Vogels kijken bij Woudrichem

Tussen de dorpjes Sleeuwijk en Woudrichem ligt de Groesplaat, een natuurgebied in de uiterwaarden van rivier de Boven-Merwede. Deze streek stond vroeger bekend om de zalmvisserij. De voormalige grienden worden begraasd door paarden runderen. In het gebied vindt je prachtige struwelen, kleine strandjes en duingraslanden en oude restanten van kreken. Door het gebied loopt de Oudendijkse Geul, 1.500 meter lang en 40 meter breed. In de geul staat altijd water. De slikranden trekken veel vogels aan. Steltlopers als oeverloper, kievit, wulp en tureluur scharrelen er rond. Ook kun je er grote groepen lepelaars zien. Waar water is, zijn ook watervogels als grauwe gans, aalscholver, blauwe reiger en verschillende soorten eenden. In de beschut liggende kreken leeft de ijsvogel. Het struweel trekt massa’s zangvogels aan als kneu, putter, groenling, blauwborst, bosrietzanger en zwartkop. Die op hun beurt roofvogels aantrekken als sperwer en havik. Ik las ergens op internet dat je in de trekperioden zelfs kans maakt op de visarend.

De Oudendijkse Geul loopt deels parallel aan de rivierdijk tussen Sleeuwijk en Woudrichem. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht over de geul. Let in de zomer ook op de vlinders die naar voedsel zoeken op de bloemen die op de rivierdijk groeien. Ook hier tref je prachtige bloemdijken aan. Vlinders die ik er zag zijn klein koolwitje. groot koolwitje, icarusblauwtje, argusvlinder, atalanta, oranje zandoogje en kleine vos. De dijken en wegen tussen de mooie dorpjes zijn ideaal voor fietsers. Wandelaars kunnen in natuurgebied de Groesplaat hun hart ophalen, want door het gebied lopen een paar wandelroutes. In de rivier is sprake van een getijdenwerking, een paar keer per dag komt het water dus op. In de Groesplaat bevindt zich ook een vogelkijkhut met de naam Het Vinkennestje.

Praktische informatie

De observatiehut is met de auto te bereiken vanaf de A27 richting Sleeuwijk. Neem afslag 23. Rijd Sleeuwijk in via de Rijksstraatweg. Volg deze weg tot aan de dijk. Ga vervolgens rechtsaf richting Oudendijk/Woudrichem. Vanaf de dijk heb je goed uitzicht over de Oudendijkse Geul. Na ongeveer een kilometer bevindt zich links vogelkijkhut Het Vinkennestje. Er is een parkeerplaats. Je kunt hier de uiterwaarden in.

De omgeving Woudrichem is redelijk toeristisch gebied. Woudrichem is een historisch vestingstadje met diverse horeca-gelegenheden. In Sleeuwijk kun je lunchen en dineren in Brasserie Boven de Rivieren aan de jachthaven.

Andere vogelgebieden in de regio: Donkse Laagten, Slingelandse Plassen, Zouweboezem, Tongplaat, Biesbosch.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)