Vogels kijken in de Amerongse Bovenpolder

Het dorpje Amerongen op de Utrechte Heuvelrug is een van de mooiste dorpjes in ons land. Het historisch centrum ademt de rust die er al eeuwen hangt. Een paar terrasjes nodigen je uit voor een hapje of een drankje. De Amerongse Berg bereikt een hoogte van 69 meter boven NAP, maar hoe dichter bij de rivier je komt, hoe lager je gaat. Zou je niet uitkijken, dan zou je zomaar van de berg naar beneden storten, hup de uiterwaarden in. Knap werk van de ijstijden. Kasteel Amerongen is een van de andere blikvangers. Maar daar kom ik niet voor op deze laatste dag van maart. Ik kom om de natuur te aanschouwen. Eens kijken welke vogels ik in de uiterwaarden zoal kan zien.

Even tevoren was ik bij Rhenen en Elst om vogels te kijken in de uiterwaarden van de Nederrijn. Ga je vogels kijken in de Amerongse Bovenpolder dan kom je diezelfde Nederrijn weer tegen. Natte gebieden dus. Hier en daar een plas, een rietveld, een wilgenbos en drassig weiland. En scherp afgebakend door de immer aanwezige Amerongse Berg die begroeid is met hoge bomen. Een heel ander landschap waar je heel andere vogels kunt zien. En het leuke is, er is een wandeling uitgezet door het Utrechts Landschap en die voert je door beide landschappen.

Maar eerst over vogels kijken in de Amerongse Bovenpolder. Echt toegankelijk is het natuurgebied niet. Er loopt een wandelpad onder de Amerongse Berg langs en dat is meteen ook de grens met de Amerongse Bovenpolder. Beter uitzicht over het gebied heb je vanaf het plateau. Dat is speciaal voor natuurliefhebbers gebouwd. Vanaf het plateau heb je een weids uitzicht over de Amerongse Bovenpolder. Neem wel een verrekijker of liever nog een telescoop mee, want de afstanden zijn behoorlijk groot.

Welke vogels kun je zien in de Amerongse Bovenpolder? Vogels van het zoete water allermeest. Maar ook verrassend veel zangvogels. Putter, vink, kneu, rietgors, veldleeuwerik, blauwborst, zwartkop, boerenzwaluw en roodborst. Dat komt natuurlijk door die combinatie van bos en uiterwaard. De groene specht leeft zich uit in de bossen, evenals de grote bonte specht. In het struweel hoor je ook fitis, tjiftjaf, tuinfluiter en grasmus. Roodborsttapuit, graspieper en witte kwikstaart vliegen er rond. En in mei kun je hier tenminste nog de koekoek zien en horen. Dat is zeker geen vanzelfsprekende soort meer in Nederland. Op de dag dat ik er was werd er zelfs een raaf gezien. De grote vogelrijkdom trekt ook roofvogels aan. Buizerd, bruine kiekendief, rode wouw, sperwer, havik en torenvalk vliegen er rond. Soms wiekt een wespendief over. In de zomer maak je er ook kans op de boomvalk die op libellen jaagt.

Nu heb ik het nog niet gehad over de eenden en andere watervogels die je kunt zien in de Amerongse Bovenpolder. Ooievaar, pijlstaart, wintertaling, zomertaling, slobeend, grote zaagbek, kluut, tureluur, witgatje, oeverloper, kleine plevier, groenpootruiter, scholekster, wulp, watersnip en bonte strandloper zijn vogels die je er geregeld ziet. Tijdens de trekperioden maak je ook kans op de bosruiter. De ijsvogel jaagt boven de plassen. En in het voorjaar arriveren de visdiefjes. In het riet hoor je de kleine karekiet en rietzanger. En nog ben ik niet klaar. Wat te denken van de lepelaar die je vanaf het voorjaar in de ondiepe plassen kunt zien foerageren.

Kortom, vogels kijken in de Amerongse Bovenpolder levert je veel vogelsoorten op. En is een heerlijke kennismaking met de typisch Hollandse uiterwaarden.

Praktische informatie

Het plateau dat uitzicht biedt over de Amerongse Bovenpolder is niet zo heel eenvoudig te vinden. Je moet namelijk maar net weten waar je moet zijn. Je rijdt over de N225 vanuit Elst. Vlak voor de bebouwde kom van Amerongen ligt een rotonde. Je volgt de borden naar de Blauwe Schuur en parkeert je auto. Wandel in de richting van de rivier (uitkijken bij het oversteken) en loop het bos in naar rechts. Je komt nu ‘als vanzelf’ bij het plateau. Voer in je TomTom in: Burgwal Amerongen. Op deze wal ligt het parkeerterrein.

Het Utrechts Landschap heeft een wandelroute van 6 kilometer uitgezet langs de Amerongse Bovenpolder en over de Amerongse Berg. Klik hier om de routekaart te downloaden.

Een tip van @visdief: klik hier voor de leukste natuuruitjes op de Veluwe. Bijvoorbeeld een e-bike tourtocht of stil scooteren.

Amerongen is een rustiek dorp met een authentiek centrum waar je verschillende horeca-gelegenheden vindt.

Via de Rijnsteeg bij Amerongen kom je bij het veer naar Eck en Wiel. Aan de overkant van de Nederrijn sta je opeens in Gelderland. Halverwege de Rijnsteeg zie je aan je rechterhand (komende vanuit Amerongen) een wandelpad dat de uiterwaarden invoert. Hier kun je nader kennismaken met de watervogels die ik hierboven noemde. Ik ben eerlijk gezegd vergeten om op de borden te kijken hoe dit gebied heeft. Misschien heet het hier ook nog wel de Amerongse Bovenpolder. Je passeert op de Rijnsteeg ook het lieflijke Kasteel Amerongen. Ook een bezichtiging waard.

Wil je meer vogelgebieden in de provincie Utrecht ontdekken, klik dan hier.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)