ijsvogel

Vogels kijken in de Gorzen van Ridderkerk

Rivier de Noord scheidt de dorpen Alblasserdam en Ridderkerk. Aan de kant van Ridderkerk, bij de jachthaven, ligt een strook ongerepte natuur: de Gorzen van Ridderkerk. Het unieke aan deze gorzen is dat het een getijdengebied is. Een van de weinige getijdengebieden in zoet water in Nederland. Twee keer per dag loopt het gebied onder water (of: vol) en twee keer per dag trekt het water zich terug. De gorzen bestaan uit oeverbos en grienden. Modderige kreken, diep en ondiep, lopen kriskras door het bos. De grienden worden regelmatig bijgehouden. Dan zie je een perceel afgeknotte wilgen. In het bos wordt heel terughoudend onderhoud gepleegd. Dode bomen blijven liggen waar ze liggen. En dat trekt vogels aan.

In het bos zie je vogels als groene specht, grote bonte specht, matkop, sperwer, havik, boomkruiper, staartmees, goudhaantje, roodborst en winterkoninkje. Bij de jachthaven is een waterdoorlaat. Je kunt daar de ijsvogel zien, vaak een paar tegelijk. Ook aan de kant van de Crezéepolder heb ik al vaak een aantal ijsvogels gezien. In het gebied is een beverburcht, maar eerlijk gezegd heb ik die nog nooit opgezocht. Het schijnt dat je de bevers bij hoog water soms op de burcht kunt bewonderen.

De Gorzen van Ridderkerk zijn niet heel spectaculair om er vogels te kijken. Maar het is wel een heel bijzonder gebied om door heen te wandelen. Kinderen zullen de vlondertjes, waterplasjes en modderpartijen vast waarderen.

Voor de Gorzen van Ridderkerk ligt een park. Dit terrein is flink verhoogd. In de periode van augustus tot oktober kun je vanaf de hoogte de trek van de purperreiger volgen. Dat is een heel speciale ervaring hoor. Soms zie je ze in groepen van tientallen tegelijk wegvliegen naar zuidelijker streken.

Praktische informatie

De Gorzen van Ridderkerk stromen twee maal dag vol water. Dat betekent dat het er altijd nat is. Doe op zijn minst waterdichte schoenen aan, maar liever nog laarzen.

Naast de Gorzen van Ridderkerk ligt de Crezéepolder, een wateropvanggebied en tevens een natuurgebied. Je kunt er allerlei watervogels bewonderen. En soms heel zeldzame soorten als de zwartkopgors, zwarte ooievaar en buidelmees.

Je kunt je auto parkeren aan de Oostmolendijk, Ridderkerk, bij de ingang van de Crezéepolder aan de kant van Ridderkerk. Sla voor de loopbrug linksaf, het grasveld in. Klim over het rasterhek en daarna over het stalen hek. Via een houten bruggetje kom je in de Gorzen van Ridderkerk.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)