Vogels kijken in het Deelerwoud

Bij Hoenderloo komt een aantal fraaie natuurgebieden samen: Nationaal Park Hoge Veluwe, Nationaal Park Veluwezoom en dan ook nog eens het Deelerwoud. Hoenderloo is daarmee een ideale plaats om kennis te maken met de uitgestrekte bossen en heidegebieden op de Veluwe. Vogels kijken in het Deelerwoud levert je natuurlijk vooral ontmoetingen op met tal van bosvogels. Én met wild. Want het wemelt van de zoogdieren daar in het Deelerwoud. Ooit was het Deelerwoud trouwens het jachtveld van een of andere adellijke elite, las ik in het boek Heer- en broodjagers van Siebren Siebenga.

Nu eerst over vogels kijken in het Deelerwoud. Bosvogels, zei ik al. Denk aan soorten als raaf, zwarte specht, tapuit, paapje, kruisbek, boomleeuwerik en boompieper. De nachtzwaluw is denk ik wel de meest bijzondere vogel die je hier kunt zien met de wielewaal trouwens. En het spreekt vanzelf dat je hier tal van andere soorten ziet. Fluiter, tuinfluiter, groene specht, grote bonte specht, kleine bonte specht, gekraagde roodstaart, koekoek, roodborsttapuit, grauwe vliegenvanger, bonte vliegenvanger, zwarte mees, goudhaantje, vuurgoudhaantje, kuifmees, staartmees, boomkruiper, boomleeuwerik, appelvink en kneu. Dit zijn soorten die je in het voorjaar in de periode april tot en met juni kunt zien in het Deelerwoud.

Ook in de rest van het jaar valt er natuurlijk veel te zien. Een aantal van de hierboven genoemde soorten overwintert in Nederland. En dus ook in het Deelerwoud. Maar er komen ook vogels uit het hoge noorden naar ons land om er te overwinteren. In het Deelerwoud zijn dat vogels als de blauwe kiekendief, smelleken, sijsje, een enkele klapekster, houtsnip en keep.

Daarmee kom ik ook bij de roofvogels. Met een beetje geluk zie je er een aantal tijdens je tocht over de heide en door het bos. Boomvalk, torenvalk, bruine kiekendief, havik, sperwer, buizerd en wespendief houden zich in het voorjaar op in het Deelerwoud. Soms wordt een zeearend gemeld, een ruigpootbuizerd of rode wouw. Maar garanties geef ik niet hoor. Ook voor het Deelerwoud geldt dat je soms een flinke portie geluk moet hebben.

Mocht je nu denken: en dat wild dan? Nou, vroege vogels komen ook aan hun trekken in het Deelerwoud. Wild zwijn, ree, edelhert, damhert, vos en das scharrelen door het Deelerwoud. Voeg daar wezel, rode eekhoorn, haas en bosmuis aan toe en je komt tot een aardig rijtje. Ook wie zoogdieren wil kijken, kan zijn hart ophalen in het Deelerwoud.

Praktische informatie

De parkeerplaats aan de rand van het Deelerwoud bereik je door in je TomTom in te toetsen Delenseweg 10, Deelen. Hier begint de wandelroute van ongeveer negen kilometer.

Kun je geen genoeg krijgen van het bos- en heidelandschap in dit stukje Nederland, breng dan ook een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe met natuurlijk het internationale trekpleister het Kröller-Müller Museum.

Wil je meer prachtige natuurgebieden ontdekken op de Veluwe, met natuurlijk de nodige fiets- en wandelroutes, koop dan het fenomenale boek Crossbill Guide Veluwe (Nederlands).

Actief de Gelderse natuur in
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de Gelderse natuur in? Bijvoorbeeld airsoften of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste natuurbelevenissen in Gelderland.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de provincie Gelderland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)