Vogels kijken bij Sluishaven

Regelmatig is Sluishaven een tussenstop tijdens een vogeltocht over Goeree-Overflakkee. In en voor de voormalige landbouwhaven wemelt het van de watervogels. Evenals de Hoek van Sint-Jacob waarover ik gisteren een filmpje publiceerde, is ook dit deel van het Krammer. In de winter gaan we hier vooral naar toe voor de grote zaagbekken die er overwinteren.

Of niet. Vorig jaar is in het haventje een trailerhelling geopend. Sportvissers laten er hun schuit te water. En niet voor niets. Sjaak gooide deze week een lokvis in de sluis en hij was nog geen twintig seconden bezig of hij had een snoek van meer dan een meter aan de haak. Er worden daar geen snoeken kleiner dan een meter gevangen, wist hij te vertellen. En in het diepe water vang je er flinke snoekbaarzen en regelmatig ook gewone baars. De onderwaternatuur doet er dus niet onder voor de bovenwaternatuur.

Goed, wij kwamen er nu voor de vogels. De eerste vogel die in het oog viel was een aalscholver op een paal. Op nog geen twaalf meter wisten we hem te filmen. En toen ontdekte ik dat een aalscholver helemaal niet zwart is, wat ik eigenlijk altijd dacht. Nooit had ik een aalscholver goed geïnspecteerd. Nu wel, en omdat we zo dichtbij stonden, konden we de brons-gouden rug fantastisch filmen.

De laatste tijd ziet Sjaak niet veel grote zaagbekken meer in het haventje. Hij wijt dat aan de trailerhelling. Ziet een grote zaagbek iemand aankomen, dan gaat hij meteen op de vleugels. Tot onze verrassing zagen we er nu twee! Twee vrouwtjes, waarvan er eentje het haventje uit zwom, het Krammer op. De andere kwam vanaf de waterinlaat aanzwemmen en zet het halverwege op een vliegen.

Sluishaven is een mooie tussenstop tijdens een vogeltocht. Hieronder zie je een impressie:

Praktische informatie over vogels kijken bij Sluishaven

Je bereikt Sluishaven door te navigeren naar: Mariadijk 2, Ooltgensplaat.

De beste periode om vogels te kijken bij Sluishaven zijn de maanden september tot en met februari. Dan kun je hier wintervogels zien als grote zaagbek, geoorde fuut, verschillende soorten eenden en, op het grote water voor het haventje, soms een ijsduiker.

Sluishaven is niet meer dan een tussenstop op onze vogeltochten. We kijken of er iets te zien valt, en zo niet, dan rijden we snel verder.

Ben je op zoek naar meer interessante vogelgebieden in deze regio, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden op Goeree-Overflakkee.

Natuurhuisjes op Goeree-Overflakkee

jako van gorsel met verrekijker

Op de Kop van Goeree-Overflakkee vind je heel veel interessante vogelgebieden. Bijvoorbeeld in en rond het gezellige toeristische Ouddorp. Vanuit Ouddorp bereik je natuurlijk ook snel en eenvoudig de vogelgebieden in Zeeland. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Je vindt er vakantiehuisjes in de duinen, in de buurt van het historische stadje Goedereede, op de rest van Goeree-Overflakkee en nog veel meer. Eerlijk gezegd vind ik de omgeving van Oostflakkee niet heel interessant om er vakantie te houden. De polders worden gekenmerkt door intensieve akkerbouw die elke vorm van natuur vakkundig heeft geëlimineerd.