Vogels kijken in Alblasserdam

Alblasserdam is onze huidige woonplaats en mag dus niet ontbreken op mijn website. Zowel in en om Alblasserdam kun je prima vogels kijken. Voor streetbirding kun je in alle wijken terecht, in de meeste straten staan bomen of struiken. Je kunt natuurlijk heel goed terecht in Park Huis te Kinderdijk. Wil je liever naar het buitengebied, dan biedt Molengebied Kinderdijk je  ontzettend veel mogelijkheden. Hier kun je bijzondere soorten zien als purperreiger, snor, zwarte stern, rietzanger, kleine karekiet, blauwborst en bruine kiekendief. Onderaan deze pagina lees je meer over Park Huis te Kinderdijk.

Park Huis te Kinderdijk

Park Huis te Kinderdijk is een restant van een oud landgoed in Alblasserdam. Het is door de gemeente Alblasserdam in de oude glorie hersteld. Het park bestaat afwisselend uit grasland en lanen en bomen. Ondanks dat het park binnen de bebouwde kom ligt, kent het een afwisselende en interessante flora en fauna. Het park is toegankelijk via een bruggetje in de Lekstraat.

In het midden van het park ligt een weilandje met in het midden een nestpaal voor de ooievaar. De afgelopen jaren broedde er elk jaar een paartje ooievaars, met wisselend succes. Ik heb me door een local laten vertellen dat een concurrerend paar ruzie met het nestelende paar zoekt waardoor meerdere legsels verloren zijn gegaan. Maar slaagt het paar erin eieren uit te broeden dan kun je van heel dichtbij zien hoe het de kuikens voert en groot brengt! Leuk ook om met kinderen naar te kijken.

In elk jaargetijde valt er veel te zien in het park. In de maanden mei en juni staan veel planten en bomen in bloei, het is dan extra mooi in het park.

Vogels kijken in molengebied Kinderdijk

Molengebied Kinderdijk is een toeristische trekpleister met internationale allure. Meer dan honderdduizend toeristen brengen jaarlijks een bezoek aan dit geweldige gebied. Ze komen natuurlijk in de eerste plaats voor de molens. En terecht. De aanblik van die eeuwenoude gebouwen is indrukwekkend. Maar het molengebied biedt meer, namelijk bijzondere vogels! Wat denk je bijvoorbeeld van de purperreigers die jaarlijks in het gebied broeden? Of van rietvogels als snor, rietzanger, kleine en grote karekiet? En de zwarte sterns die zo uit de schoolplaten van Koekkoek lijken te zijn weggevlogen. Klik hier voor praktische informatie over vogels kijken in Kinderdijk.

Vogels kijken in de weilanden rond Alblasserdam

Eerlijk is eerlijk: de weilanden rond Alblasserdam zijn bepaald geen natuurpareltjes. De intensieve veeteelt is niet heel barmhartig voor de weidevogels. En toch… Er vallen soms verrassende waarnemingen te doen voor wie langs de weilanden fietst of wandelt. In het voorjaar en de zomer zijn het natuurlijk de purperreigers die de show stelen. Ze staan roerloos langs een sloot, doen een paar passen en slaan dan toe. In het plasdras-gebiedje bij de Eendenkooi kun je wel weidevogels als grutto, tureluur, kievit en slobeend zien. En voor de rest? Vooral knobbelzwanen, grauwe ganzen, brandganzen, in de winter ook kolganzen, meerkoeten, waterhoentjes, blauwe reigers en soms een ooievaar. Torenvalk, buizerd en in de zomer toch ook soms een boomvalk jagen in het gebied. En heb je héél veel geluk, dan zie je op een goede dag een roerdomp door een weiland scharrelen…

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)