Vogels kijken dichtbij huis

Dichtbij huis blijven, is voor vandaag en morgen het devies en als gehoorzame burger voldoe ik daar graag aan. En dus stond ik vanmorgen vroeg op, ik vind althans 6.30 uur best vroeg voor de zaterdag, en reed om 7.00 uur naar de Donkse Laagten. Dit is één van de weinige en in elk geval één van de mooiste natuurgebieden in de Alblasserwaard. Caspar Janssen had in zijn boek Caspar loopt dan ook enkel superlatieven over voor dit gebied.

Vanmorgen ging ik dan ook in zijn spoor, hoewel ik helemaal niet zo ver als Caspar ben gekomen. Ik zag rond de Broekmolen simpelweg te veel vogels om meters te maken! Het begon al met een paartje krakeenden, een houtduif met een takje in zijn snavel, wat putters, groenlingen, een zingende cetti’s zanger, de tjiftjaf, weer een cetti’s zanger, mijn eerste rietzanger van het jaar in beeld, twee torenvalken in de nestkast en in de weilanden rondom overal opgewonden grutto’s. De rietgors poseerde, evenals de tjiftjaf die zich echt heel goed liet vereeuwigen. Het vrouwtje vloog om de minuut het pad over met een grasspriet in haar snavel. Ze was bezig een nestje te bouwen onder in het riet. Nooit geweten dat tjiftjaffen ook in het riet nestelen. Haar te filmen lukte me helaas niet. Ik hield afstand om haar niet in haar belangrijke werk te storen. Vlak voor de molen wist ik de cetti’s zanger zelfs even te filmen. Dat is altijd bijzonder, want deze gast hoor je vaak van héél dichtbij, maar hij zit vrijwel altijd diep verscholen in het struweel.

Aan de andere kant van het water hoorde ik zowaar weer een blauwborst. Mijn eerste purperreiger van het jaar stond midden in een weiland langs een sloot te wachten tot een kikker of muis passeerde. Scholeksters vlogen luid protesterend over. Een paar veldleeuweriken bestormden de hemel, terwijl de graspiepers laag bij de bron bleven. En het vaste groepje reeën was ook weer present. Een vrouwtje wilde eend alarmeerde, maar ik vatte het meer op al uitjouwen.

Goed, dat was dus in de Donkse Laagten. Het was er gelukkig niet druk. Nu en dan passeerde een voetganger me op het brede pad. Even vogels kijken met een paar bekenden. Om 11.30 uur keerde ik om en droop ik af naar huis. Een geslaagd vogeltochtje en gelukkig niet ver van huis. Ook in het kader van duurzaamheid is dat een stuk beter dan om weer tientallen kilometers in ik-weet-niet-welke-windrichting te gaan rijden.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)