Vogels kijken in Gelderland

Gelderland is een van de grootste provincies van Nederland. En heeft een van de mooiste en meest uitgestrekte natuurgebieden binnen haar grenzen: de Veluwe. Bos- en heidegebieden bepalen grote delen van haar oppervlak. En meer naar het oosten maak je kennis met het kleinschalige agrarische landschap van weleer. Vogels kijken in Gelderland betekent vooral: vogels van bos en hei kijken. Ben je op zoek naar een vogelgebied in Gelderland? Bekijk dit overzicht eens. Onder het kaartje gaat de tekst verder.

Arkenheem, Nijkerk
Ten noordwesten van Nijkerk ligt een kleinschalig weidelandschap met het oude stoomgemaal als middelpunt. Dit is het gebied van weidevogels als grutto, tureluur en kievit in het voorjaar. In de winter wemelt het van de ganzen. Lees meer.

Binnenveldse Hooilanden
Tussen Wageningen en Bennekom ligt natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden. Hier wordt gepoogd de situatie van halverwege de twintigste eeuw weer te herstellen. Je kunt hier het hele jaar door goed vogels kijken. Lees meer.

Bergherbos, Beek
Pal tegen de Duitse grens ligt een bos waar je nog kunt verdwalen. Het Bergherbos. Avontuurlijke bospaadjes slingeren door het bos. Heerlijk wandelen dus. Lees meer.

Deelerwoud, Hoenderloo
Een van de vele fraaie bos- en heidegebieden die je in Gelderland aantreft. Je kunt er natuurlijk spechten bekijken, zwarte specht, kleine bonte specht en groene specht komen in het Deelerwoud voor. En daarnaast nog vele, vele andere vogels. En het leuke is: je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. Lees meer.

Eltenberg, Spijk
De Eltenberg ligt vlak over de Duitse grens in het uiterste zuiden van het Bergherbos. De Eltenberg geniet grote faam onder vogelaars vanwege de roofvogeltrek die je er kunt volgen. Augustus is voor de wespendieven de beste maand, en oktober voor de meeste andere soorten. Wil je de roofvogeltrek in Nederland volgen, dan moet je hier echt zijn. Lees meer.

Gorsselse Heide, Joppe
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de Gorsselse Heide een bosgebied. Het hele jaar door kun je hier bijzondere zangvogels en roofvogels zien. Het voorjaar vind ik zelf de beste periode. Lees meer.

Hondsbroekse Pleij, Westervoort
Bij Westervoort ligt in de oksel van IJssel en Nederrijn de Hondbroekse Pleij. Hier kun je genieten van het rivierenlandschap en natuurlijk van de bijbehorende vogels. Lees meer.

Hulshorster Zand, Hulshorst
Een stiltegebied van de hoogste orde. De zandverstuiving is een van de weinige in Nederland. En loop je in het bos, dan hoor je niets anders dan vogels en het suizen van de wind. Lees meer.

Jezuïtenwaai, Groessen
Onder Groessen kun je genieten van het oerhollands rivierenlandschap. De Jezuïtenwaai is een uiterwaard waar je het hele jaar door kunt genieten van steltlopers, eenden, ganzen, waadvogels en zangvogels. Lees meer.

Koningsheide, Arnhem
Ten noorden van Arnhem strekt zich de Koningsheide uit, een uitgestrekt bos- en heidegebied. Ik bezocht het gebied in maart en deed er verrassende ontdekkingen. Lees meer.

Landgoed Hackfort
In het achterland van het authentieke stadje Bronkhorst vind je nog het kleinschalige landschap van weleer. Landgoed Hackfort biedt alles wat een natuurliefhebber aanspreekt: oude gebouwen, kleinschalig agrarisch landschap en dan ook nog een watergebied in de buurt. Weer eens iets anders dan bos en hei. Lees meer.

Leuvenumse Bos, Leuvenum
Alweer een bosgebied. Zoals zoveel in Gelderland. Loofbos, naaldbos, een beek en open stukken. Ook hier de combinatie wild en vogels. Lees meer.

Liendense Waard
Dit natuurgebied bij het historische dorpje Batenburg is een bezoek zeker waard. De uiterwaarden van de Maas zijn hier hersteld en je kunt er van betrekkelijk dichtbij bijzondere soorten zien. Lees meer.

Nationaal Park Hoge Veluwe
Wie het Nationaal Park Veluwe bezoekt, denkt wellicht meteen aan de iconische witte fietsen die je er ‘gratis’ kunt gebruiken. Dit zeer uitgestrekte gebied kent een heel rijke biodiversiteit. Fiets of wandel door de bos- en heidegebied en raak onder de indruk van al wat hier zingt en vliegt. Lees meer.

Nationaal Park Veluwezoom
Dit uitgestrekte gebied kleurt in de maand augustus paars. Dan staat de heide in bloei. In het voorjaar zie er tal van bosvogels en vogels die van een halfopen bos-heidegebied houden. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen, dus ook voor wie het niet zo heel erg op vogels heeft, valt er veel te genieten. Lees meer.

Ooijpolder, Nijmegen
Vanaf de stuwwal waarop Nijmegen ligt, heb je een fantastisch uitzicht over de Ooijpolder, één van de mooiste vogelgebieden van ons land. In dit rivierengebied kun je heerlijk dwalen en je ziet en hoort er ondertussen ontzettend veel vogels. Lees meer.

Park Lingezegen – Waterrijk Oost
Bij Arnhem ligt dit interessante natuurgebied dat bestaat uit jonge bosschages en moeras. Je kunt er het hele jaar door vogels kijken, maar ik schat in dat vooral het voorjaar interessant is. Lees meer.

Planken Wambuis, Otterlo
De Planken Wambuis is een van de paradepaardjes van Natuurmonumenten. Urenlang kun je over dit gebied dwalen. Vogels en wild kun je er zien. Prachtig. Lees meer.

Slot Loevestein
Rond het bekende Slot Loevestein liggen prachtige en uitgestrekte natuurgebieden waar je heerlijk kunt vogels kijken. Lees meer.

Velperwaarden, Velp
Ook de Velperwaarden bieden je uitzicht over het rivierenlandschap waar ons land bekend om staat. Steltlopers, eenden, ganzen en zangvogels zie je hier het hele jaar door. Lees meer.

Waterrijk, Arnhem
Ten zuiden van Arnhem werd een nieuw moerasgebied aangelegd: Waterrijk. Het maakt deel uit van een groot recreatieterrein. Moerasvogels wisten het gebied meteen te vinden. Voor Arnhem en omstreken een hotspot van de hoogste orde. Lees meer.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?