Vogels kijken in het Develbos bij Zwijndrecht

Zeg je Zwijndrecht, dan krijg je visioenen van asfalt, beton, industriegebieden, spoorlijnen en andere voortbrengselen van de menselijke geest die de economie moeten dienen. En toch kun je ook in de omgeving van Zwijndrecht prima vogels kijken. In Zwijndrecht begint het riviertje de Devel. Eenmaal buiten de bebouwde kom meandert de Devel verder en groeien er op beide oevers brede rietkragen. Reken maar dat je hier in het voorjaar talloze rietvogels kunt zien en horen. Langs de rivier de Devel is een bos aangeplant met de toepasselijke naam het Develbos. Ook hier kun je regelmatig aardige waarnemingen doen.

Rij via de weg die Kijfhoek heet het gebied in. Je passeert eerst een manege en vervolgens aan je rechterhand huizen en aan je linkerhand de Devel. Het mooiste is om ergens je auto te parkeren en te voet verder te gaan. Langs de Devel zijn wandelpaden aangelegd. En juist langs dit wandelpad kun je in het voorjaar talloze rietvogels zien en horen. Zo zijn er meerdere territoria van de blauwborst. De rietzanger hoor je vrijwel overal. Daar waar de rietkragen echt breed zijn, nestelt zelfs de snor! Rietgors en kleine karekiet zijn natuurlijk niet ver weg. En zo waar, waar je de snor hoort en ziet, daar nestelt ook een bruine kiekendief. En het mooie is: je kunt deze vogelrijkdom gewoon vanaf de weg bekijken. Zoals ik al zei: te voet. Te fiets kan ook en ben je van het gemak dan parkeer je de auto gewoon even in de berm.  In de rest van het jaar kun je gebruikelijke watervogels zien als kuifeend, fuut, meerkoet, grauwe gans en krakeend. Een heel enkele keer worden er bijzondere soorten gezien. Denk bijvoorbeeld aan de geoorde fuut. Maar dat is een uitzondering.

De Devel meandert nog een stuk verder, langs Heerjansdam en komt uiteindelijk in de Oude Maas terecht. Blijf zo veel mogelijk langs de Devel en stop waar het kan. Dit stukje platteland is beslist de moeite van het bezoeken waard.

In de Develbos, dat ook aan de Kijfhoek grenst, zie je natuurlijk vogels die je overal in park en bos aantreft. Fitis, tjiftjaf, zwartkop, winterkoninkje, staartmees, roodborst en in de winter soms een stel roestende ransuilen. Waar jonge boompjes zijn aangeplant maak je kans op de roodborsttapuit. Door het Develbos zijn wandelpaden aangelegd. Het is typisch een bos waar inwoners van Zwijndrecht een ommetje gaan doen, al dan niet met hond. Een doorgewinterde vogelaars die regelmatig over zijn waarnemingen in het Develbos en omstreken blogt, is Cornelis Fokker. Bezoek zijn website en toets als zoekterm in ‘Develbos’.

Praktische informatie

Het Develbos en het riviertje de Devel bereik je het beste via de A16. Neem afslag Zwijndrecht en rij via de Munnikensteeg Zwijndrecht binnen. Sla op de rotonde bij de manege rechtsaf in de richt van de weg genaamd Kijfhoek (even voorbij de manege linksaf). Je bent gearriveerd. Je kunt in het eerste deel van de Kijfhoek je auto overigens nauwelijks of gewoon niet parkeren. In het Develbos iets verderop zijn wel parkeerterreinen aangelegd. Dat betekent dus even teruglopen of fietsen.

Zoals gezegd meandert de Devel naar de Oude Maas. Langs de Oude Maas ligt nog een interessant vogelgebied: de Hooge Nesse Polder, een voormalige vuilnisbelt die is getransformeerd in natuurgebied. Blauwborst, sprinkhaanrietzanger, watersnip, blauwe kiekendief, baardmannetje, staartmees, roodborsttapuit en kneu zijn zomaar een paar vogels die je in dit natuurgebied ziet. Tijdens de trekperioden maak je kans op heel interessante waarnemingen. Lees er meer over in het artikel dat ik eerder over de Hooge Nesse Polder schreef.

Langs de Devel kun je prima wandelen. Dat kan ook door het Develbos. Hou rekening met het feit dat anderen het gebied met hun hond bezoeken. Wil je wat lichaamsbeweging opdoen, dan is fietsen ook een heel geschikte optie. Fiets van de Devel naar de Hooge Nesse Polder.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

5 reacties op “Vogels kijken in het Develbos bij Zwijndrecht

 1. Hoi Manon,

  Sorry, ben ik vergeten te vermelden: mannetje en vrouwtje bruine kiekendief verschillen nogal. Het vrouwtje is inderdaad bruin met lichte kop en zwarte vleugelpunten. Het mannetje is veel lichter, meer grijs etc. Kijk eens hier, staat hij hier misschien tussen: https://waarneming.nl/soort/info/81? Groeten, Jako

 2. Hoi jako.

  Leuk dat je zo snel reageert.
  Ik heb filmpje bekeken.
  Ik denk echter niet dat dit hem is.

  Heeft met kleur te maken.die we gezien hebben is diep rood/bruin met zwarte tips en een witte kop bovenzijde.

  Grt.
  Manon

 3. Dag Manon,

  Een roofvogel die een haas aan het pesten is, dat is een mooi tafereel om te zien! Waarschijnlijk is de haas veel te groot voor hem en kan het geen kwaad. Anders wordt het wanneer de haas jongen heeft, dat zijn hapjes waar een roofvogel van dit formaat wel weg mee weet.

  Een vogel herkennen aan de beschrijving is altijd een hachelijke zaak, maar ik denk dat jullie kennis hebben gemaakt met een stel bruine kiekendieven. De bruine kiekendief is inderdaad ranker dan een buizerd. Voor mijn gevoel zijn bruine kiekendief en buizerd even groot, maar je hebt gelijk: mijn vogelgids geeft aan dat de bruine kiekendief ietsjes groter is. Ik heb een aantal weken geleden een bruine kiekendief gefilmd langs de Devel, een eind voorbij het kerkje, vlak voor de tunnel onder het spoor. Het was een mannetje. Misschien herken je hem wel, want ik vermoed dat ze in de rietkraag een nest hebben. Kijk maar eens op https://youtu.be/JsSW-b_Y6RQ. Het vrouwtje heb ik niet kunnen filmen of van veel te ver weg.

  Leuk dat je mijn website hebt weten te vinden. Ik ben natuurlijk best benieuwd of het inderdaad de bruine kiekendief is die jullie zien 😉

  Groeten,
  Jako

 4. Hallo. Wij wandelen altijd bij het develbos in zwijndrecht en hebben al een aantal weken een roofvogel paar in het oog waar we niet achter komen wat het is.
  De vogels zijn groter en ranker dan een buizerd. Roodbruin, kop wit of licht van kleur. Vleugel uit einden zwart. Vandaag weer met zijn 2 in het openveld. Ze waren een haas aan het pesten. Heb je einig idee wat het zijn. Als je met je rug naar het kijfhoek kerkje staat zitten/ vliegen ze altijd aan de rechterkant. Alvast bedankt, groetjes Manon

Reacties zijn gesloten.