Vogels kijken in de Bruintjeskreek op Sint-Philipsland
Wie een plattegrond van het Zeeuwse eiland Sint-Philipsland (Gemeente Tholen) bekijkt, ziet zo ongeveer in het midden de resten van een oude kreek liggen. In vroeger tijden deelde deze kreek het eiland in twee stukken. Het is de Bruintjeskreek. Deze kreek is nu een mooi natuurgebiedje waar je rietvelden, waterpartijen en weilanden aantreft. Deze variatie maakt de Bruintjeskreek een interessant gebied om vogels te kijken. Ben je in de buurt, ga er eens langs. Hou je van wandelen, plan dan eens een wandeling over het mooie eiland Sint-Philipsland.

Aan de zuidwestkant van de Bruintjeskreek staat een soort van vogelkijkscherm. Ik moet wel bekennen dat het een van de meest basale vormen van een vogelkijkscherm is. Een soort schutting waar je niet door gaten kijkt, maar waar je overheen kijkt. Je silhouet is dus heel duidelijk te zien voor vogels en dat is niet heel gunstig. Volgens mij kun je er maar het beste voor gaan zitten, met het scherm als rugleuning. Dan val je nog het minste op. Er schijnen trouwens plannen te zijn om het vogelkijkscherm te verplaatsen.

banner top 10 de allerlaatste

Je hebt vanaf die kant een prachtig uitzicht over het gebied. In de rietkraag huizen rietvogels als kleine karekiet, wateral, rietzanger en rietgors. Op de slikrandjes zie je vrijwel altijd steltlopers. Denk aan witgatje, tureluur, zwarte ruiter, groenpootruiter, oeverloper, kemphaan en watersnip. En op het water dobberen grote groepen eenden waarvan ik de pijlstaart in het bijzonder wil noemen. Pijlstaarten hebben een voorliefde voor zout water, nou ja, hemelsbreed is de Oosterschelde maar een paar honderd meter verder weg. De Bruintjeskreek is in voorjaar en zomer het domein van lepelaars. In de winter zie je er ook ganzen en zwanen. Kleine zwanen en brandganzen worden er regelmatig gezien.

Het vogelkijkscherm bereik je via de Mosselweg. Een bordje markeert de ingang van het natuurgebied. Vanaf de Rijksweg kun je twee kanten van de Bruintjeskreek overzien. Let hier wel goed op het autoverkeer dat af en toe voorbij komt.

Actief in de Zeeuwse natuur
Wil je tijdens je vakantie eens lekker actief de Zeeuwse natuur in? Bijvoorbeeld eens heerlijk waterskiën of op zeehondensafari? Klik dan hier op het overzicht van de leukste natuurbelevenissen in Zeeland.

de beste vogelgidsen voor kinderen

Tips van visdief
steltlopers van europa
alle vogels van europa
zeeland
capitool zeeland