Vogels kijken bij de Hondbossche Zeewering

Schuin boven Alkmaar, tegen de Noordzee aan, liggen een paar mooie natuurgebieden. Daar, tussen Petten en Camperduin kun je heerlijk vogels kijken. Woon je in een van de grote steden in Noord-Holland, dan heb je goede reden om naar de kust te rijden. Dat deze natuurgebieden bij de kust liggen, suggereert dat je er vooral kust- en zeevogels ziet. En dat is juist. De zilte luchten komen je tegemoet en die trekken massa’s vogels aan. In dit artikel laat ik zien waar je het beste vogels kunt kijken tussen Petten en Camperduin.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in De Putten
Vlak achter de Hondsbossche Zeewering (wat op zichzelf al een uitstekend vogelgebied is, daarover hieronder meer), ligt een uitgestrekt weidegebied dat zich nog het beste laat vergelijken met de karrenvelden in Zeeland. De ontstaansgeschiedenis van dit gebied, de Harger- en Pettemerpolder, gaat terug tot de Middeleeuwen. Het karakteristieke lijnenspel van percelen en slootjes is zo ongeveer even oud als Holland zelf. Zoute kwel sijpelt vanaf de Noordzee de polder in en dat zorgt voor typische zoutminnende planten als zeekraal. Een heerlijke groente trouwens bij visgerechten. Je mag ze hier alleen niet zelf plukken, het is niet voor niets natuurgebied! In de Harger- en Pettemerpolder ligt een heel bekend vogelgebied: De Putten. Dit is een vogelwalhalla van de eerste orde.

In de winter kun je in De Putten watervogels zien als rotgans, bonte strandloper, paarse strandloper, rosse grutto, smient, kolgans en dwerggans. In de winter van 2015-2016 verbleef er een groepje witbuikrotganzen in De Putten. In een brakwatergebied als De Putten zie je natuurlijk veel meer! Dit is Hollandse natuur op zijn best. Denk aan soorten als kluut, tureluur, slobeend, scholekster, watersnip, wulp, kemphaan, zilverplevier, zwarte ruiter, kanoet, nonnetje en wintertaling. Lepelaars foerageren in de ondiepe waterpartijen. Visdiefjes en grote sterns laten zich horen. Bruine kiekendief en buizerd jagen boven het gebied. Het mooie is dat je De Putten prima kunt overzien vanaf de weg. Maar het allermooiste bewaart dit natuurgebied voor het voorjaar: de enorme kolonie grote sterns. Dan is het hier echt genieten hoor. Van heel dichtbij overzie je de kolonie. Het schorre gekrijs is niet van de lucht. Overal vliegen grote sterns en op een vaste plek in het ondiepe water nemen ze groepsgewijs een bad. Verderop, in de richting van Camperduin huist een kolonie visdiefjes en dwergsterns. Nogmaals, het is hier een genot om vogels te kijken!

Vogels kijken op de Hondsbossche Zeewering
De Hondsbossche Zeewering is een van de bekendste zeetrektelpunten van Nederland. Wil je zeevogels zien, dan kun je hier prima terecht. Vergeet niet om een goede verrekijker mee te nemen en liever nog een telescoop. Zeevogels houden van de zee en plegen nogal eens een eindje uit de kust te blijven. Heb je je oculairs bij, dan maak je hier kans op soorten die ik zelf altijd behoorlijk spectaculair vind. Jan-van-Gent bijvoorbeeld (al dan niet dood op het strand). Maar ook de zwarte zee-eend, grote zee-eend, roodkeelduiker, noordse stern, ijseend, noordse stormvogel, slechtvalk, roodhalsfuut, zeekoet, alk, kleine alk, kleine jager, middelste jager, grote jager, eidereend, dwergmeeuw en drieteenmeeuw mogen er zijn. Tijdens de trekperioden kunnen er grote groepen rotganzen voorbij komen. En soms heb je een uitschieter met een vaal stormvogeltje of grauwe pijlstormvogel. Hier beukt de Noordzee onophoudelijk tegen de kust, staat er altijd een stevige bries en kun je van september tot en met juni mooie soorten scoren.  Trouwens, ik schrijf nu wel over vogels kijken op de Hondsbossche Zeewering, vlak ook de observatiepost bij Camperduin niet uit! Daar maak je kans op de eerder genoemde zeevogels. Voordeel van de observatiepost Camperduin is dat je er een beetje beschut zit en dat er vaak meer vogelaars aanwezig zijn. Samen zie je meer, zeker aan de kust!

In het voorjaar jagen de grote sterns, visdiefjes en dwergsterns vlak voor het strand. Ze vliegen over de Hondbossche Zeewering en misschien vlak over jou als je op het strand of op het duin zit. Vogels kijken op de Hondbossche Zeewering is een aanrader voor liefhebbers van strand en zee. Je combineert zwemmen met vogels kijken. Kan het mooier?

De Hondbossche Zeewering staat ook bekend als een goede vlinderplek. De bloemrijke zeewering trekt dagvlinders als icarusblauwtje, argusvlinder, distelvlinder, oranje zandoogje en atalanta aan. Niet alleen vogels kijken op de Hondbossche Zeewering, maar ook vlinders kijken!

Praktische informatie

Vogels kijken in De Putten is ook te doen voor wie minder goed ter been is. Vanaf de Hondsbosscheweg heb je een fraai uitzicht over het gebied. De naam van deze weg laat niets te raden over: je ben hier op de Hondsbossche Zeewering. Je kunt de Harger- en Pettemerpolder overigens ook prima per fiets, te voet of zelfs met de auto doorkruisen. Liever per fiets of te voet trouwens. De smalle weggetjes zijn niet ideaal voor autoverkeer. Maar weinig fietsers ‘nemen’ deze route, dus het is er nog eens heerlijk rustig ook.

De zeetrektelpost bij Camperduin bereik je via de Heereweg. Parkeer je auto aan het eind van deze weg en loop over het fietspad langs het strandpaviljoen naar het zuiden. Na ongeveer 250 meter vind je hier de zeetrektelpost.

Zoals ik hierboven al aangaf: voor het volgen van de zeetrek is een telescoop verplichte kost.

Aan de kust waait het altijd en in de winter is de kou soms om te snijden. Hou er rekening mee en trek warme kleding aan. Warme sokken, een goede muts en handschoenen zijn geen luxe.

Ik heb ook nog gezocht naar een aanbieder van vakantiehuisjes in Noord-Holland. Ach, even op Google zoeken en je komt er heel wat tegen. Wel kwam ik dit knusse en nostalgische huisje tegen.

Actief in de natuur van Noord-Holland
Wil je tijdens je vakantie of een dagje weg eens lekker actief de natuur van Noord-Holland in. Bijvoorbeeld powerkiten of sterren kijken? Bekijk dan dit overzicht van belevenissen in de Noord-Hollandse natuur.

Vakantiehuisjes in Noord-Holland

vakantiehuisjes in wenen

De kuststrook van Noord-Holland is geliefd onder natuurliefhebbers. Je kunt er lange wandelingen maken. Je geniet er van de vogels en van ander natuurschoon. Maar ook andere delen van de provincie zijn het bezoeken meer dan waard. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie, midden in de natuur, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Deze vakantiehuisjes staan vrijwel altijd op rustige en natuurlijke plaatsen waar je nog kunt genieten van de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Holland? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)