Vogels kijken in de Alblasserwaard

De Alblasserwaard heeft elke vogelliefhebber veel te bieden, je kunt er echt heel goed vogels kijken. Op deze pagina vind je een aantal video’s die ik in de Alblasserwaard heb gemaakt. De eerste video biedt een vogeltocht door het centrale deel van de Alblasserwaard. Hij begint in natuurgebied de Donkse Laagten, gaat vervolgens via Brandwijk langs Groot Ammers en Nieuwpoort naar Goudriaan. Vervolgens terug via Ottoland en Groot Ammers naar Oud Alblas. Let op: ik heb de volgorde in de video iets aangepast, ik vond de ooievaar met op de achtergrond de draaiende molen typerend voor de streek. In deze video’s staan watervogels centraal die in de winter in de Alblasserwaard voorkomen. In de andere video’s op deze pagina kun je vogels bekijken als de purperreiger, snor, bruine kiekendief en vele andere interessante watervogels.

Op deze pagina vind je ook praktische informatie voor het vogels kijken in de Alblasserwaard, zoals de route, eten & drinken en andere bezienswaardigheden in de regio.

De mooiste natuurgebieden in de Alblasserwaard

1. Kinderdijk

Veel mensen kennen Kinderdijk alleen van de molens. Maar wist je dat de molens midden in een fantastisch natuurgebied staan? In een oeroud moerasgebied waar je gelukkig nog veel vogels kunt zien? Het voorjaar en de zomer zijn natuurlijk de beste perioden om vogels te kijken in Kinderdijk. Welke vogels je er kunt zien? Zwarte stern, visdief, soms een witvleugelstern op doortrek, snor, blauwborst, kleine karekiet, rietzanger, bruine kiekendief en natuurlijk de purperreiger die in het gebied broedt. Lees meer.

2. Donkse Laagten

De Donkse Laagten bestaan voor het grootste deel uit blauwgrasland. De weilanden worden er extensief beheerd en dat betekent dat je er in het voorjaar nog veel weidevogels ziet. De grutto, tureluur, kievit en veldleeuwerik broeden hier nog in grote getale. De purperreiger, afkomstig uit de kolonie bij Kinderdijk, foerageert langs de sloten. In de rietpartijen zingen rietzangers en kleine karekieten. In het struweel groenling, rietgors, zwartkop en grasmus. In de moerassige delen scharrelen soms steltlopers rond als witgatje, watersnip, kleine plevier, bosruiter en groenpootruiter. Vooral tijdens de trekperioden maak dan kans op deze soorten. Lees meer.

3. De Zouweboezem

De Zouweboezem tussen Meerkerk en Ameide is denk ik wel het belangrijkste natuurgebied in de Alblasserwaard. In dit geweldige moerasgebied vind je het beste van het beste wat de natte natuur je te bieden heeft. En over het algemeen nog héél dichtbij ook! Snor, blauwborst, rietgors, rietzanger, kleine karekiet, tjiftjaf, winterkoning en cetti’s zanger zingen in het voorjaar dat het een lieve lust is. Vanaf het wandelpad ben je er onderdeel van. In de weilanden broeden grutto’s en foerageren purperreigers (die hier ook broedt). Ook is de Zouweboezem één van de laatste plekken in de Alblasserwaard waar je de roerdomp kunt horen tijdens de baltsperiode. In september trekt de visarend voorbij. En in de slootjes jaagt de ijsvogel. En altijd maak je kans op verrassende waarnemingen. Lees meer.

4. De Avelingen bij Gorinchem

Bij Gorinchem kun je heerlijk wandelen door een stuk uiterwaard. Je wandelt langs de rivier, passeert rivierbos en grienden. Grote bonte specht, groene specht, matkop en ijsvogel zie je er. Reetjes lopen in de weilanden. In het elzenbos huist een kleine kolonie aalscholvers. In de winter jaagt de blauwe kiekendief in het gebied. Lees meer.

5. Alblasserbos

Bij Papendrecht en Alblasserdam beheert Staatsbosbeheer stukken bos. Je kunt er wandelen en soms struinen. In april en mei bloeien de pinksterbloemen en die trekken oranjetipjes aan. En die trekken op hun beurt weer veel natuurfotografen aan… In de bossen zie je bosvogels als boomkruiper, matkop, zanglijster, grote bonte specht, groene specht, putter en vink. In het bos bij Papendrecht kun je in het late voorjaar ook de wielewaal horen.

En verder…

Overwinteren er in de omgeving van Bleskensgraaf elke winter aanzienlijke groepen kleine zwanen in de weilanden. Bij Ottoland overwinteren sinds jaar en dag ook wilde zwanen.

Kun je bij Streefkerk en Lexmond in de uiterwaarden ook heel aardig vogels kijken. Laarzen aan en struinen maar. Moerasvogels, steltlopers, eenden en ganzen zie je hier.

Is het open weideland het gebied waar roofvogels als torenvalk, buizerd en soms een rode wouw jagen.

Overwinteren in Polder Sliedrecht jaarlijks grote groepen toendrarietganzen met daartussen soms een enkele kleine rietgans.

Is het ooievaarsdorp in Groot-Ammers natuurlijk nog altijd het bezoeken waard.

Praktische informatie over vogels kijken in de Alblasserwaard

Een tip in geval je met kinderen een bezoek wilt brengen aan de Alblasserwaard: breng eens een bezoek aan de schaapskooi in Ottoland. Erg leuk. Bij de schaapskooi starten ook een paar wandelroutes die je dwars door de weilanden voeren. Ervaar de ‘leegte’ van het weidelandschap en geniet van weidevogels als grutto, kievit en watersnip.

Route & parkeren

De Alblasserwaard bereik je via de A27 (afslag Meerkerk/Noordeloos) of via de A15. Start je vogeltocht in natuurgebied de Donkse Laagten ga dan via de A15, neem afslag Papendrecht. Volg de N214. Op de rotonde richting Oud Alblas via de N481. Weg vervolgen over de steile brug over de rivier De Albas. Na 800 meter rechtsaf de Geerweg in. Op de T-splitsing linksaf Geerweg blijven volgen. Links heb je uitzicht over de Donkse Laagten. Eerste afslag links brengt je in het natuurgebied.

Fietsen door de Alblasserwaard

De Alblasserwaard is een regio waar je heerlijk kunt fietsen. Pittoreske dorpjes, mooie natuurgebieden, de molens, monumentale boerderijen en overal knotwilgen en zoals je wel kon vermoeden: zo plat als een pannenkoek. Voor fietsroutes is de Sterkste kaart van de regio Rivierenland een heel praktische routekaart.

Een andere historische bezienswaardigheid is het vestingsstadje Nieuwpoort. Een deel van de historische binnenstad is beschermd stadsgezicht. Nieuwpoort bevat maar liefst 50 rijksmonumenten.

Waarnemingen

Wil je weten welke vogels er recent in de Alblasserwaard zijn gezien? Klik dan hier.

Vakantiehuisjes in de Alblasserwaard

jako van gorsel met verrekijker

De Alblasserwaard is een mooie regio om te wandelen en te fietsen. Je bent hier natuurlijk ook in de buurt van Kinderdijk met zijn wereldberoemde molengebied waar je trouwens ook heel goed vogels kunt kijken, hoewel veel vogels zich daar slechts op grote afstand laten zien. Zoek je een vakantieverblijf in deze regio, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje eens. Je verblijft vaak op heel rustige plaatsen, soms zelfs midden in de natuur!

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?