In Boerenbuitengebied Muntendam gebeurt iets heel moois: de boeren zijn overgestapt op natuurinclusieve landbouw. Dat betekent dat de boeren er rekening houden met de biodiversiteit en die biodiversiteit zelfs benutten om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Sommige dieren zijn immers bijzonder nuttig voor de landbouw. Alles is erop gericht om bermen en ‘overhoekjes’ zo goed mogelijk in te richten voor insecten en vogels. Zo is er een project ‘grauwe klauwier’ en wordt er bij het maaien van de bermen voor gezorgd dat het op een insecten-vriendelijke manier gebeurt. En dat alles met als doel typische akkervogels als veldleeuwerik, geelgors, grasmus en patrijs te ondersteunen. En als dat lukt, dan zullen ook andere vogels profiteren. De ultieme droom van de samenwerkende partijen is de grauwe klauwier als broedvogel herintroduceren. In 2018 lukte dat bijna. Een mannetje zat een aantal dagen lang te zingen. Het enige dat nog ontbrak was een vrouwtje…
Boerenbuitengebied Muntendam ligt in de provincie Groningen. Het kleinschalige landschap is niet alleen ideaal voor vogels, maar ook voor natuurminnende mensen. Zeg nu zelf: zo’n landschap is toch veel mooier dan het kale, monotone landschap dat door intensieve landbouw is ontstaan? Op de homepage van het boerenbuitengebied zie ik ook vogelsoorten als grauwe gors, kneu en paapje. Ik hoop dat ook deze soorten zich er in de komende tijd zullen laten zien.
Ondertussen kun je vanaf de landbouwwegen natuurlijk zelf getuige zijn van de vogelrijkdom in het gebied. Vogels kijken in Boerenbuitengebied Muntendam is zo lastig nog niet. In de winter zie ik er meldingen van soorten als blauwe kiekendief, slechtvalk, havik, grote zilverreiger, roodborsttapuit, geelgors, keep en zelfs een grauwe gors!
Maar zoals in zoveel gebieden is de mooiste tijd van het jaar om vogels te kijken in Boerenbuitengebied Muntendam het voorjaar. Vanaf maart kun je in het gebied doortrekkers zien en arriveren de eerste broedvogels. Denk aan soorten als regenwulp, blauwborst, beflijster, tapuit, roodborsttapuit, kneu, geelgors, veldleeuwerik, tjiftjaf, fitis, braamsluiper, spotvogel, grasmus, gele kwikstaart, bosrietzanger, kleine karekiet en zwarte roodstaart. De patrijs zie je er het hele jaar door, evenals de ooievaar en roek. Ook nachtegaal, gekraagde roodstaart, grauwe vliegenvanger, koekoek en ijsvogel worden in het gebied gemeld. Soms een grauwe kiekendief en incidenteel zelfs een rode wouw. En dan heb ik nog niet eens alle andere vogels van het boerenland genoemd. Het is ondertussen wel duidelijk geworden dat het vogelleven in een kleinschalig landschap als Boerenbuitengebied Muntendam enorm gevarieerd is. En dat het ook weer niet heel drastische maatregelen vergt om dit resultaat te bereiken. Zorg voor een gezond heggenlandschap, maai de bermen op de juiste manier en er worden al heel aardige resultaten geboekt. Ik zeg: goed voorbeeld doet navolgen.
Vogels kijken in Boerenbuitengebied Muntendam: ben je in de buurt, ga er eens lekker wandelen of fietsen.
Praktische informatie
Op de website van Boerenbuitengebied Muntendam kun je veel meer informatie lezen over de natuur en landbouw in het gebied. Wil je het buitengebied bezoeken, rij dan naar het dorp Muntendam. Rond de Daaleweg gebeurt het allemaal. Voor een goede voorbereiding raad ik je een bezoek aan de genoemde website ten zeerste aan.
Aan de Nieuweweg, Muntendam bevindt zich de Heemtuin Muntendam. Hier kun je met je kinderen de lokale natuurwaarden ontdekken. Je kunt er ook eten. Van pannenkoek tot belegd broodje en appeltaart.
Vakantiehuisjes in Groningen
De provincie Groningen is geliefd onder natuurliefhebbers. Je kunt er lange natuurwandelingen maken. Je geniet er van de vogels en van ander natuurschoon. In vrijwel alle delen van de provincie vind je mooie natuurgebieden. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie, midden in de natuur, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Deze vakantiehuisjes staan vrijwel altijd op rustige en natuurlijke plaatsen waar je nog kunt genieten van de natuur.