Vogels kijken in de Blikken bij Nieuwvliet

Sjaak raakte een paar weken in gesprek met een vogelaar in de fraaie vogelkijkhut in de Inlaag Keihoogte. Of er nog meer van die fraaie vogelkijkhutten in de buurt waren? Jazeker, gaf de vogelaar aan. Dan moet je naar de Blikken in Zeeuws-Vlaanderen. Daar staan twee hutten die zich met die in Wissenkerke kunnen meten. Maar: het zijn echte najaarshutten. Dan staat het water meestal hoog en komen de vogels tot vlak voor de hut. Dat vroeg om een kennismaking en dus toog ik naar Zeeuws-Vlaanderen met als doel vogels kijken in de Blikken.

De Blikken is een natuurgebied van Stichting Het Zeeuws Landschap. Dat betekent in elk geval een doordacht natuurbeheer. En dat er goed wordt nagedacht over de plaatsing van vogelkijkhutten. En dat is in de Blikken ook het geval.

Allereerst iets over het gebied: De Blikken is een krekengebied dat sinds oudsher heel nat is. En al dat water trekt massa’s watervogels en steltlopers aan. Daar was tijdens mijn bezoek overigens niet veel van te merken. De zomer bracht veel te weinig regen en daarom was het gebied voor de hut kurkdroog. Op een enkele zwarte kraai en holenduif na waren er helaas geen vogels te bekennen.

De vogelaar die ik hierboven al aanhaalde gaf inderdaad al aan: vogels kijken in de Blikken is iets voor het late najaar en de winter. Dan staat er water en komen de vogels dichtbij de vogelkijkhut. Er staan er zelfs twee dicht bij elkaar! En het mooie is: beide hutten hebben zelfs kijkgaten op de vloer. En dat is weer mooi om te fotograferen of te filmen! Lekker laag, dat levert fraaie perspectieven op.

Welke vogels kun je zien in de Blikken?

Wie gaat vogels kijken in de Blikken, doet er goed aan om eerst te controleren op waarneming.nl of er iets wordt gezien. Worden er veel steltlopers en watervogels gemeld, dan is dat een teken dat er wat te zien valt. Het zou zonde zijn als je een verre reis maakt om dit natuurgebied te bezoeken en er zit niets. Reken in de eerste plaats op steltlopers als kluut, oeverloper, kemphaan, wulp, witgatje, groenpootruiter, bontbekplevier, kleine plevier, goudplevier, watersnip en kievit. En denk bij watervogels aan soorten als slobeend, pijlstaart, bergeend, krakeend, aalscholver, kolgans, grauwe gans, brandgans en soms kleine rietgans. 

Ik zie dat je in het voorjaar ook leuke soorten als kleine strandloper, Temmincks strandloper en zomertaling kunt waarnemen. 

De wandelpaden naar beide vogelkijkhutten toe zijn aan weerszijden begroeid met besdragende struiken als meidoor, sleedoorn en rozenbottel. En dat betekent dat zich in het najaar zangvogels als koperwiek, merel en spreeuw melden die zich tegoed doen aan de bessen. Sperwer en havik hebben het vervolgens gemunt op de zangvogels. Boven het water en de weilanden kun je buizerd en bruine kiekendief zien jagen.

Ontdek het verschil tussen witgatje en oeverloper.

Praktische informatie over vogels kijken in de Blikken

Natuurgebied de Blikken bereik je door in je navigatiesysteem in te voeren: Ringdijk, Nieuwvliet. Bij de eerste vogelkijkhut bevindt zich een parkeerplaats. Vanuit de eerste hut zie je de andere hut staan en dan weet je in welke richting je moet wandelen.

Beide vogelkijkhutten hebben een kijkgat op de vloer. Schroom niet om op de grond te gaan liggen en foto’s vanuit laag perspectief te maken. 

De wandelpaden zijn begroeid met gras. In natte tijden is waterdicht schoeisel een pré.

Wie vanuit Vlaanderen een keer wil vogels kijken in Zeeland, of wie wil vogels kijken in Zeeuws-Vlaanderen doet er goed aan de Blikken te bezoeken.

Ben je op zoek naar meer interessante vogelgebieden in deze regio, raadpleeg dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zeeland.

Natuurhuisjes in Zeeuws-Vlaanderen

jako van gorsel met verrekijker

In Zeeuws-Vlaanderen liggen tal van verrassend mooie natuurgebieden waar je ook nog eens goed vogels kunt kijken. Ook van ander natuurschoon kun je hier genieten trouwens. Wat te denken aan de wallen van Retranchement die bekend staan om de populatie boomkikkers die er leven? Maar je bent hier natuurlijk ook niet ver van het Zwin en van de Westerschelde, één van de weinige estuaria in ons land die nog in open verbinding met de Noordzee staan. Voeg daarbij ook nog eens de stranden waar je naar fossiele haaientanden kunt zoeken. Kortom, een ideale vakantiebestemming. Bekijk hier het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan op een rustige locatie met over het algemeen veel natuurschoon.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)