Vogels kijken in de Bleeke Heide bij Chaam
De Bleeke Heide is een weidevogelreservaat bij Chaam in de provincie Noord-Brabant. De graslanden worden extensief beheerd. Een kudde koeien graast het gebied af. Poelen en heggen wisselen de weilanden af. Ideaal leefgebied voor patrijs en kwartel. Toen ik ging vogels kijken in de Bleeke Heide (of beter gezegd: langs de Bleeke Heide, want het gebied is niet toegankelijk), stonden er ook een paar grutto’s in de plas. Ik kan niet beoordelen of de grutto in het natuurgebied broedt, of dat dit grutto’s zijn waarvan de nesten kapot zijn gemaaid elders in het land.

De Bleeke Heide is een uitgestrekt gebied waarvan een deel parallel loopt met de Oude Bredasebaan in Chaam. Vanachter een vogelkijkscherm kun je de Bleeke Heide overzien. Je hebt dan uitzicht over weiden, waterplas en struweel. Waarnemingen die ik deed (het was half mei): grutto, wulp, kievit, kleine plevier, scholekster, blauwe reiger, krakeend, bergeend, grasmus, koolmees en tjiftjaf. Soorten die er ook worden gezien zijn onder andere dodaars, geoorde fuut, zomertaling, groenpootruiter, zwarte ruiter, tureluur, bontbekplevier, bosruiter, kluut, watersnip, oeverloper, lepelaar, kneu, spotvogel, tapuit, paapje, roodborsttapuit en veldleeuwerik. Dit is slechts een greep uit de soorten die in mei werden gezien. Spreekt vanzelf dat je in andere jaargetijden voor een deel andere soorten zult zien. Zo overwinteren hier jaarlijks duizenden kolganzen.

Vogels kijken in de Bleeke Heide is vooral een tussenstop naar een volgend vogelgebied, tenzij je een wandeling langs het gebied maakt (wat op zichzelf een aanrader is). En fiets je langs, dan altijd even afstappen en vanachter het scherm kijken. Het uitzicht is er prachtig.

Praktische informatie

Langs de Oude Bredasebaan in Chaam staat een vogelkijkscherm. Een goed onderhouden scherm met een afdak. Een verrekijker is het minimale wat je bij moet hebben, een telescoop is zeer gewenst. De afstand tot de waterplas is namelijk behoorlijk groot. De vogels zitten op grote afstand van het scherm.

Rond Chaam is een aantal wandelingen uitgezet. De eerste wandeling in het overzicht, ‘Door het dal van de Strijbeeksche beek’ voer je langs de Bleeke Heide.

Je kunt zelf ook een kortere wandeling maken rond de Bleeke Heide. Vanaf de Oude Bredasebaan loopt een onverhard pad langs de Bleeke Heide. Dit is de Hazeweg. Aan het eind van de Hazeweg ga je linksaf de Korenweg op. Aan het eind van de Korenweg loop je de Ulicotenseweg op waar je direct linksaf slaat, de Oude Bredasebaan weer op. Je komt nu weer vanzelf bij het startpunt.

Actief in de Brabantse natuur
Wil je tijdens je vakantie of een dagje weg eens lekker actief de Brabantse natuur in? Bijvoorbeeld paintballen of paragliden? Klik dan hier op de leukste belevenissen in de Brabantse natuur. Er zitten verrassende uitjes tussen hoor!

Ontdek meer vogelgebieden in de provincie Noord-Brabant.

 

Tips van visdief
Zakgids Vogels van Nederland en België er
anwb natuurgids
Vogels kijken in de Camargue en de Crau Hans Peeters