Vogels kijken in de Ackerdijkse Plassen

Op de ene website worden de Ackerdijkse Plassen aangeprezen als een van de belangrijkste vogelgebieden in Nederland. Op een andere als een ‘vogeloase nabij de drukte van Rotterdam’ (en voeg daar Delft en Berkel en Rodenrijs maar bij). Dat zijn kwalificaties die nieuwsgierig maken, te meer omdat ik op weg naar mijn werk de Ackerdijkse Plassen vrijwel dagelijks passeer. Bevind zich te midden van de bedrijventerreinen, steden en wegen daar in Zuid-Holland echt zo’n mooi gebied?

Officieel ligt natuurgebied de Ackerdijkse Plassen midden in het gebied dat Midden-Delfland heet. Het gebied wordt aan de westelijke kant begrensd door de A13, een drukke snelweg. Aan de andere zijden liggen weilanden. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten. Vanwege de ligging voor inwoners van Rotterdam, Delft, Berkel en Rodenrijs en Delfgauw een ideaal gebied om eens uit te waaien. Je kunt er heerlijk fietsen, wandelen, skeeleren en paardrijden.

Interessant voor vogelaars
Maar wat maakt de Ackerdijkse Plassen voor vogelaars zo interessant? Allereerst de kolonie aalscholvers die je vanuit een vogelhut van dichtbij kunt bekijken. In het meertje voor de hut jagen de aalscholvers, in de bomen rond het meertje bedelen de jongen luidkeels om voedsel. Het levert schitterende taferelen op. Je maakt hier trouwens ook goede kans op het zien van de ijsvogel die in het gebied broedt. In het riet en de struiken wemelt het van de zangvogels als zwartkop, groenling, winterkoninkje, kleine karekiet. Op de plas voor de hut maak je natuurlijk ook kans op allerlei soorten eenden en reigers. Deze vogelhut is bereikbaar via de Ackerdijkseweg en is heel rustig gelegen.

In de omliggende weilanden wemelt het van de weidevogels als tureluur, grutto, kievit en watersnip. Vanuit een vogelhut in het oostelijke deel kun je de weilanden overzien. Je bereikt deze hut via een pad dat je door een brede rietkraag voert. Hier nestelen blauwborst, kleine karekiet, rietgors en bosrietzanger. De vogelplas staat garant voor steltlopers als witgatje, bosruiter, groenpootruiter, kemphaan, kluut en grutto. Dit is zomaar een opsomming van enkele soorten. In de loop van de jaren zijn hier heel wat zeldzame waarnemingen gedaan. Je kunt hier dus verrassende soorten waarnemen! Bekijk de actuele waarnemingen op deze website.

PS. Soorten die ik zag tijdens mijn bezoek aan de Ackerdijkse Plassen op 11 juli 2015: blauwborst, bosrietzanger, kleine karekiet, rietgors, winterkoning, koolmees, huismus, merel, groenpootruiter, grutto, kokmeeuw, kemphaan, witgatje, kievit, tureluur, ooievaar, kleine zilverreiger, grote zilverreiger, blauwe reiger, aalscholver, kuifeend, fuut, buizerd. Vlinders: bont zandoogje, bruin zandoogje, kleine vuurvlinder, groot koolwitje, klein koolwitje, atalanta.

Praktische informatie over vogels kijken in de Ackerdijkse Plassen

Rond de Ackerdijkse Plassen heeft Natuurmonumenten een wandelroute uitgezet. Deze wandeling heeft een lengte van ongeveer zeven kilometer en voert je langs alle vogelkijkhutten. Meerdere keren per jaar organiseert Natuurmonumenten excursies in de Ackerdijkse Plassen. Op een aantal punten langs de wandelroute staan bordjes met daarop de activiteiten. Je kunt de activiteiten ook op de website van Natuurmonumenten raadplegen.

De vogelkijkhut bij de aalscholverkolonie en de hut in het oosten van de Ackerdijkse Plassen kijken uit op het zuiden. Dat geldt ook voor het uitkijkpunt. Dat is enigszins jammer, want het betekent dat je van de ochtend tot laat in de middag behoorlijk tegen het licht in kijkt en dat kan hinderlijk zijn.

Wandelen, fietsen en zelfs skeeleren, het kan allemaal rond de Ackerdijkse Plassen! De (fiets)paden sluiten aan op honderden kilometers fietspad door andere mooie gebieden in de regio. Ga naar de website van Natuurmonumenten om de routes te downloaden. Deze pagina verdient een aanbeveling!

Route & parkeren

Aan de Ackerdijkseweg, Delfgauw bevindt zich een ruime parkeerplaats. Deze parkeerplaats ligt ten noordoosten van de Ackerdijkse Plassen.

Je kunt ook in de berm van de Oude Bomendijk, Rotterdam parkeren. Je hebt hier helaas niet veel ruimte om te parkeren.

Actief in de natuur van Zuid-Holland
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de natuur in Zuid-Holland in? Bijvoorbeeld op beversafari of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de natuur van Zuid-Holland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?