Vogels kijken bij Stevns Klint

Wie naar Stevns Klint afreist, gaat vooral op pad om vergezichten te zien. Uitzichten over de krijtrotsen, over de Oostzee en om even naar Zweden te kijken waarvan de contouren aan de overzijde opdoemen. Je belangstelling zal ook uitgaan naar geologische verschijnselen, zoals het laagje as dat miljoenen jaren geleden neersloeg en nog altijd in die krijtrotsen zichtbaar is. Maar wie kijkt er om naar de vogels die er leven? Ik ging voor het hele pakket, maar het allermeest natuurlijk voor de vogels. En daarom vandaag een artikel over vogels kijken bij Stevns Klint.

Vogels kijken bij Stevns Klint

Stevns Klint is werkelijk een wonderbaarlijk mooie plaats. Het is op ongeveer 100 kilometer gelegen van Kopenhagen, een uurtje rijden, maar het is het helemaal waard. Wanneer je van wandelen houdt, althans. Je krijgt er alles wat bij het kustleven hoort: uitzichten, krijtrotsen met daarin verschillende lagen vuurstenen, de zee, taaie struiken die de weerbarstige omstandigheden trotseren, smalle wandelpaadjes die je soms naar beneden leiden, en natuurlijk de wind. De zeewind die er altijd waait.

De eerste de beste vogel die ik hoorde was… een geelgors. Ik hoorde hem zingen, maar zag hem niet. Na vijftig meter wandelen hoorde ik een geelgors die riep. Hij zat niet te zingen, maar liet met een kort piepje weten dat hij aanwezig was. Hij zat pontificaal naast het wandelpad in een boompje en liet zich gewillig bekijken.

Eenmaal bij de zee zag ik een grote zaagbek zwemmen. Een bonte kraai foerageerde langs de vloedlijn en in het struikgewas liet een braamsluiper zich horen. Aalscholvers vlogen voorbij evenals een paar zilvermeeuwen gevolgd door een grote mantelmeeuw.

We wandelden in de richting van het dorpje Rødvig. Plots hoorde ik een stel witte kwikstaarten schelden. Ik zocht ze op en zag dat ze achter een sperwer aanvlogen. Boerenzwaluwen en huiszwaluwen fladderden langs de rotsen. En zowaar zag ik een zeearend overvliegen, gevolgd door een tweede. In Rødvig hoorde ik de tjiftjaf, fitis, zag er pimpelmees, koolmees, heggenmus, houtduif, kneu en huismus. En toen was het moment aangebroken om over hetzelfde wandelpad naar Stevns Klint terug te wandelen. Het mooiste moest toen nog komen: veldleeuweriken die langs het wandelpad opstegen en, als ultieme afsluiting, een geelgors die in een struik op de kliffen zat te zingen en zich van heel dichtbij liet bekijken.

Praktische informatie over vogels kijken bij Stevns Klint

Je bereikt Stevns Klint door te navigeren naar Højerup Bygade 26-30, 4660 Store Heddinge (coördinaten 55°16’46.2″N 12°26’37.6″E). De wandeling die ik maakte begon op een andere locatie, iets zuidelijker: Rødvig Stevns, 55°15’36.6″N 12°24’08.2″E).

De wandelpaden voeren je over onverharde paden. Is het niet al te nat vanwege de regen dan volstaan normale wandelschoenen.

Ontdek nog meer praktische tips over vogels kijken rond Kopenhagen.

Natuurhuisjes in Denemarken

jako van gorsel met verrekijker

Anders dan Nederland is Denemarken een ontzettend dunbevolkt land. Het land is stukken groter dan ons postzegeltje aan de Noordzee en de bevolking is vele malen kleiner dan die van ons. Al bij binnenrijden is duidelijk dat de Denen veel zuiniger omgaan met datgene wat een land mooi maakt: natuurwaarden. Geen wonder dat je ook in Denemarken tal van mooi gelegen vakantiehuisjes vindt. Bekijk hier het aanbod van natuurhuisjes in Denemarken. Klik op de kaart om het aanbod per eiland te bekijken.