Vogels kijken bij Woudrichem

Tussen de dorpjes Sleeuwijk en Woudrichem ligt de Groesplaat, een natuurgebied in de uiterwaarden van rivier de Boven-Merwede. Deze streek stond vroeger bekend om de zalmvisserij. De voormalige grienden worden begraasd door paarden runderen. In het gebied vindt je prachtige struwelen, kleine strandjes en duingraslanden en oude restanten van kreken. Door het gebied loopt de Oudendijkse Geul, 1.500 meter lang en 40 meter breed. In de geul staat altijd water.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De slikranden trekken veel vogels aan. Steltlopers als oeverloper, kievit, wulp en tureluur scharrelen er rond. Ook kun je er grote groepen lepelaars zien. Waar water is, zijn ook watervogels als grauwe gans, aalscholver, blauwe reiger en verschillende soorten eenden. In de beschut liggende kreken leeft de ijsvogel. Het struweel trekt massa’s zangvogels aan als kneu, putter, groenling, blauwborst, bosrietzanger en zwartkop. Die op hun beurt roofvogels aantrekken als sperwer en havik. Ik las ergens op internet dat je in de trekperioden zelfs kans maakt op de visarend.

De Oudendijkse Geul loopt deels parallel aan de rivierdijk tussen Sleeuwijk en Woudrichem. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht over de geul. Let in de zomer ook op de vlinders die naar voedsel zoeken op de bloemen die op de rivierdijk groeien. Ook hier tref je prachtige bloemdijken aan. Vlinders die ik er zag zijn klein koolwitje. groot koolwitje, icarusblauwtje, argusvlinder, atalanta, oranje zandoogje en kleine vos. De dijken en wegen tussen de mooie dorpjes zijn ideaal voor fietsers. Wandelaars kunnen in natuurgebied de Groesplaat hun hart ophalen, want door het gebied lopen een paar wandelroutes. In de rivier is sprake van een getijdenwerking, een paar keer per dag komt het water dus op. In de Groesplaat bevindt zich ook een vogelkijkhut met de naam Het Vinkennestje.

Praktische informatie over vogels kijken op de Groesplaat

De observatiehut is met de auto te bereiken vanaf de A27 richting Sleeuwijk. Neem afslag 23. Rijd Sleeuwijk in via de Rijksstraatweg. Volg deze weg tot aan de dijk. Ga vervolgens rechtsaf richting Oudendijk/Woudrichem. Vanaf de dijk heb je goed uitzicht over de Oudendijkse Geul. Na ongeveer een kilometer bevindt zich links vogelkijkhut Het Vinkennestje. Er is een parkeerplaats. Je kunt hier de uiterwaarden in.

De omgeving Woudrichem is redelijk toeristisch gebied. Woudrichem is een historisch vestingstadje met diverse horeca-gelegenheden. In Sleeuwijk kun je lunchen en dineren in Brasserie Boven de Rivieren aan de jachthaven.

Andere vogelgebieden in de regio: Donkse Laagten, Slingelandse Plassen, Zouweboezem, Tongplaat, Biesbosch.

Natuurhuisjes in het Land van Heusden en Altena

jako van gorsel met verrekijker

Het Land van Heusden en Altena is ook de omgeving van de Biesbosch. Een verblijf in deze regio voert je vrijwel zeker naar dit befaamde natuurgebied waar je een paar nodig hebt om het te verkennen. Dat doe je te voet, op de fiets of vanuit een kano. Wie weet zie je de zeearend, visarend of bever. Ben je op zoek naar een vakantiehuisjes op een natuurlijke locatie, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan op een rustige locatie, vaak midden in de natuur. Je kunt natuurlijk ook op Booking.com naar een verblijfplek zoeken.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)