Vogels kijken in de Bruintjeskreek op Sint-Philipsland

Wie een plattegrond van het Zeeuwse eiland Sint-Philipsland (Gemeente Tholen) bekijkt, ziet zo ongeveer in het midden de resten van een oude kreek liggen. In vroeger tijden deelde deze kreek het eiland in twee stukken. Het is de Bruintjeskreek. Deze kreek is nu een mooi natuurgebiedje waar je rietvelden, waterpartijen en weilanden aantreft. Deze variatie maakt de Bruintjeskreek een interessant gebied om vogels te kijken. Ben je in de buurt, ga er eens langs. Hou je van wandelen, plan dan eens een wandeling over het mooie eiland Sint-Philipsland.

Aan de zuidwestkant van de Bruintjeskreek staat een kleine vogelkijkhut. Vanuit de hut kun je een deel van het gebied overzien.

Je hebt vanaf die kant een prachtig uitzicht over het gebied. In de rietkraag huizen rietvogels als kleine karekiet, wateral, rietzanger en rietgors. Op de slikrandjes zie je vrijwel altijd steltlopers. Denk aan witgatje, tureluur, zwarte ruiter, groenpootruiter, oeverloper, kemphaan en watersnip. En op het water dobberen grote groepen eenden waarvan ik de pijlstaart in het bijzonder wil noemen. Pijlstaarten hebben een voorliefde voor zout water, nou ja, hemelsbreed is de Oosterschelde maar een paar honderd meter verder weg. De Bruintjeskreek is in voorjaar en zomer het domein van lepelaars. In de winter zie je er ook ganzen en zwanen. Kleine zwanen en brandganzen worden er regelmatig gezien.

De vogelkijkhut bereik je via de Mosselweg. Een bordje markeert de ingang van het natuurgebied. Vanaf de Rijksweg kun je twee kanten van de Bruintjeskreek overzien. Let hier wel goed op het autoverkeer dat af en toe voorbij komt.

Actief in de Zeeuwse natuur
Wil je tijdens je vakantie eens lekker actief de Zeeuwse natuur in? Bijvoorbeeld eens heerlijk waterskiën of op zeehondensafari? Klik dan hier op het overzicht van de leukste natuurbelevenissen in Zeeland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)