Vogels kijken in de Emerput in Breda

De Emerput is een van de meest merkwaardige vogellocaties die ik ken. Het is een plas op een bedrijventerrein in Breda. Aan de noordkant is het politiebureau gesitueerd. Aan de oostkant bedrijven en aan de west- en zuidkant spugen drukken wegen massa’s auto’s langs. Stil is het zelden in de Emerput en toch zie je er vogelaars met telescopen en telelenzen rond sjouwen. Geen wonder, want de Emerput is een van de beste plekken om in het voorjaar de geoorde fuut te zien in zomerkleed.

Vraag me niet hoe de geoorde futen in de Emerput verzeild zijn geraakt. Maar ze zitten er en broeden er elk jaar. Ik vind de geoorde futen een van de mooiste futen die er zijn. De gouden veren aan de zijkanten van de kop en die merkwaardig rode ogen… Zeer fraai. En daarom ook fotogeniek. Op de oevers van de Emerput wordt volgens mij van alles uitgevreten. Van vissen tot barbecueën en ik kwam op een verlaten gedeelte ook een slaapmat met een slaapzak tegen. De geoorde futen zijn dus wel gewend aan mensen. Je kunt ze van redelijk dichtbij bekijken. En zou je onder een camouflagedoek gaan zitten, dan komen ze waarschijnlijk vlak voor je. Mits je aan de juiste kant van de plas bent, natuurlijk. Want het is best een grote plas, die Emerput.

Het water van de Emerput heeft verder een zekere aantrekkingskracht op kuifeenden, aalscholvers, dodaars en futen. De ijsvogel jaagt langs de oever en op een slikrandje kun je de oeverloper zien. De oevers zijn begroeid met meidoorns en hoge bomen. In het struweel hoorde ik de koekoek, zwartkop, grote bonte specht en tjiftjaf en winterkoning. In de tuin het bedrijventerrein zag ik een heggenmus. Andere soorten die er worden waargenomen zijn vlaamse gaai, kleine karekiet, braamsluiper en boomkruiper. Wandel eens om de Emerput heen en je komt vrijwel zeker een aantal van deze soorten tegen.

Op de zuidoever staat een metalen vogelkijkhut ‘op stelten’. Voor het perspectief van je foto’s misschien niet heel geweldig, maar de kijkrichting is voorbeeldig, namelijk op het noordwesten. Van ‘s ochtends tot in de middag zon in de rug dus.

Praktische informatie over vogels kijken in de Emerput

De Emerput is prima bereikbaar. Toets in je TomTom in: Mijkenbroek, Breda en parkeer je auto langs de weg, vlak voor de Quick Lunchshop. Hier begint het onverharde wandelpad langs de Emerput. En je begrijpt: horeca is prettig vlakbij.

De geoorde futen broeden in de Emerput. Dat betekent dat je ze van april tot en met juni op de plas kunt zien.

Wil je andere vogelgebieden in de provincie Noord-Brabant ontdekken, bekijk dan mijn overzicht van natuurgebieden in Brabant.

Natuurhuisjes in de buurt van Breda

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Breda is verrassend natuurrijk. De Baronie van Breda strekt zich uit over een enorm oppervlakte ten zuiden van de stad. Hier vind je een ontzettend gevarieerd landschap waar je natuurlijk regelmatig een bos doorkruist. Ik ga er heel graag vogels kijken om er spechten en andere bosvogels te zien. De omgeving leent zich ontzettend goed voor een lange wandeling of fietstocht. En natuurlijk geniet je hier ook van al het goed dat het Brabantse land je op culinair gebied aanreikt. Wil je hier eens een weekend of weekje doorbrengen in een vakantiehuisje op een rustige en natuurlijke locatie, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)