Vogels kijken in de Binnenhaven en Buitenhaven van Vlissingen

De Binnenhaven en Buitenhaven van Vlissingen zijn in het najaar en de winter interessante plaatsen om vogels te kijken. Ik vind het zelf altijd fascinerend om in een havengebied vogels te kijken. Er zijn altijd rommelige hoekjes te vinden waar verrassende vogelsoorten te zien zijn. In Vlissingen is de vismijn in de Binnenhaven een trekpleister. En de Buitenhaven trekt tijdens de najaarstrek allerlei zeevogels aan.

‘In de Binnenhaven overwintert de laatste jaren een grote burgemeester.’

vogels kijken in de binnenhaven en buitenhaven van vlissingen

In de Binnenhaven

De Binnenhaven wordt door een sluiswand gescheiden van de Buitenhaven. Dat betekent dat zeevogels maar met moeite naar binnen zwemmen. Toch loont het de moeite om de Binnenhaven te bezoeken. Speur er naar de verschillende soorten meeuwen in allerlei stadia. Zeker rond de vismijn kun je vrijwel alle soorten zien. En daarmee is dit een ideale plek om meeuwen te leren herkennen.

Grote burgemeester
De laatste jaren overwintert er steevast een grote burgemeester rond de vismijn. Meestal staat hij op het dak, maar hij loopt regelmatig over de kade waar hij van het visafval eet. Hem te zien krijgen is echter geen vanzelfsprekendheid. Sjaak en ik bezochten de Binnenhaven al een aantal keer, en we hebben deze bijzondere meeuwensoort slechts één keer in een flits gezien.

Andere vogels
Op de kade naast de vismijn lopen ook steenlopers rond. Aalscholvers vissen tot vlak onder de kant. En tot mijn grote verrassing steekt soms een oeverpieper zijn kop te voorschijn op de dakrand van de vismijn.

In de Buitenhaven

Heb je eerst de Binnenhaven bezocht, dan schrik je jezelf een hoedje wanneer je de Buitenhaven nadert. Wat een enorme bak water is dat! En dat betekent dat de vogels soms heel ver weg zitten. Maar geen nood, ze komen ook tot vlak onder de kant jagen. Grote kans dat je in najaar en winter er zeekoet, alk, middelste zaagbek, dodaars en fuut ziet foerageren. Soms wordt er zelfs een kleine alk waargenomen. De oeverpieper foerageert op het talud. Sjaak en ik zagen er ook een sneeuwgors en een zwarte roodstaart zoals je in het filmpje hieronder kunt zien.

Steltlopers
Loop je over de pier aan de kant van Vlissingen, let dan bij laag water ook op de vogels die over het zandbankje lopen. Drieteenstrandloper kun je er zien, evenals de tureluur, wulp en scholekster. Een heel enkele keer zie je er ook een rotgans zwemmen, die zie je niet veel in de Westerschelde. Op het talud kun je bij hoog water soms groepjes bontbekplevieren en een enkele bonte strandloper of zilverplevier zien.

Rest van het jaar
In voorjaar en zomer maak je natuurlijk ook kans op visdief en grote stern. In het voorjaar zie ik waarnemingen als dwergmeeuw, drieteenmeeuw, middelste zaagbek, behoorlijke groepen bonte strandlopers en drieteenstrandlopers en zelfs van ijsvogels. Ook niet te versmaden!

Praktische informatie over vogels kijken bij Vlissingen

Je bereikt de Binnenhaven van Vlissingen door de navigeren naar de Visserijkade, Vlissingen. Je parkeert je auto op het parkeerterrein tussen de Eerste Binnenhavenweg en de Visserijkade en wandelt dan langs de vissersboten. Let op: de wagentjes van de vismijn rijden op grote snelheid in het rond en wijken niet af van hun baan. Hou er rekening mee met het oog op je eigen veiligheid.

Wil je weten of de grote burgemeester op het dak van de vismijn zit, rij dan naar de overkant van de Binnenhaven. Zoek vanaf de Prins Hendrikweg een plaats waar je bij de kade kunt kijken en speur met verrekijker of telescoop het dak af op de aanwezigheid van de grote burgemeester.

Aan het eind van de Prins Hendrikweg bevindt zich het Stationsplein. Daar kun je parkeren en naar de Buitenhaven wandelen. Steek het sluizencomplex over en je ziet de pier voor je liggen. Vanaf de pier heb je een weids uitzicht over de Buitenhaven en over de Westerschelde. Deze pier is in de winter een goede plek om sneeuwgorzen en steltlopers te zien (speur beide zijden af).

Vanaf de Oosterhavenweg heb je vanuit een ander perspectief uitzicht over de Buitenhaven.

Ga je vogels kijken in de Binnenhaven en Buitenhaven van Vlissingen, dan vind ik het najaar en de winter de meest interessante perioden vanwege de zeevogels die je er dan kunt zien. Maar ik zie in het voorjaar ook meldingen van dwergmeeuw, lepelaar, drieteenmeeuw, middelste zaagbek en zelfs de ijsvogel.

Meer ontdekken over de Buitenhaven van Vlissingen?

Over vogels kijken in de Buitenhaven van Vlissingen schreef ik ook het artikel Waarom de Buitenhaven van Vlissingen een goede plek is om zeevogels te kijken. In dit artikel lees je nog meer over deze fascinerende locatie om in de winter zeevogels te kijken, aangevuld met praktische informatie.

Natuurhuisjes op Walcheren

jako van gorsel met verrekijker

Het Zeeuwse eiland Walcheren leent zich uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!