Vogels kijken in de Eempolder

De Eempolder heeft een eeuwenoude geschiedenis. In de Middeleeuwen werden de dijken al aangelegd. En nu kun je nog altijd over die waterkeringen wandelen! Vogels kijken in de Eempolder betekent weidevogels bekijken. De weilanden worden gescheiden door smalle watertjes die op hun beurt watervogels aantrekken. Er loopt een niet officiële wandelroute door het gebied. Die wandelroute is niet gemarkeerd, maar geen nood. De weg wijst zich vanzelf. Volg gewoon de opstaphekjes over de omheining en je komt op de mooiste plekjes. Ook leuk is dat op de dijk, met uitzicht over het Eemmeer, een vogelkijkhut is geplaatst.

Vogels kijken in de Eempolder, wat zie je dan? In het voorjaar is de Eempolder een paradijs voor weidevogels. Grutto, kievit, tureluur, kluut, scholekster, kemphaan, bontbekplevier, slobeend, krakeend, zomertaling, gele kwikstaart, veldleeuwerik, ooievaar, lepelaar en graspieper. De ene vogel is iets meer weidevogel dan de andere, officieel dan. Als je een vogel in de weide ziet, is het een weidevogel, toch? Ooievaar, grote zilverreiger, kleine zilverreiger en blauwe reiger laten zich ook aantrekken door de ondiepe wateren in het gebied. Waar rietkragen omheen groeien en dat trekt rietvogels als rietgors, rietzanger, kleine karekiet en blauwborst aan. De bruine kiekendief jaagt boven de weilanden, soms een slechtvalk. Mooie soorten toch? Alsof het niet genoeg is: je bent hier niet gek ver van de Veluwe en dus vliegt er soms een een raaf over. In het Eemmeer is een gloednieuw broedeiland aangelegd voor de visdiefjes en daar maken ze al goed gebruik van. Ruim honderd paartjes in 2017!

De Eempolder is ook weidegebied waar talloze ganzen overwinteren. Brandgans, grauwe gans en kolgans, soms in indrukwekkende aantallen. Smient, wintertaling, een enkele pijlstaart, witgatje, zwarte ruiter, goudplevier, zilverplevier, bonte strandloper, oeverloper en watersnip vergezellen de ganzen in de winter. Al dat kleine grut trekt ook roofvogels aan. De slechtvalk noemde ik al, de blauwe kiekendief mag er ook bij. Eind februari, begin maart arriveren de eerste grutto’s weer. Ze zijn weer terug uit het zuiden. Ze staan soms met honderden tegelijk op een kluitje. Als een blauwe kiekendief of slechtvalk overvliegt, wolken de grutto’s in de lucht. Ook al heel indrukwekkend.

Vogels kijken in de Eempolder. De mooiste tijd is die van februari tot en met eind mei. De tijd van ganzen, eenden, steltlopers en dan vooral: de grutto’s. Lekker uitwaaien daar.

Praktische informatie over vogels kijken in de Eempolder

Een goed startpunt voor je wandeling door de Eempolder is Theetuin Eemnes, Meentweg 131, Eemnes. Nou, dan heb je meteen een horeca-gelegenheid in beeld. Allerlei soorten ambachtelijke taart staan er op je te wachten.

Download de wandelroute op de website van Natuurmonumenten. Onder het kopje Vogelboulevard Eemland kun je ook een fietsroute downloaden.

Een tip van @visdief: klik hier voor de leukste natuuruitjes op de Veluwe. Bijvoorbeeld een e-bike tourtocht of stil scooteren.

Ben je op zoek naar een vakantieadres in de buurt van de Utrecht, bekijk dan het aanbod op Booking.com of op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)