Vogels kijken in het Hulshorster Zand

Het Hulshorster Zand is een stuifzandgebied bij de plaatsen Harderwijk en Hulshorst. Je bevindt je hier dus volop op de Veluwe. Mul zand, heide, naald- en loofbossen wisselen elkaar hier af. Tijdens een wandeling door het stuifzandgebied kom je soms geen mens tegen. Geen wonder, want het vergt nogal wat inspanningen om door het mulle zand vooruit te komen. De open vlakte is ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Beheerder Natuurmonumenten zorgt ervoor dat deze vlakte niet overwoekerd raakt door bos. Eigenlijk is zo’n stuifzandgebied best uniek. Want er zijn er maar weinig van in Nederland. Vogels kijken in het Hulsthorster Zand levert je vogels op van hei en bos. Voor een bewoner aan de kust, zoals ik, best bijzonder. Laten we eens kijken welke vogels je er zoals kunt zien.

Ga je vogels kijken in de Hulshorster Zand, let dan vooral op de zangvogels. Het voorjaar is het beste seizoen is mijn ervaring. Dan zijn de zangvogels nadrukkelijk aanwezig en zeer actief. En wanneer je het echt goed wil doen, ga dan vroeg uit de veren. Het is dan heerlijk rustig. De meest bijzondere bewoner van het Hulshorster Zand is denk ik wel de nachtzwaluw. Goudvink, geelgors, kruisbek, gekraagde roodstaart, boompieper, boomleeuwerik, tapuit en raaf zijn andere leuke soorten die je er kunt zien en horen. In de bossen maak je kans op een ontmoeting met een grote bonte specht, groene specht, zwarte specht, wielewaal, appelvink, kuifmees of zwarte mees. En natuurlijk jagen er roofvogels in het gebied. Boomvalk, havik, sperwer, buizerd en wespendief.

Tijdens het vogels kijken in het Hulshorster Zand geniet je van het bos en van de stilte. Wandel eens door het dennenbos en sta eens stil. Er dringt hier nauwelijks geluid van buitenaf door.

Praktische informatie

Een van de beste ingangen tot het Hulshorster Zand is de parkeerplaats aan de Hierderweg, Hulshorst. Deze weg ligt net over het spoor en de A28. Hier begint ook de wandelroute door het Hulshorster Zand.

Gezien vanaf de parkeerplaats in het Hulshorster Zand, bevindt zich aan de andere kant van de A28 een restaurant: Hof van Hulshorst. Er staan biologische gerechten op de kaart dus dat zit wel snor.

Actief in de natuur op de Veluwe
Wil je tijdens je vakantie eens lekker actief de natuur op de Veluwe in? Bijvoorbeeld op wildsafari of Down Hill Steppen?
Klik dan hier op het overzicht van de leukste natuurbelevenissen op de Veluwe.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?   

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)