Vogels kijken in de Elster Buitenwaard

Langs de rivier de Nederrijn kun je in de buurt van Rhenen heerlijk vogels kijken. De grootste faam geniet natuurlijk de Blauwe Kamer, een schitterend natuurgebied dat deels toegankelijk is. Tussen Rhenen en Elst ligt ook nog een stuk natuur waar je vogels kunt kijken: de Elster Buitenwaard. Het wandelpad is niet veel meer dan driehonderd meter van de Grebbeberg naar vogelkijkscherm en weer terug. En toch, passeer je Elst tijdens een vogeltocht, dan zou ik zeker even de moeite nemen om vogels te kijken in de Elster Buitenwaard en naar het vogelscherm te wandelen. Je kunt er leuke waarnemingen doen.

Toen ik het vogelscherm bezocht, was het de laatste dag van maart. De vogeltrek was in volle gang, want het was die week bovengemiddeld warm. Al helemaal aan het begin van het wandelpad, eigenlijk nog in de bebouwde kom, zag ik een stel kneutjes. In het veld zijn deze beweeglijke vogels nauwelijks te filmen. Even verderop vloog een groepje graspiepers op van een akker. Een streek neer in een kaal boompje. Je ziet hem in de opname hieronder. Daarna hoorde ik een roodborsttapuit die zich bij het vogelscherm ook nog liet zien. Een tiental kramsvogels vloog bij het vogelscherm op en verdween achter de horizon. Een ooievaar vloog over en een stel kraaien had het aan de stok met een buizerd. Het vogelscherm kijkt uit over een plas, maar daar was niet veel op te zien. In de winter maak je er kans op fuut, nonnetje, grote zaagbek en brilduiker. In de weilanden kun je dan grote groepen ganzen zien. Kolgans, grauwe gans en brandgans. Vogels kijken in de Elster Buitenwaard is ook een kennismaking met het rivierenlandschap.

Praktische informatie

Om vogels te kijken in de Elster Buitenwaard, voer je in je TomTom het volgende adres in: Rijksstraatweg 263, Elst (Utrecht/Rhenen). Let op: dit is nog niet zo heel eenvoudig voor een eenvoudige geest als ik. Kom je vanuit Rhenen, dan kom je vlak voor het bord ‘bebouwde kom’ in Elst een parkeerterrein tegen voor Plantage Willem III. Parkeer hier je auto. Aan de overzijde van de Rijksstraatweg zie je een klaphek met gaas. Ga daar doorheen en daal af van de Grebbeberg. Je staat nu in het uiterwaard. Schuin voor je zie je het vogelscherm.

Het pad naar het vogelscherm kan behoorlijk drassig zijn. Doe in natte tijden waterdicht schoeisel aan.

Het vogelscherm kijkt uit over een waterplas. De afstanden tot de vogels kunnen behoorlijk groot zijn. Heb je een telescoop, dan zou ik die zeker meenemen.

Wil je tijdens je vogeltocht meer gebieden in de provincie Utrecht bezoeken, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in de provincie Utrecht.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)