Vogels kijken in de bebouwde kom

Vanmorgen hadden we te weinig tijd om er ver op uit te trekken en dus kozen we ervoor om door Alblasserdam te gaan dwalen. Ons doel: zo veel mogelijk vogelsoorten zien in de anderhalve uur die ons ter beschikking stond. En zo stonden we om acht uur op het Elzenpad om de eerste vogels te filmen. Vogels kijken in de bebouwde kom blijkt best leuk te zijn!

Meestal kom je in de bebouwde kom niet de meest bijzondere soorten tegen. Zo ook vanmorgen. IJsvogel, groene specht en kneu waren in mijn ogen wel de meest bijzondere. Helaas kregen we ze niet in het vizier, de lieten zich alleen maar horen. In het vroege ochtendlicht blijken echter ook de Turkse tortelduif, de houtduif en spreeuw mooie vogels te zijn. En het leuke aan de beperkte tijd was dat er ook nog enige druk op kwam. Nog een beetje uitdaging ook.

Overigens kun je in de bebouwde kom natuurlijk altijd verrassende waarnemingen doen. In Park Huis de Kinderdijk werd vorige week een draaihals gezien. Vorig jaar, of misschien alweer twee jaar geleden, dat weet ik niet meer, zelfs een hop. En wanneer zag ik zelf een goudvink in het park? Heb je er oog voor, dan kun je eind augustus/begin september de purperreigers over het dorp zien vliegen, in de avond, in zuidwestelijke richting, de eerste vleugelslagen op weg naar Afrika.

Tijdens het rondje vogels kijken in de bebouwde kom liepen we zoveel mogelijk door parkachtige delen van onze woonplaats. Daar zagen we dan ook de meeste soorten. In de delen die zo ongeveer helemaal zijn dicht geplaveid met steen en asfalt zagen we zoals te verwachten nauwelijks vogels. En ook de wandelpaden aan de buitenkant van de bebouwde kom bleken rijk aan vogels. Niet gek, want vanaf die wandelpaden heb je weids uitzicht over de weilanden, helemaal tot aan de beroemde molens van Kinderdijk aan toe.

In totaal zagen we in die anderhalve uur welgeteld 33 soorten. Dat vind ik niet mis. Want we namen voor een aantal soorten ruim de tijd om die te filmen. Het hadden er natuurlijk iets meer moeten zijn, vind ik. Soorten als huismus, heggenmus, staartmees, roodborst, stormmeeuw en zilvermeeuw ontbreken op onze lijst. Hadden we onszelf iets meer tijd gegeven, dan waren we wellicht tot de 40 gekomen. Dan hadden we ook de haven nog bezocht, en langs de rivier gewandeld. Maar de korfbalwedstrijd van onze jongste dochter riep ons naar het sportveld, en eenmaal langs de lijn had ik nog slechts oog voor dochter en bal en korf. Niet minder mooi om naar te kijken trouwens.

Vogels kijken in de bebouwde kom, voor wie?

De meeste vogelaars trekken liever naar een natuurgebied om vogels te kijken. En dat begrijp ik maar al te goed. Voor wie is vogels kijken in de bebouwde kom toch een aantrekkelijk alternatief? Ik denk aan:

  1. Beginnende vogelaars. Zo leer je snel de meest voorkomende soorten herkennen.
  2. Vogelaars die te weinig tijd hebben om erop uit te gaan. Juist de beperkte tijd maakt het vogels kijken in de bebouwde kom spannend.
  3. Voor mensen die minder goed ter been zijn. In de directe omgeving valt ook veel leuks te zien.

Zoek de mooiste vogelplekjes in jouw dorp of stad op en dan weet ik zeker dat je heel wat soorten zult zien. En als laatste een ontdekking die ik tijdens onze wandeling door Alblasserdam deed: al die vogels op de daken, dat levert best een aantrekkelijk lijnenspel op.

Een verslag van onze vogeltocht zie je hier:

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!