Vogels kijken in de Achthovense Uiterwaarden

Tussen Ameide en Lexmond ligt een natuurgebied dat ik in het voorjaar elke paar weken bezoek: de Zouweboezem. Befaamd vanwege zijn vele moerasvogels. Aan de andere kant van de dijk, langs de rivier de Lek, was ik echter nog nooit geweest. Ook hier vind je oerhollandse natuur: dat van het rivierenlandschap. Ik maakte er een wandeling en ontdekte dat het er prima vogels kijken is.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Ik ging voor het eerst vogels kijken in de Achthovense Uiterwaarden begin november. De tijd dat de wintergasten zijn gearriveerd en dat de laatste trekvogels passeren. Dat werd wel duidelijk daar in de uiterwaarden. Terwijl ik standvogels zag en hoorde als torenvalk, ijsvogel, waterral, grote bonte specht en groene specht, zag ik ook typische wintergasten als koperwiek, kramsvogel, goudhaantje en smienten en nog een enkele trekvogel, namelijk de veldleeuwerik. De meidoorns en andere struiken hingen nog vol met bessen, geen wonder dat het wemelde van de lijsterachtigen waar ik de merel nog van moet noemen. Koolmees, pimpelmees en zelfs een matkop lieten zich horen en zien. De winterkoninkjes scharrelden in het struweel. En natuurlijk, daar liet ook de roodborst zich zien. Vast ook een wintergast uit het noorden. Verder liet de vink zich zien, evenals zwarte kraai, ekster en buizerd. Op de vloedlijn filmde ik een groep meeuwen, kokmeeuwen en stormmeeuwen. Van grauwe gans, wilde eend en meerkoet kijkt niemand verrast op, maar ik noem ze wel. Ik vond vooral de wandeling langs de rivier heel speciaal. Ik kwam niemand tegen en genoot van het stromende water, de weilanden, de enkele koe en vooral van het zonnige weer.

Op waarneming.nl las ik dat de roerdomp een enkele keer in het riet wordt gezien. In het voorjaar zijn vogels als bruine kiekendief, lepelaar, purperreiger, koekoek, bosrietzanger en spotvogel present. Steltlopers zie je er niet opvallend veel. Wel worden soorten als witgatje, tureluur, oeverloper en scholekster gemeld. En let ook op de meeuwen. Soms zit er een geelpootmeeuw of Pontische meeuw tussen.

Vogels kijken in de Achthovense Uiterwaarden is beslist een aanrader voor wie vogels kijken en wandelen combineert.

Vogels kijken in de Achthovense Uiterwaarden

Praktische informatie over vogels kijken in de Achthovense Uiterwaarden

Vlak na het gehucht Sluis kun je (in de richting van Lexmond) links de dijk af en onderaan de dijk parkeren. Hier zie je ook een groen bordje dat je bij daglicht welkom bent om in het gebied te struinen. Honden zijn niet toegestaan.

Eerlijk gezegd zijn wij op na het betreden van een maisakker omgedraaid. Of het wandelpad verder ging, kon ik niet vaststellen. Ik vermoed van wel, want een eindje verderop bevindt zich een recreatieplek langs de rivier. Weer een eindje verder kun je in de zomer op het terras van een theetuin uitrusten (najaar en winter is de theetuin gesloten).

Ook de uiterwaarden vlak voor Lexmond verdienen aanbeveling. Vanaf de dijk overzie je het gebied van vanaf de Oude Haven Lexmond kun je hier ook langs de rivier struinen. Hier zie je tal van watervogels en steltlopers, zoals deze watersnippen.

Wil je een wandeling door de Achthovense Uiterwaarden combineren met een wandeling door de Zouweboezem, bekijk dan deze wandelroute eens. Hij leidt je weliswaar over de rivierdijk in plaats van door de uiterwaarden, maar het pad door de uiterwaarden is eenvoudig te vinden.

Ontdek meer interessante vogelgebieden in de buurt van de Achthovense Uiterwaarden, ga naar mijn overzicht van vogelgebieden in Zuid-Holland.

Vakantiehuisjes in de buurt van de Achthovense Uiterwaarden

jako van gorsel met verrekijker

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de buurt van de Achthovense Uiterwaarden, bekijk dan het aanbod van rustig gelegen natuurhuisjes in de regio. Eén vakantiehuisje kan ik speciaal aanbevelen vanwege zijn ligging: huisje De Kikker, geschikt voor 6 personen. Dit vakantiehuisje staat werkelijk middenin de Zouweboezem. Aan de achterzijde en vanuit de tuin heb je een weids uitzicht over de Achthovense polder en aan de voorkant, net over het wandelpad, zingen snor, rietgors, blauwborst en al die andere moerasvogels. Je hebt geen buren, dus het is er heerlijk rustig. In de tuin worden vrij elk voorjaar grauwe vliegenvangers gezien.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)