vogels kijken in de alblasserwaard

Vogels kijken in de Alblasserwaard
De Alblasserwaard heeft elke vogelliefhebber veel te bieden, je kunt er echt heel goed vogels kijken. Op deze pagina vind je een aantal video’s die ik in de Alblasserwaard heb gemaakt. De eerste video biedt een vogeltocht door het centrale deel van de Alblasserwaard. Hij begint in natuurgebied de Donkse Laagten, gaat vervolgens via Brandwijk langs Groot Ammers en Nieuwpoort naar Goudriaan. Vervolgens terug via Ottoland en Groot Ammers naar Oud Alblas. Let op: ik heb de volgorde in de video iets aangepast, ik vond de ooievaar met op de achtergrond de draaiende molen typerend voor de streek. In deze video’s staan watervogels centraal die in de winter in de Alblasserwaard voorkomen. In de andere video’s op deze pagina kun je vogels bekijken als de purperreiger, snor, bruine kiekendief en vele andere interessante watervogels.

Op deze pagina vind je ook praktische informatie voor het vogels kijken in de Alblasserwaard, zoals de route, eten & drinken en andere bezienswaardigheden in de regio.

 

Praktische informatie

In het hart van de Alblasserwaard ligt het natuurgebied de Donkse Laagten. Dit is een uitstekend startpunt voor een vogeltocht door de Alblasserwaard. In de winter zie je hier spectaculaire aantallen brandganzen en kolganzen. In de zomer wemelt het er van de weidevogels en rietvogels zoals de grutto, tureluur, zomertaling, rietzanger en blauwborst. In natuurgebied de Donkse Laagten kun je heerlijk wandelen. Ik heb er helaas ook wel mensen met de mountainbike zien rijden.  Vanuit dit centraal gelegen natuurgebied kun je de rest van de Alblasserwaard verkennen. Je bent betrekkelijk dicht bij het molengebied Kinderdijk waar je in het voorjaar en de zomer kunt genieten van zwarte sterns, purperreigers en allerlei rietvogels. Voert de route je juist naar de oostelijke kant van de Alblasserwaard dan kun je koers zetten op de Zouweboezem bij Ameide. Ook hier kun je in de zomer genieten van allerhande bijzondere watervogels.

In de winter verblijven in de Alblasserwaard grote groepen kleine zwanen. De omgeving van de dorpen Brandwijk en Wijngaarden zijn locaties waar je vrijwel elk jaar kleine zwanen kunt zien. Grote groepen, tot soms wel 200 aan toe. Soms zitten ze samen met wilde zwanen, veel vaker met knobbelzwanen. En een enkele keer zit er ook een zwarte zwaan tussen, en daarmee heb je alle soorten zwanen gezien.

Een tip in geval je met kinderen een bezoek wilt brengen aan de Alblasserwaard: breng eens een bezoek aan de schaapskooi in Ottoland. Erg leuk. Bij de schaapskooi starten ook een paar wandelroutes die je dwars door de weilanden voeren. Ervaar de ‘leegte’ van het weidelandschap en geniet van weidevogels als grutto, kievit en watersnip.

Eten & drinken

In de Alblasserwaard is een restaurant eigenlijk nergens ver weg. Ik stip er twee aan, vanwege hun centrale ligging: restaurant De Burgemeester, gevestigd in het oude raadhuis van Bleskensgraaf en café-restaurant De Krom bij Oud Alblas. Dit laatste restaurant ligt aan het water. Je kunt er ook een bootje huren om de Alblasserwaard vanaf het water te ervaren.

Route & parkeren

De Alblasserwaard bereik je via de A27 (afslag Meerkerk/Noordeloos) of via de A15. Start je vogeltocht in natuurgebied de Donkse Laagten ga dan via de A15, neem afslag Papendrecht. Volg de N214. Op de rotonde richting Oud Alblas via de N481. Weg vervolgen over de steile brug over de rivier De Albas. Na 800 meter rechtsaf de Geerweg in. Op de T-splitsing linksaf Geerweg blijven volgen. Links heb je uitzicht over de Donkse Laagten. Eerste afslag links brengt je in het natuurgebied.

Fietsen door de Alblasserwaard

De Alblasserwaard is een regio waar je heerlijk kunt fietsen. Pittoreske dorpjes, mooie natuurgebieden, de molens, monumentale boerderijen en overal knotwilgen en zoals je wel kon vermoeden: zo plat als een pannenkoek. Voor fietsroutes is de Sterkste kaart van de regio Rivierenland een heel praktische routekaart.

Let verder op

De Alblasserwaard biedt je nog veel meer dan vogels. Let bijvoorbeeld eens op de molens die je overal tegenkomt. Hoogtepunt  is natuurlijk Molengebied Kinderdijk dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO te staat. Ondanks de drukte is dit ook een goed vogelgebied. Zeker in het voorjaar, wanneer het in de kolonie purperreigers een drukte van belang is. De zwarte stern broedt er en in de rietvelden zie en hoor je snor, kleine karekiet, rietzanger, rietgors en sprinkhaanrietzanger. Waterral en roerdomp leven er ook, maar meer in het verborgen. De bruine kiekendief jaagt boven het riet. Een enkele keer wordt er een of andere zeldzaamheid gezien. Zoals de koereiger die in 2015 wekenlang in het weidegebied verbleef.

Een andere historische bezienswaardigheid is het vestingsstadje Nieuwpoort. Een deel van de historische binnenstad is beschermd stadsgezicht. Nieuwpoort bevat maar liefst 50 rijksmonumenten.

Vergeet ook het Ooievaarsdorp Het Liesvelt bij Groot-Ammers niet. Deze organisatie is mede verantwoordelijk voor de geslaagde herintroductie van de ooievaar in Nederland. Leuk om met kinderen te bezoeken in het voorjaar.

Waarnemingen

Wil je weten welke vogels er recent in de Alblasserwaard zijn gezien? Klik dan hier.

Bekijk ook de volgende video’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips van visdief
de grutto
het-nieuwe-vogels-kijken
alle vogels van europa
vogelgids-voor-kids