Vogels kijken in de Bovenlanden Kromme Mijdrecht

Wie Mijdrecht zegt, denkt vrijwel meteen ook aan Nieuwkoop en de naastliggende plassen. En dat is terecht. Dit vermaarde natuurgebied trekt jaarlijks duizenden mensen aan vanwege de natuurpracht. Maar wist je dat boven Woerdense Verlaat, niet ver van Nieuwkoop, ook een fraai natuurgebied ligt? Pal tegen de Nieuwkoopse Plassen aan? Waar je heerlijk kunt wandelen en zelfs vanachter een vogelkijkscherm de vogels kunt bekijken? Ga maar eens vogels kijken in de Bovenlanden Kromme Mijdrecht boven Woerdense Verlaat. Het is een kennismaking met een oerhollands landschap.

Grutto, kievit, tureluur, ooievaar, lepelaar, purperreiger, grote zilverreiger, scholekster, wulp, witgatje, groenpootruiter, visdief, havik, torenvalk en buizerd kun je allemaal in de Bovenlanden Kromme Mijdrecht zien. Vanachter het vogelkijkscherm onder aan de dijk heb je een weids uitzicht over het natuurgebied. Toen ik het gebied bezocht zat een haas vlak onder het scherm. Hij schrok enorm toen ik mijn hoofd voor een kijkgat stak en sprong pardoes in de sloot. Jammer dat ik dat niet heb kunnen filmen. In de winter is het een walhalla voor ganzen en eenden. Je kunt dan grote groepen kolganzen, toendrarietganzen, grauwe ganzen, pijlstaarten, wintertalingen, krakeenden en andere watervogels zien. De slobeend heb ik nog niet genoemd. Die broedt in het gebied en kun je in het voorjaar ook zien baltsen.

Vogels kijken in Bovenlanden Kromme Mijdrecht brengt je oog in oog met het oerhollandse landschap van weiden en veengebieden. Het natuurgebied staat in verbinding met de Nieuwkoopse Plassen en met de Groene Jonker. Dit zijn echt vermaarde vogelgebieden hoor. Beslist een keer bezoeken zou ik zeggen. Zeker in het voorjaar is het er een feest. Tweede helft april, adviseer ik je.

In de boezem, aan de andere kant van de dijk, liggen hooilandjes waar je een bijzondere vegetatie aantreft. Hier foerageren in het voorjaar purperreigers en boven de slootjes hangen visdiefjes. Gele dotterbloem, paarde rietorchis en de roze echte koekoeksbloem geven de hooilandjes in het voorjaar kleur. Een belevenis om langs de wandelen.

Vogels kijken in de Bovenlanden Kromme Mijdrecht beschouw ik als een tussenstop voor wie naar de Nieuwkoopse Plassen of de Groene Jonker gaat. Als je er toch bent, dan ook even bezoeken.

Praktische informatie

Het vogelscherm in de Bovenlanden Kromme Mijdrecht bereik je via de Amstelkade, Woerdense Verlaat. Komende vanuit de richting van Woerdense Verlaat ligt het aan je rechterhand. De boezem en de hooilandjes liggen aan je linkerhand.

Aan alles is merkbaar dat boven dit deel van het Groene Hart een aanvliegroute voor Schiphol loopt. Voortdurend hoor je het geraas van vliegtuigen boven je. De opname hierboven is er een voorbeeld van.

De beste tijd om het vogelscherm Bovenlanden Kromme Mijdrecht te bezoeken is de tweede helft van de middag. Dit scherm is namelijk typisch een voorbeeld van hoe het beter kan. Hij kijkt namelijk uit op het oosten en dan heb je het eerste deel van de dag behoorlijk tegenlicht. Pas later in de middag draait de zon achter de hut en kijk je met het licht mee.

De Bovenlanden Kromme Mijdrecht is buiten de wandelroute langs de boezem niet toegankelijk. De Westveense Polderroute loopt rond de boezem. Dit is een wandeling van ongeveer vier kilometer. De route kun je hier downloaden.

Wil je meer natuurgebieden in Zuid-Holland ontdekken, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Zuid-Holland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)