Vogels kijken in de Buitenhaven van Stellendam

Voor een vogeltocht over Goeree-Overflakkee is de Buitenhaven van Stellendam een uitstekend startpunt. Er is niet alleen voldoende parkeergelegenheid, je kunt er ook heel aardige waarnemingen doen. Zeker in najaar en winter. Dit najaar zagen wij bijvoorbeeld de witwangstern die wekenlang in de haven verbleef. Maar er valt veel meer te zien in de haven van Stellendam!

Vogels kijken in de Buitenhaven van Stellendam

Ga je vogels kijken in de Buitenhaven van Stellendam, rij dan altijd een rondje langs de hele haven. Let op de meeuwen die je er overal ziet staan, zwemmen en vliegen. De vismijn en de vissersschepen trekken massa’s meeuwen aan en soms zit er een Pontische meeuw tussen. In de trekperioden heb je de grootste kans op bijzondere doortrekkers. De roodhalsfuut bijvoorbeeld, en de kuifduiker. Langs het talud van de haven maak je in de wintermaanden kans op de sneeuwgors. De ijsvogel jaagt in de haven, redelijk bijzonder, want het water is hier zout. Voor wie oog heeft voor details: let ook op de aalscholvers in de haven. Er wordt soms een grote aalscholver gemeld. In de zomer jagen grote stern en visdief in en rond de haven.

Soms zwemt in de winter een zeldzame zeevogel de haven binnen. Een papegaaiduiker bijvoorbeeld, of een geelsnavelduiker. Dat brengt vaak honderden vogelaars op de been. Hoewel dit soort waarnemingen buitenkansjes zijn, moet je bedenken dat het veelal doodzieke vogels zijn. De haven wordt letterlijk hun laatste haven hier op aarde. Ze zijn gedoemd er te sterven.

Een fantastische plek om vlak na zonsopgang vogels te kijken in de Buitenhaven van Stellendam, is het puntje van de betonnen dijk. Vanaf dit punt heb je uitzicht over de Kwade Hoek, een van die prachtige natuurgebieden op Goeree-Overflakkee. Vrijwel elke winter worden hier groepen sneeuwgorzen, ijsgorzen en strandleeuweriken gemeld. Vanaf de betonnen dijk heb je vrij uitzicht over het slik dat bij eb droogvalt en dan wordt bezet door duizenden steltlopers als drieteenstrandloper, kleine strandloper, bonte strandloper, wulp, tureluur, zwarte ruiter, zilverplevier, rosse grutto en scholekster. Hier heb je wel je telescoop nodig, want de afstanden bij behoorlijk groot.

Terug naar de haven. Want het ‘gewone’ spul verdient ook een eervolle vermelding. Soorten als fuut, geoorde fuut, dodaars, tureluur, middelste zaagbek, aalscholver en steenloper zie je er vrijwel altijd.

Vogels kijken in de Buitenhaven van Stellendam: lekker de haven afspeuren naar die ene bijzondere soort. En daarna door naar de Kwade Hoek, de Brouwersdam of één van die andere prachtige natuurgebieden in de buurt.

Praktische informatie over vogels kijken in de Buitenhaven van Stellendam

De Buitenhaven van Stellendam bereik je door in je TomTom in te toetsen: Meester Snijderweg, Stellendam.

Op de Buitenhaven is de visafslag van Stellendam gevestigd. Hier kun je ook de vishandel bezoeken en een broodje vis, gebakken vis, een Zeeuwse oester of kreeftensoep te nuttigen. Voor mij de vaste stop als ik vogels ga kijken op de kop van Goeree.

Wil je vogels kijken in de haven en omstreken dan is een telescoop ontzetten handig. De afstanden kunnen behoorlijk groot zijn (ook in de haven zelf). Bovendien is een deel van de haven simpelweg niet toegankelijk. Je zult dus soms de overkant van de haven moeten afspeuren.

Ben je op zoek naar interessante vogelgebieden in de buurt van Stellendam, bekijk dan mijn overzicht van de mooiste vogelgebieden in Zuid-Holland. Zo ontdek je dat pal naast de Buitenhaven een natuurgebied ligt met internationale allure waar je urenlang kunt wandelen: De Kwade Hoek.

Natuurhuisjes op de Kop van Goeree-Overflakkee

jako van gorsel met verrekijker

Op de Kop van Goeree-Overflakkee vind je heel veel interessante vogelgebieden. Bijvoorbeeld in en rond het gezellige toeristische Ouddorp. Vanuit Ouddorp bereik je natuurlijk ook snel en eenvoudig de vogelgebieden in Zeeland. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Je vindt er vakantiehuisjes in de duinen, in de buurt van het historische stadje Goedereede, op de rest van Goeree-Overflakkee en nog veel meer.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)