Vogels kijken in de avond

Liefst kijk ik vroeg in de ochtend vogels. Zeker in de zomer. Overdag houden veel vogels zich rustig, maar vroeg in de ochtend, wanneer de vogels ‘uit de nacht’ komen, worden ze actief. Ze gaan erop uit om voedsel te zoeken, te drinken en te poetsen. Vaak is het nog windstil. Bovendien brengt de vroege ochtend vaak een sfeervol licht. Maar wist je dat voor de avond eigenlijk precies hetzelfde geldt? In dit artikel ontdek je waarom je ook eens in de avond vogels zou moeten kijken.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken in de avond

Voor de avond geldt eigenlijk hetzelfde als voor de ochtend, alleen dan in spiegelbeeld. De vogels gaan de nacht in. Ze zoeken nog even naar voedsel, drinken wat, verzamelen zich in groepen. Ook in de avond staat er vaak minder wind. En zeker op zonovergoten dagen is het avondlicht een stemmige belevenis. Komt bij dat het in de natuurgebieden vaak veel minder druk is. Kortom, de avond is eigenlijk ook ideaal om vogels te kijken!

Zo ging ik er dit weekend op een avond op uit om in de Brabantse Biesbosch vogels te gaan kijken. Vanaf de Bandijk vielen mijn ogen al meteen op een zwermpje visdieven die druk aan het jagen waren. Dat deden ze pal boven twee lepelaars die ook al aan het foerageren waren. Even later genoot ik van een zwerm zwaluwen. Meest huiszwaluwen met een enkele boerenzwaluw en oeverzwaluw. Ze zwermden hoog boven me. Streken neer in de toppen van de dode bomen. En gingen regelmatig op het asfalt zitten om er insecten vanaf te pikken. Een veldleeuwerik keek me vanaf een zuringplant secondenlang aan. En naarmate de zonsondergang naderde, werd het hoe langer hoe stiller in de Biesbosch. De invallende duisternis wekte een egel op die ik ook nog even meepikte.

Vijf redenen om vogels te gaan kijken in de avond

  1. Verstilde sfeer, omdat er vaak minder wind staat.
  2. Prachtig en stemmig avondlicht waarin je de mooiste foto’s en filmpjes maakt.
  3. Sommige vogels verzamelen zich in zwermen en vliegen vlak boven je hoofd. Anderen zijn veel minder schuw.
  4. Het is veel rustiger in de natuurgebieden waardoor de vogels zich ook natuurlijker en rustiger gedragen.
  5. Sommige vogels zie je alleen in de schemering. De nachtzwaluw bijvoorbeeld, en natuurlijk uilen. Bovendien worden ook allerlei (kleine) zoogdieren in de avond actief.

Kortom, voor mens en vogel is de avond een prachtig deel van de dag. Geen stress van de drukte van de dag. Alle zintuigen open voor alles wat beweegt, piept en kraakt, want die geluiden hoor je in deze rustige omstandigheden des te beter. En er kan ‘zomaar’ een egel, bever of marter tevoorschijn komen terwijl jij daar bewegingloos staat toe te kijken!

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)