Vogels kijken in de Bootsinlaag bij Burghsluis

Ten westen van de Koudekerksche Inlaag ligt nog een andere inlaag: de Bootsinlaag. Je komt er door na de Koudekerkse Inlaag de weg te vervolgen in de richting van Burghsluis. Vlak voor Burghsluis kun je rechtsaf slaan, dit is de Steursweg. Kijk naar links en je hebt een prachtig uitzicht over de Bootsinlaag.

De Bootsinlaag is eenzelfde gebied als de Koudekerksche Inlaag: drassig weiland met een aantal plassen. In de sloten groeit riet. Dit type natuurgebied werkt als een magneet op watervogels. Van betrekkelijk dichtbij zie je eenden als wintertaling, pijlstaart, slobeend, krakeend, bergeend. Groepen rotganzen foerageren in de Bootsinlaag en in de weilanden om het natuurgebied. In de plasjes maak je altijd kans op steltlopers als zwarte ruiter, groenpootruiter, tureluur, wulp, scholekster, goudplevier, zilverplevier, oeverloper, kemphaan en in voorjaar en zomer natuurlijk de kluut. Vroeg in het voorjaar maak je kans op grutto’s die hier aansterken na de lange reis uit het zuiden. Deze hoek van Schouwen-Duiveland is ook populair onder roofvogels. In najaar en winter zie je hier buizerd, sperwer, torenvalk, slechtvalk, blauwe kiekendief en soms een velduil jagen. In voorjaar en zomer vrijwel zeker de bruine kiekendief die in de polder broedt. In de plasjes foerageren regelmatig kleine zilverreiger, grote zilverreiger en blauwe reiger.

De Bootsinlaag is niet toegankelijk, maar vanaf de dijk en de weg heb je een uitstekend uitzicht over het gebied. Ook voor mensen die minder goed ter been zijn dus een ideaal natuurgebiedje om vogels te kijken.

Ben je bij de Bootsinlaag, richt je blik dan ook over de Oosterschelde. Bij laag water kun je op de oesterbanken wulp, steenloper en scholekster zien foerageren. Op het water dobberen middelste zaagbek, brilduiker en rotgans. Tijdenlang heeft er een grote zee-eend gezeten. Heb je geluk dan zie je de rugvin van een bruinvis boven water komen. Tijdens een strenge winter maak je op het talud van de dijk kans op sneeuwvink en strandleeuwerik. Maar dan is het wel blauwbekken hoor!

Ook nog een tip voor sportvissers: aan de voet van de Oosterscheldedijk loopt een strekdam waarover opkomend en afgaand water hard stroomt. Deze strekdam is een hotspot voor zeebaars. Wanneer vanaf mei ook de makreel en geep in de Oosterschelde arriveren, dan kun je aan de dijk achter restaurant ‘t Oliegeultje heerlijk vissen. Wanneer scholen aasvisjes in blinde paniek uit het water springen, dan weet je dat de roofvis aan het azen is.

Culinaire tip

Tot slot een culinaire tip: in de jachthaven van Burghsluis bevindt zich restaurant ‘t Oliegeultje. Een leuke tussenstop tijdens je vogeltocht en je kunt er heerlijk vis eten. Het leven aan de Zeeuwse kust is best! Je kunt hier met uitzicht op jachthaven en Oosterschelde lekker lunchen en dineren. Wanneer je zeker wilt zijn van een tafel, dan is reserveren aan te raden.

Vogels kijken in de Bootsinlaag: altijd even doen als je in de buurt bent.

Actief in de Zeeuwse natuur

Wil je tijdens je vakantie eens lekker actief de Zeeuwse natuur in? Bijvoorbeeld eens heerlijk waterskiën of op zeehondensafari? Klik dan hier op het overzicht van de leukste natuurbelevenissen in Zeeland.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!