Vogels kijken bij Cap Gris-Nez

Cap Gris-Nez. Nergens is Het Kanaal smaller dan juist hier. Niet meer dan veertig kilometers scheiden het Europese continent van dat losse stukje continent, dat stukje grond dat wordt bevolkt door die merkwaardige Britten. De rotspunt van Cap Gris-Nez steekt heerlijk ver Het Kanaal in en dat maakt het tot een fenomenale locatie om de vogeltrek te volgen. Met name de trek van zeevogels, maar ook tal van zangvogels trekken hier voorbij en over. De faam van Cap Gris-Nez is zo groot dat het terecht een vermelding kreeg in de befaamde reisgids A birdwatching guide to France north of the Loire. Dit artikel over vogels kijken bij Cap Gris-Nez heb ik gebaseerd op mijn vakantie naar Noord-Frankrijk. Wil je meer locaties ontdekken om vogels te kijken in Noord-Frankrijk, dan adviseer ik je de aanschaf van de genoemde reisgids.

Tijdens onze vakantie verbleven wij in het heel aardige kuststadje Wimereux. Dit stadje heeft een prachtige boulevard. Bij een westenwind vliegen hier de eerste zeevogels al voorbij. Denk aan zwarte zee-eend, aalscholver, zwartkopmeeuw en jan-van-gent. Is het eb, dan geniet je hier tijdens een lange strandwandeling van tal van andere vogels als de bontbekplevier, wulp, drieteenstrandloper, steenloper en allerlei soorten meeuwen. Het riviertje dat door Wimereux loopt is in najaar en winter het leefterrein van grote gele kwikstaart en waterpieper. En in het duingebied maak je kans op een enkele sneeuwgors.

Najaarstrek

Cap Griz-Nez ondertussen, is een locatie die je het best in oktober kunt bezoeken. Dan is de najaarstrek op zijn hoogtepunt en kun je er prachtige waarnemingen doen. Ik noem ‘zomaar’ wat soorten, maar wie gaat vogels kijken in Cap Gris-Nez moet rekening houden met onverwachte ontmoetingen. Honderden, soms zelfs duizenden rotganzen vliegen voorbij, evenals grote zee-eend en zwarte zee-eend. Parelduiker, roodkeelduiker en ijsduiker vliegen langs de kaap, soms nog in zomerkleed. Jan-van-gent, zwartkopmeeuw, drieteenmeeuw, dwergmeeuw, grote stern, kleinste jager, kleine jager, grote jager, middelste jager, grote burgemeester, kleine burgemeester, zeekoet, grauwe pijlstormvogel en noordse pijlstormvogel zijn zeker geen zeldzaamheden. Met middelste zaagbek, kuifaalscholver, bergeend, pijlstaart, vaal stormvogeltje sluit ik de opsomming van zeevogels af. Nou ja, wat heet… Je hebt natuurlijk ook nog rekening te houden met steltlopers als bonte strandloper, zilverplevier, steenloper, grutto en wulp.

Ook zangvogels trekken voorbij en over. Van boerenzwaluw, barmsijs, keep, vink, grote gele kwikstaart tot paapje, roodborsttapuit, cetti’s zanger, sijs, geelgors en tal van andere soorten. En met hen jagen roofvogels als slechtvalk en sperwer mee op.

Voorjaarstrek

In het voorjaar is het trek minder onstuimig. De aantallen per soort zijn lager. Grosso modo maak je kans op dezelfde soorten als in het najaar. Omdat de duinen en de kapen zijn beschermd natuurgebied en strijken er ook broedvogels neer. Roodborsttapuit, veldleeuwerik, grasmus, geelgors, kneu, grote gele kwikstaart, rouwkwikstaart, grote pieper en soms een Engelse kwikstaart. Op zee vliegen kleine aantallen roodkeelduikers en parelduikers langs. Voor de voorjaarstrek zijn de maanden maart en april het meest optimaal. Ook in het voorjaars kun je dus prima vogels kijken bij Cap Gris-Nez.

