Vogels kijken in de Gorzen van Ridderkerk

Rivier de Noord scheidt de dorpen Alblasserdam en Ridderkerk. Aan de kant van Ridderkerk, bij de jachthaven, ligt een strook ongerepte natuur: de Gorzen van Ridderkerk. Het unieke aan deze gorzen is dat het een getijdengebied is. Een van de weinige getijdengebieden in zoet water in Nederland. Twee keer per dag loopt het gebied onder water (of: vol) en twee keer per dag trekt het water zich terug. De gorzen bestaan uit oeverbos en grienden. Modderige kreken, diep en ondiep, lopen kriskras door het bos. De grienden worden regelmatig bijgehouden. Dan zie je een perceel afgeknotte wilgen. In het bos wordt heel terughoudend onderhoud gepleegd. Dode bomen blijven liggen waar ze liggen. En dat trekt vogels aan.

In het bos zie je vogels als groene specht, grote bonte specht, matkop, sperwer, havik, boomkruiper, staartmees, goudhaantje, roodborst en winterkoninkje. Bij de jachthaven is een waterdoorlaat. Je kunt daar de ijsvogel zien, vaak een paar tegelijk. Ook aan de kant van de Crezéepolder heb ik al vaak een aantal ijsvogels gezien. In het gebied is een beverburcht aanwezig. Je ziet op veel plaatsen de sporen van dit knaagdier. Wandel langs de sloot die van voor naar achter door het gebied loopt, en je ziet de burcht aan de overkant van de sloot hoog op de wal liggen.

De Gorzen van Ridderkerk zijn niet heel spectaculair om er vogels te kijken. Maar het is wel een heel bijzonder gebied om door heen te wandelen. Kinderen zullen de vlondertjes, waterplasjes en modderpartijen vast waarderen.

De trek van de purperreigers

Voor de Gorzen van Ridderkerk ligt een park. Dit terrein is flink verhoogd. In de periode van augustus tot en met begin september kun je vanaf de hoogte de trek van de purperreiger volgen. Dat is een heel speciale ervaring hoor. Soms zie je ze in groepen van tientallen tegelijk wegvliegen naar zuidelijker streken. De purperreigers vliegen met name in de avond op. Je ziet ze dan opstijgen bij Kinderdijk. Vaak vliegen ze een rondje boven de Crezéepolder om dan in de richting van het zuidwesten te verdwijnen. Soms echter besluiten ze om terug te keren naar Kinderdijk. Waarom ze dat doen, is mij niet bekend.

Bramensprinkhaan

Op één van mijn wandeltochten filmde ik de bramensprinkhaan die je in het filmpje hieronder kunt zien. De bramensprinkhaan is een bruine, zeer kort gevleugelde sabelsprinkhaan die een voorliefde heeft voor planten met grote bladeren, waaronder bramen.

Praktische informatie over vogels kijken in de Gorzen van Ridderkerk

De Gorzen van Ridderkerk stromen twee maal dag vol water. Dat betekent dat het er altijd nat is. Doe op zijn minst waterdichte schoenen aan, maar liever nog laarzen.

Naast de Gorzen van Ridderkerk ligt de Crezéepolder, een wateropvanggebied en tevens een natuurgebied. Je kunt er allerlei watervogels bewonderen. En soms heel zeldzame soorten als de zwartkopgors, zwarte ooievaar en buidelmees.

De Gorzen van Ridderkerk kun je in via de Oostmolendijk, Ridderkerk. Je parkeert je fiets bij de ingang aan de kant van Ridderkerk. Je wandelt in de richting van de witte brug. Vlak voor de witte brug sla je linksaf de gorzen in. Ben je met de auto, let dan goed op! Je moet je auto dan bij de Crezéepolder parkeren. De Crezéepolder kun je ook betreden via de Oostmolendijk bij Ridderkerk, maar parkeren in de berm langs de Oostmolendijk is verboden. Parkeer je auto aan de kant van Hendrik-Ido-Ambacht in de parkeervakken. Je kunt je auto natuurlijk ook in Ridderkerk parkeren en te voet naar de gorzen wandelen. Er zijn kennelijk al bekeuringen uitgedeeld aan automobilisten die zich hier aan hielden. Hou hier dus rekening mee.

Ik heb de naam van het gebied al genoemd: de Crezéepolder. Dit gebied grenst aan de gorzen. Een bezoek aan dit natuurgebied is beslist een aanrader, zeker tijdens de trekperioden. Je kunt er dan talloze wadvogels zien die op de modderbanken naar voedsel zoeken. Je kunt de Crezéepolder het beste bezoeken als het laag water is. Dan vallen enorme modderbanken vrij die een waar banket vormen voor de vele wadvogels in het gebied.

Natuurhuisjes in de buurt van Ridderkerk

jako van gorsel met verrekijker

In Ridderkerk is het heel lastig om een vakantiehuisje te vinden gelegen in de natuur. Geen wonder, deze regio behoort tot de meest verstedelijkte omgevingen van Nederland. In de Alblasserwaard en Krimpenerwaard, regio’s die tegenover Ridderkerk liggen, kun je gelukkig wel rustig gelegen vakantiehuisjes vinden. Dus wil je een keer de vogelgebieden in deze regio bezoeken, bekijk dan het aanbod van vakantiewoningen op natuurhuisje.nl eens. Dit zijn prima vertrekpunten voor je bezoeken aan natuurgebieden als de Zouweboezem, Kinderdijk, Biesbosch en de Crezéepolder.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)