Vogels kijken bij Thollon-les-Mémises

Thollons-les-Mémises ligt op 1.000 meter hoogte aan de oever van het Meer van Genève in de prachtige regio Haute-Savoie. Het is een rustig bergdorpje dat we tijdens onze zomervakantie in de Haute-Savoie bezochten. De omgeving van Thollons-les-Mémises is vriendelijk: rustige dorpjes, mooie bergweiden, de bergen zijn er minder hoog dan de bergen in Vallée d’Abondance. Een kabelbaan brengt je naar een hoogte van 1.600 meter waar je een spectaculair uitzicht hebt over het Meer van Genève. Paragliders springen er van de berg af, maar vogelaars zullen meer oog hebben voor de vogels die je er aantreft.

Je bereikt Thollon-les-Mémises via de D1005 en D24. Midden in het dorp bevindt zich de kabelbaan die je naar de bergweiden voert.

Nadeel van bosvogels is dat ze nogal ongedurig zijn. Je ziet ze en het volgende ogenblik zitten ze achter een andere tak. Deze vogels te filmen is dus een ware crime. Dat bleek ook weer op de bergweiden boven Thollons-les-Mémises. De glanskop, kuifmees, zwarte mees, zwarte specht, grote bonte specht, notenkraker en het goudhaantje lieten zich allemaal zien en horen, maar hun aanwezigheid was te flitsend om ze vast te leggen op video. Maar gelukkig bleven de kruisbekken wel aan de sparappels hangen! Nergens zag ik zoveel kruisbekken als juist boven Thollons-les-Mémises. Er vlogen groepen rond die bestonden uit enige tientallen exemplaren.

In de lager gelegen delen van Thollons-les-Mémises, in de richting van het Meer van Genève, zie je roofvogels als wespendief, buizerd, rode wouw en zwarte wouw vliegen.

Ook op de bergweiden van Thollons-les-Mémises kun je waarschijnlijk uitstekend vlinders kijken. De dag dat wij het dorpje bezochten, was het echter bewolkt. Er vlogen geen of nauwelijks vlinders. Zo zie je: de weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij vogels en vlinders kijken.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)