Vogels kijken in de Blauwe Kamer bij Rhenen

Precies op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland ligt een prachtig natuurgebied: de Blauwe Kamer bij Rhenen. Dit is nou echt nieuwe natuur, speciaal aangelegd om de rivier de Nederrijn vrij spel te geven. De Blauwe Kamer staat regelmatig onder water om vervolgens ook weer droog te vallen. Door die afwisseling is de Blauwe Kamer een magneet voor vogels. De faam van de Blauwe Kamer was reden om er de bioscoopfilm Natuur in de delta deels in op te nemen. Meer dan 200 soorten vogels worden er gezien, waaronder ijsvogel, lepelaar en zeearend. Reden voor mij om het gebied op de laatste dag van maart te bezoeken.

In de verte zie ik de Cuneratoren helemaal in de steigers staan. De Grebbeberg toren hoog boven het gebied uit. Ook een heerlijk gebied om te wandelen en vogels te kijken trouwens. Aan de overkant van rivier valt mij de korenmolen op. Molen De Zwaluw in Kesteren, zo blijkt thuis. Maar ik kom voor de vogels en die presenteren zich al op de parkeerplaats. Ik hoor en zie de eerste kneuen van dit jaar. Wat een zenuwachtige vogels zijn dit. Loop ik langs, dan blijven ze zitten. Blijf ik staan om mijn camera te richten dan vliegen ze op. Een groene specht vliegt over. In de struiken wemelt het van de tjiftjaffen, fitissen, heggenmussen, merels en zwartkoppen. Ik wandel voor het eerst door het gebied en zoek naar de vogelkijkhut. Vanaf het plateau voert een pad van klei me naar een bosje. Door de bomen heen zie ik lepelaars in het water staan. En ja, tussen de bomen staat ook een state-of-the-art vogelkijkhut. Die uitzicht biedt over een kolonie aalscholvers, blauwe reigers en lepelaars.

Andere vogels die je in de Blauwe Kamer kunt zien zijn nonnetje, grote zaagbek, slobeend, wintertaling, dodaars, tureluur, kleine plevier, ooievaar, grote zilverreiger, kramsvogel, matkop, cetti’s zanger, raaf, grote bonte specht, koekoek, grasmus, braamsluiper, nachtegaal, havik, buizerd, torenvalk, boomvalk en tijdens de trekperioden ook de visarend. Soms wordt er een zeldzame soort gezien. Een paar dagen voordat ik ging vogels kijken in de Blauwe Kamer zat er een geelpootmeeuw. En vorig jaar werd de zwarte ibis er gedurende een aantal weken gezien. Vogels kijken in de Blauwe Kamer levert elk jaargetij weer andere vogels op.

Het meest aangename van de Blauwe Kamer vind ik de rust. Je waant je haast in het buitenland. Met de Grebbeberg die hoog boven het gebied uittorent aan de ene kant en de uiterwaarden aan de andere kant. Een pontje vaart je naar de overkant. Er hangt een landelijke, gemoedelijke rust, een ideale omgeving om heerlijk van de natuur te genieten en vogels te kijken.

Praktische informatie over vogels kijken in de Blauwe Kamer

Je komt in natuurgebied de Blauwe Kamer door in je TomTom in te toetsen: Grebbedijk, Rhenen. Volg de borden naar het voetveer naar Opheusden. Je kunt parkeren op het terrein van het bezoekerscentrum. In het bezoekerscentrum kun je ook wat eten of drinken. Sterker nog: er is een heus restaurant aanwezig.

In de Blauwe Kamer heeft de rivier de Nederrijn vrij spel. In natte perioden betekent dat laarzen aan. In minder natte perioden kun je met wandelschoenen prima uit de voeten, maar ook dan is het soms uitkijken waar je je voeten zet. De natte blubber is nooit ver weg.

Door de Blauwe Kamer is een wandelroute van ruim drie kilometer uitgezet. Je kunt de route hier downloaden. De wandeling voert je door de uiterwaarden, door een meidoornbos (aanrader voor mei), langs de vogelkijkhut door het oudere bos rond de oude steenfabriek. Een afwisselend landschap dus dat wordt gedomineerd door Grebbeberg en Nederrijn.

Wil je weten welke vogels er recent zijn gezien in de Blauwe Kamer, klik dan hier.

Wil je nog een natuurgebied in de buurt van de Blauwe Kamer bezoeken, bekijk dan het overzicht van mijn vogelgebieden in de provincie Utrecht.

Natuurhuisjes in de provincie Utrecht

jako van gorsel met verrekijker

Hoewel de provincie Utrecht zo groot niet is, vind je er wel prachtige natuurgebieden. De Utrechtse Heuvelrug is wel de bekendste. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de provincie Utrecht, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. De meeste huisjes staan midden of vlakbij de natuur en in elk geval op een rustige locatie.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)