Vogels kijken in Bohnický Rybník

Bezoek je Praag en wil je de natuur in de directe omgeving van de stad verkennen, ga dan eens wandelen in Bohnický Rybník. Dit heuvelachtige gebied ten noorden van de stad is werkelijk fenomenaal mooi! De heuvels zijn begroeid met bossen. Vooral loofbos, maar hier en daar staat een naaldboom. Eén van de zuidflanken van die heuvels wordt begraasd door schapen die het terrein open houden. Ideaal voor insecten, vogels en reptielen. Ik ging erop uit en ging vogels kijken in Bohnický Rybník.

Vogels kijken in Bohnický Rybník

Het is heel eenvoudig: je rijdt naar de Bohnická, een weg dwars door het bos. Je parkeert je auto bij de kleine waterplas, of een kleine honderd meter verderop en je wandelt het bos in. Ik liep er in de meivakantie rond, en al op de parkeerplaats langs de weg klonk een indrukwekkend vogelkoor. Roodborst, zwartkop, merel, zanglijster, vink, winterkoning, grote bonte specht, zwarte specht, appelvink, koolmees, boomklever, boomkruiper en fluiter lieten zich horen.

Ik wandelde naar het noorden, de heuvels in. Sloeg het tweede pad naar rechts in dat me naar boven voerde. Een flinke klim, maar die was het beslist waard. Al snel hoorde ik bedelende jonge grote bonte spechten. Het kostte me verrassend veel moeite om het nest te vinden. Verrassend, want het bevond zich in een boom pal naast het pad en de nestopening was op ooghoogte. Ik verschool me vijftien meter verderop achter een boom en wist de voerende oudervogels een aantal keer vast te leggen. Ondertussen had ik ook gewonere soorten als pimpelmees, koolmees en merel gefilmd.

Ik vervolgde mijn pad en stond plots oog in oog met een reegeit. Aan het eind van het pad, ik was nu bovenop de heuvel, sloeg ik linksaf, langs de volkstuinen langs. Daar zat een gekraagde roodstaart te zingen, altijd mooi! Een Europese eekhoorn sloop door het bos. Ik besloot om links aan te houden en nu wandelde ik langs een steile rotshelling. Een geelgors zat fanatiek te zingen in een halfdode eik. Het rook naar de sterke geur van schapen die deze helling kennelijk begrazen. En dat is mooi, want dat betekende dat ik kans maakte op insecten en reptielen. En dat bleek! Ik zag talloze vetkruidblauwtjes vliegen. Een argusvlinder, een kolibrievlinder, een gestreepte goudspanner en een sterrenhemelmot. De laatste twee zijn nachtvlinders. De mooiste waarneming was de smaragdhagedis die zich op een rots lag op te warmen.

Ondertussen hoorde ik aan de overkant een havik roepen, vloog een buizerd over, gevolgd door een boomvalk en verderop in het dal zag ik zowaar een kraanvogel voorbij vliegen! Zwartkop en tuinfluiter lieten zich duidelijk horen en een kleine bonte specht maakte zich uit de voeten. Even later hoorde ik zijn hinnikende roep en zijn korte ijle roffel. Vanuit het bos onder me schalde een paar keer de lach van de groene specht en één keer liet de zwarte specht zich horen.

Ik besloot om de helling af te dalen en links af te dalen. Ik kwam weer in het bos terecht en keerde terug naar de auto. Daar kwam nog een Europese eekhoorn op me af lopen en was een boomkruiper bezig zijn nest te stofferen. Een wandeling die normaal gesproken een uur in beslag zou nemen, duurde in mijn geval meer dan drie uur. Dat geeft wel aan dat ik er veel hoorde en zag.

Praktische informatie over vogels kijken in Bohnický Rybník

Je bereikt Bohnický Rybník door te navigeren naar Bohnická, Praag (coördinaten 50°08’09.2″N 14°24’20.3″E). Je parkeert je auto aan de kant van de weg waar het kan en je wandelt het gebied in. Zowel links als rechts van de weg begint een wandelpad.

De paden zijn onverhard en soms ligt er een boomstam over het pad. De paden voeren je de heuvels in en kunnen steil zijn. Goede wandelschoenen verdienen aanbeveling.

Ik denk dat je voor een vogelwandeling het beste in het voorjaar terecht kunt in Bohnický Rybník. Ik zag op een andere website dat je hier ook soorten als de koekoek en wielewaal kunt tegenkomen. Deze soorten heb ik helaas niet gezien of gehoord.

Vakantiehuisjes in Tsjechië

vakantiehuisjes in wenen

Wil je je vakantie in Tsjechië doorbrengen op een rustige en vooral ook: natuurlijke plek, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. De huisjes die je via deze aanbieder boekt, staan altijd in de natuur. Extra leuk is dat je door een natuurhuisje te boeken, je lokale natuurprojecten ondersteunt.