Vogels kijken bij Saint Maries-de-la-Mer

De kust bij Saint Maries-de-la-Mer is één van de beste plekken om vogels te kijken in de Camargue. Het is meteen ook een heel mooie plek om vogels te kijken. Aan de ene kant heb je een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee en aan de andere kant strekken zich duinen, kleine meertjes en lagunes uit. Ideaal gebied om eens lekker de benen te strekken. Wat zie je zoal als je gaat vogels kijken Saint Maries-de-la-Mer? Je leest het in dit artikel.

Allereerst over het dorpje Saint Maries-de-la-Mer. Wij bezochten het dorp tijdens de meivakantie van 2019. Het was er rustig. Op de centrale plein speelden de mannen uit het dorp jeu de boules. De attractie is natuurlijk de Zwarte Sara, de patroonheilige van de Roma. Ze staat op normale dagen te pronken in de kelder van de Notre-Dame-de-la-Mer waar mensen om haar heen samen drommen en sommigen haar liefkozend strelen. Op 24 mei komen duizenden Roma naar het dorp om hun heilige naar de zee te dragen. Rond de kerk kun je gezellig winkelen in de smalle straatjes.

Vogels kijken bij Saint Maries-de-la-Mer

Wie meer oog heeft voor de natuur, vervolgt zijn weg natuurlijk naar de kuststrook. Heel simpel: je rijdt zoveel mogelijk richting het oosten langs de kust. Dan kom je vanzelf bij de rijke vogelgebieden aan. Parkeer je auto bij Roubine de Barrachin en wandel of fiets het bruggetje over de waterinlaat over. Je bevindt je nu in een waar stiltegebied waar je kans maakt op de volgende vogels:

Dunbekmeeuw. Ik heb ze er zelf ook gezien en zelfs gefilmd. Alleen: het was al later op de dag en de zon brandde op de aarde. Door de trilling van de lucht zijn mijn beelden mislukt. Maar wat een bijzondere meeuwensoort!

De Europese flamingo. Ja, natuurlijk zie je die daar. Je ziet het zo ongeveer overal in de Camargue. Ben je een paar dagen in het gebied, dan zie je ze haast niet meer lopen.

Kuifleeuwerik. Helaas in Nederland uitgestorven, maar plots zag ik in de Camargue mijn eerste kuifleeuwerik! Ik filmde hem overigens helemaal aan de andere kant van de lagune, maar wat maakt dat uit?

Kleine zwartkop. Dit was de allereerste vogel die ik hoorde in de Camargue. Een snel wervelend gezang. Let op de gitzwarte kop met de roodomrande ogen.

En verder maak je er kans op allerhande steltlopers als bontbekplevier, kleine plevier, strandplevier, tureluur, zwarte ruiter, bonte strandloper, kanoet, scholekster en wulp. De hop vliegt er rond, evenals de ijsvogel.

Hoe je er komt

Je volgt de D570 en gaat aan het einde ervan op de rotonde naar Avenue de la Plage. De volgende rotonde de Avenue du Dr. Cambon nemen. Eerste rechts, de Avenue Commandant Jacques Y Cousteau in. Deze vervolgen tot het einde en de auto aldaar parkeren.

Eenmaal over de waterinlaat ben je verlost van gemotoriseerd vervoer. Je verkent de kust te voet of op de fiets. Een verrekijker is onmisbaar, een telescoop best handig, want de vogels kunnen op behoorlijke afstand zitten. Het wandelpad is onverhard en vlak.

Mijn ervaring tijdens de meivakantie in 2019 met vogels kijken in de Camargue is dat de zon niet eens zo heel fel hoeft te schijnen wil het al aardig opwarmen. En hoe warmer de lucht, hoe sterker die trilt. Mijn advies is dan ook om zo vroeg mogelijk naar buiten te gaan om vogels te kijken. Zeker wanneer je wilt fotograferen. ‘s Ochtends vroeg is het licht op zijn allermooist en valt het met het trillen van de lucht nog wel mee. Ben je geen ochtendmens, dan doe je ‘s middags maar een siësta, dat is in deze contreien niet zo heel vreemd.

De Camargue is één van de beste regio’s in Europa om vogels te kijken. Ontdek al de locaties die ik tijdens mijn vogelvakantie in mei 2019 bezocht. Ik deed er heel mooie waarnemingen!

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!