Meeuwen kijken aan de kust

Hierboven noemde ik al een paar soorten meeuwen. Het klinkt voor sommige mensen misschien vreemd in de oren, maar meeuwen kijken is een spannende aangelegenheid. Zelf ben ik beslist geen meeuwenkenner. Sterker nog, ik word er vaak een beetje moedeloos van en na de zoveelste zilvermeeuw geloof ik het wel. Ik zoek niet verder naar een Pontische meeuw of geelpootmeeuw. Maar ga je vogels kijken bij Cap Gris-Nez maak dan zeker ook een meeuwentripje. Je maakt hier immers in elk jaargetij kans op tal van meeuwensoorten. Tijdens onze vakantie in Wimereux zag ik de volgende soorten: kokmeeuw, zwartkopmeeuw, grote mantelmeeuw, kleine mantelmeeuw, stormmeeuw en zilvermeeuw. Pontische meeuw misschien ook, maar die zal ik op een zilvermeeuw hebben geschat. Gemist heb ik dus de drieteenmeeuw, geelpootmeeuw en dwergmeeuw. Stiekem had ik op de eerste twee gerekend.

Meeuwen kijken bij Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer met zijn vismijn en visverwerkende bedrijven is heel rijk aan meeuwen. In de haven zelf valt eerlijk gezegd niet heel veel te beleven, tenzij je er de weg weet. Ik werd een beetje tureluurs van het uitgestrekte haventerrein met zijn afgesloten kaden. Beter is het om het strand ten zuiden van Boulogne af te speuren. Neem een telescoop mee en bekijk de grote groepen meeuwen die zich daar verzamelen. Voeren met brood is natuurlijk altijd een goede methode om de meeuwen dichterbij te krijgen. Ook vanaf de boulevard van Wimereux kun je grote groepen meeuwen bekijken. En bij eb kun je natuurlijk het strand op voor een meeuwenwandeling. Dat is nog het beste van allemaal!

Vogels kijken bij Cap Gris-Nez. Hier geniet je van het heerlijke Franse leven, van de vogelsoorten die je in Nederland iets moeilijker te zien krijgt en natuurlijk van de prachtige landschappen en de fenomenale kust.

Praktische informatie over vogels kijken bij Cap Gris-Nez

Cap Gris-Nez ligt op drie tot vier uur rijden vanuit centraal Nederland. Woon je in Groningen, tel er dan een paar uur bij op. En woon je in Zeeuws-Vlaanderen, dan is de rit helemaal een eitje.

Wij verbleven in een luxe appartement in het leuke stadje Wimereux. Dit kustplaatsje ligt precies tussen Boulogne-sur-Mer en Calais in. Je hebt er een heel aardige winkelstraat. Een paar restaurants waar het heerlijk eten is. En een aantal winkels verkoopt Franse delicatessen als kaas, wijn en allerlei visgerechten. Ik beveel de Camembert van Wimereux aan, evenals de heerlijke Franse oesters die je soms geserveerd krijgt met rodewijn-azijn en ui. Heerlijk! Twee keer in de week er er markt waar je ook de heerlijkste kazen kunt kopen. In het winterseizoen is een aantal horeca-gelegenheden gesloten, zeker aan de boulevard.

Wil je intensief kennis maken met het kustlandschap, dan raad ik je aan om een wandeling te maken vanuit Wimereux richting het noorden, naar het dorpje Audresselles. Je passeert het dorp Ambleteuse met zijn delta. Je struint over kiezelstranden, door enorm hoge duinen, hoog over de kliffen en flaneert over de sfeervolle boulevards.

Ik heb trouwens nog een fraai uitkijkpunt om zeevogels te kijken. Vooral op een regenachtige dag is dat een aanrader. Want: onze immer waakzame bezetter uit het oosten bouwde tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de Franse kust overal bunkers. En laat er tussen Wimereux en Boulogne-sur-Mer nu ook nog een kaap zijn die flink de zee in steekt! En precies op die punt staat nog een bunker die intact is. Je kunt er heerlijk schuilen tegen de regen. Er bevindt zich een parkeerplaats tegenover een restaurant. Beter nog is natuurlijk de benenwagen te pakken en naar de bunker te wandelen. Maar sjouw je een telescoop met je mee, dan is dat een flink eind hoor.

Ik hoop dat ik je enigszins op weg heb geholpen met dit artikel over vogels kijken bij Cap Gris-Nez in het noorden van Frankrijk. Ik heb er genoten, ik hoop jij ook.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)