Vogels kijken in de Berkenwoudse Driehoek

Onder de rook van het dorp Berkenwoude ligt te midden van de weilanden een uitgestrekt natuurgebied waar je een heerlijke vogelwandeling kunt maken: de Berkenwoudse Driehoek. In dit natuurgebied wisselen bloemrijke weilanden, drassig land, rietkragen en kleine bosschages elkaar af. En dat betekent dat je er ontzettend veel vogelsoorten kunt zien. In dit artikel ontdek je meer over vogels kijken in de Berkenwoudse Driehoek.

Vogels kijken in de Berkenwoudse Driehoek

Onze wandeltocht startte op parkeerplaats De Wellepoort, gelegen aan een weg met dezelfde naam. Al meteen hebben we een weids uitzicht over de weilanden en over het drassig land. Een witte kwikstaart zit met een enorme libelle in zijn snavel op een hek en beweegt wat zenuwachtig heen en weer. Hij is duidelijk op weg naar zijn jongen om die met de libelle te voeren. Dat wordt een feestmaal waar ze nog lang op zullen teren! Twee lepelaars vliegen hoog over, een veelbelovende start!

We wandelen over de Schaapjeszijde verder. Een putter vliegt op uit de knotwilgen en een houtduif kijkt ons wantrouwend aan. Even later houdt hij het niet meer uit en vliegt hij weg. En zo ook de spotvogel in de elzen en andere bomen en struiken langs het wandelpad. Die schiet door de struiken van de ene kant van het pad naar de andere kant. Af en toe houdt hij een paar seconden halt om dan toch weer door te vliegen. Jonge witte kwikstaarten kijken ons ook al zo afwachtend aan vanuit een kale boom. En in een sloot, in de luwte van een rietkraag, zien we weer een lepelaar. Hij steekt zijn lange zwarte snavel kalm tussen zijn veren.

Dat we in een rustig natuurgebied zijn, zien we ook aan de hazen. Die zien we hier overal in de weilanden, vaak in groepjes. Ze knabbelen van het gras en spelen wat met elkaar. Aan het eind van onze wandeltocht zal er straks een haas op ons af komen lopen. Hij lijkt ons niet te zien, want op nog geen meter voor me houdt hij halt. Daar kijkt hij me toch indringend aan, om vervolgens mij op minder dan een halve meter te passeren en zijn pad te vervolgen. De koeien en schapen hebben we dan ook al even lodderig aangestaard.

Dan zie ik de enige roofvogel van de avond: de bruine kiekendief. Hij wordt stevig aangepakt door een grutto. Op waarneming.nl zie ik dat in de Berkenwoudse Driehoek ook torenvalk, boomvalk en buizerd worden gezien.

Tjiftjaf en fitis hoor ik, evenals een bosrietzanger. Een koekoek zit minutenlang te zingen in één van de bosjes, maar hij laat zich niet zien. En dan zie ik plots een schichtige zangvogel: een grauwe vliegenvanger. Ik zie die deze weken in haast elk natuurgebied! Dan moet ik de gluurmuur nog passeren. Daar zien we slobeend, krakeend, meerkoet, fuut en Canadese gans. In het riet zitten kleine karekiet en rietzanger te zingen. Eerlijk gezegd zoek ik tevergeefs naar de zwarte sterns die in dit gebied zouden moeten broeden. Ik had vrijwel zeker een ander wandelpad in moeten slaan, maar die wandelroute is nog vele malen langer dan de onze, die toch ook niet misselijk is.

We zijn nu bijna helemaal rond. Een aalscholver vliegt hoog over, maar in het plasdrasgebied wacht ons een grote verrassing: er scharrelt een steltkluut rond. Dat is een zeldzame steltloper die ik niet zo heel vaak zie. Jammer genoeg verdwijnt hij al snel achter het gras en is het avondlicht inmiddels zo ver gedoofd dat er van filmen niets meer komt. Maar wel mooi om te zien! Evenals de kleine plevier, grutto, tureluur en scholekster die ik er zie.

We wandelden in de avond en kregen op het laatst toch wat haast. De wandeling bleek langer dan gedacht. Maar eenmaal bij de auto vergaten we die haast. Dit was werkelijk een stevige en schitterende wandeling. We nemen ons voor om hier vaker te gaan wandelen.

Praktische informatie over vogels kijken in de Berkenwoudse Driehoek

Je bereikt de Berkenwoudse Driehoek door te navigeren naar Wellepoort, Berkenwoude. Waar deze weg overgaat in de Schaapjeszijde bevindt zich een ruime parkeerplaats (coördinaten 51°57’28.4″N 4°40’46.2″E).

De wandelpaden in de Berkenwoudse Driehoek zijn verhard met grint en deel onverhard. Tijdens natte perioden is het raadzaam om waterdicht schoeisel aan te trekken.

Het wandelpad over de Schaapjeszijde is met enige moeite toegankelijk voor mensen in een rolstoel, maar ideaal terrein is het zeker niet. Dit pad is verhard met grof grind en is nogal hobbelig. Aan beide kanten van deze weg liggen uitgestrekte weilanden waar je weidevogels kunt zien.

De omgeving van de Berkenwoudse Driehoek leent zich ook uitstekend voor een fietstocht. Grote kans dat je dan de kolonie zwarte sterns wel passeert. Ik heb die dus finaal gemist.

Ben je zoek naar meer vogelgebieden in de provincie Zuid-Holland, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zuid-Holland.

Natuurhuisjes rond Berkenwoude

jako van gorsel met verrekijker

Berkenwoude ligt in de Krimpenerwaard en dat landschap wordt gedomineerd door laagveengebieden. Hier liggen uitgestrekte weilanden die veelal intensief bewerkt worden. Er is nauwelijks ruimte voor weidevogels en andere dieren en planten. Maar in de Krimpenerwaard en aangrenzende regio’s kun je wel een aantal prachtige natuurgebieden bezoeken. En natuurlijk zijn leuke stadjes als Schoonhoven en Gouda nooit ver weg. Zelfs Molengebied Kinderdijk ligt op fietsafstand. Wil je eens een weekendje doorbrengen rond Berkenwoude, bekijk dan eens het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige en natuurlijke locatie.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)