Vogels kijken in de Binnenveldse Hooilanden

Dat dit vogelgebied in de wijde omgeving naam en faam geniet, bleek wel uit de vele vogelaars die ik er tegenkwam. Op de hengelaars en wielrenners na droeg vrijwel iedereen een verrekijker. Iedereen speurde er naar vogels. En leek de één iets te zien, dan vroeg de ander wat er te zien viel. Het zorgde voor een leuke sfeer daar in de Binnenveldse Hooilanden bij Wageningen en Bennekom. Vreemd genoeg was ik er nog nooit geweest en dat noopte tot een nadere kennismaking. In dit artikel lees je over mijn bezoek aan dit gebied en over vogels kijken in de Binnenveldse Hooilanden.

Vogels kijken in de Binnenveldse Hooilanden

In de Binnenveldse Hooilanden wordt gepoogd de situatie van vele tientallen jaren terug te herstellen. Het waterpeil wordt er hoog gehouden, weilanden worden kruidenrijk ingericht, er is ruimte voor plasdras en de sloten, gevuld met helder water, worden omzoomd door brede rietkragen. Dat je er soms met je wandelschoenen aardig diep in de modder zakt, draagt bij aan de natuurbeleving. Al bij het parkeerterreintje staat een uitkijktoren. Vanaf het plateau overzie je het hele gebied.

Ik bezocht de Binnenveldse Hooilanden op de laatste dag van april. Juist in deze week trokken de bosruiters door. Die liepen vlak voor de weg in het ondiepe water en tussen de graspollen naar voedsel te zoeken. Samen met tureluur en kievit. Graspiepers doken op uit het gras en achter me hoorde ik grutto’s roepen. Keek ik naar links, dan zag ik een vijfhonderd meter terug bij een boerderij een ooievaarsnest. Het was bezet. Hopelijk weten de gruttokuikens in de weilanden zich met succes te verstoppen voor deze geduchte rovers.

Onze tijd was beperkt en bovendien zagen we in het eerste deel van het gebied al heel veel. We zijn er dus niet toe gekomen om de Binnenveldse Hooilanden helemaal rond te wandelen. Dat genoegen hoop ik later nog een keer te smaken. Op het wandelpad zagen we een paartje kneutjes tussen de paardenbloemen naar zaadjes zoeken. Op de akker aan de andere kant van de weg vlogen drie gele kwikstaarten rond. Een spreeuw zong luidkeels vanuit één van de bomen. En in de plas naast het wandelpad liep een lepelaar door het ondiepe water. Hij passeerde een paartje knobbelzwanen, terwijl vlak voor het pad de piepjonge kuikens van de meerkoeten werden gevoed. Ze waren denk ik nog maar net uit het ei gekropen. Een rietgors zong in de rietkraag, evenals een fanatieke rietzanger.

Aan de andere kant van de sloot zag ik een grutto op een paal staan. Een teken dat er kuikens in het weiland rond liepen. De andere ouder stond in het gras en was ook bijzonder waakzaam. Na verloop van tijd zagen we inderdaad het eerste kuiken te voorschijn komen, na een paar minuten gevolgd door twee andere. Een roodborsttapuit, een mannetje, streek neer op het hek aan de andere kant van het weiland, een graspieper plofte neer op het hek aan het wandelpad. En dan noem ik nog de grasmus die tot twee keer toe heel kort in de rietkraag neerstreek om vrijwel direct daarna weer door te vliegen.

Dit bezoek aan de Binnenveldse Hooilanden smaakte naar meer!

Praktische informatie over vogels kijken in de Binnenveldse Hooilanden

Je bereikt de Binnenlandse Hooivelden door te navigeren naar de Werftweg, Bennenkom (coördinaten 51°59’45.5″N 5°36’08.5″E). Hier bevindt zich een parkeerplaatsje. Je kunt hier je wandeling of fietstocht beginnen.

De wandelpaden in de Binnenlandse Hooivelden zijn deels onverhard en voor het grootste deel verhard. Soms deel je het pad met fietsers. Gewone wandelschoenen volstaan.

Het natuurgebied loopt van noord naar zuid. Dat betekent dat je de hele dag stukken hebt waar je met de zon in de rug vogels kunt kijken. Groot voordeel is ook nog eens dat het hele gebied wordt omringd door wandel- annex fietspaden. Je kunt hier het hele jaar rond vogels kijken. De fietspaden zijn ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Hou wel rekening met de lange afstanden.

Op de kaart oogt het gebied behoorlijk smal, maar schijn bedriegt. Soms zijn de afstanden tot de vogels behoorlijk groot. Een telescoop is dan een aanrader.

Ben je op zoek naar meer interessante vogelgebieden in de regio, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Gelderland.

Natuurhuisjes in Gelderland

jako van gorsel met verrekijker

Gelderland is de grootste provincie van Nederland en niet alleen dat: deze provincie herbergt ontzettend veel natuur. Je denkt bij Gelderland natuurlijk meteen aan de Veluwe, en dat is terecht. Maar Gelderland is dus ook de provincie van de Binnenveldse Hooilanden en van Arkemheen, een uitgestrekt weidegebied bij Nijkerk. En dan moet ik ook nog het rivierengebied speciaal vermelden. De Ooijpolder bij Nijmegen is ook een toonaangevend en baanbrekend natuurgebied. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de provincie Gelderland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. De meeste huisjes staan midden of vlakbij de natuur en in elk geval op een rustige locatie.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!