Vogels kijken bij Paleis Schönbrunn in Wenen

Ben je in Wenen en wil je vogels kijken, dan vind je niet alleen in de directe omgeving buiten Wenen prachtige natuurgebieden als Lainzer Tiergarten, Natuurpark Föhrenberge of Donau-Auen Nationaal Park, nee, je kunt ook gewoon in Wenen blijven. Rond één van de belangrijkste trekpleisters in de stad blijk je namelijk uitstekend vogels te kunnen kijken: in de tuinen en het park rond het beroemde Paleis Schönbrunn. Je treedt hier in de voetsporen van Keizerin Sissi. In dit artikel lees je meer over vogels kijken bij Paleis Schönbrunn in Wenen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken bij Paleis Schönbrunn in Wenen

Toegegeven: je moet de verbaasde blikken van talloze andere bezoekers aan Paleis Schönbrunn durven trotseren. Elke dag wordt het paleis door duizenden mensen bezocht en velen van hen slenteren op den duur ook rond in de tuin en (in mindere mate) door het park. En er loopt er waarschijnlijk slechts één met een verrekijker of camera rond. Eén persoon die niet naar de gebouwen kijkt, of naar de oude Romeinse ruïne. Eén persoon slechts die reageert op elk vogelgeluid, op elke vogel die opvliegt en al helemaal wanneer dat een specht is. Wie weet vliegt er plotseling een grijskopspecht voor je op (hoewel volgens mijn bronnen de laatste grijskopspecht in het bos achter Paleis Schönbrunn uit 1998 dateert). In mijn geval kwam daarbij ook nog eens mijn kleding: mijn vogelkleren die na een vijftal dagen door andere natuurgebieden wandelen inmiddels behoorlijk onder de modder zaten. Plots ben jij dan de vreemde vogel.

Maar goed. De tuinen en het park zijn beslist een bezoek waard als je wil vogels kijken. Om in het park te komen wandel je eerst door de tuin. Hier zag ik al snel de eerste kraaiachtigen: zwarte kraai, bonte kraai en roek. Vooral de bonte kraaien vind ik bijzonder. Die zie je in Nederland nauwelijks, maar in Wenen juist des te meer. Daar is het zien van een zwarte kraai juist wat meer bijzonder. Toen hoorde ik de roep van een groene specht die door een tweede werd beantwoord. Ik zocht naar de eerste, maar wist hem niet te vinden. Maar gelukkig was Carja ook bij me en die zag hem in de top van een hoge boom zitten. Het bleek een mannetje te zijn, met rood in zijn bakkenbaarden. Groenling, boomklever en grote bonte specht volgden. Maar laat ik ook de eekhoorns noemen. De tuinen en het park zijn één van de beste plekken om eekhoorns te zien in Wenen. Ze zoeken er naar voedsel en naderen je soms tot op nog geen meter. Waarschijnlijk worden ze regelmatig gevoerd door wandelaars en nemen de eekhoorns dan een kijkje of jij hen ook wat te bieden hebt. Het zijn twee soorten eekhoorns als ik het goed heb: de gewone of rode Eekhoorn, inheems in Europa en de zwarte eekhoorn of Amerikaanse voseekhoorn die zoals de tweede naam al doet vermoeden uitheems is. Beide soorten laten zich uitstekend zien.

In het park lieten de spechten en boomklevers zich in al hun uitbundigheid zien. Je vindt er ook verschillende soorten mezen, vooral koolmees en pimpelmees. Maar ik genoot vooral van de grote bonte spechten die in december al aardig aan het baltsen waren. In de verte, achterin het park en niet gezien, hoorde ik ook nog een middelste bonte specht. In het park staan namelijk ook eeuwenoude eiken die Sissi ook nog moet hebben gekend.

Terug in de tuin zag ik mijn eerste kokmeeuwen tijdens onze vakantie. Ze stonden op en rond een fontein. En wilde eenden. Misschien geen soorten waarvan je direct helemaal wild wordt, maar wel aardig om te zien in een omgeving waar je ze nog niet eerder hebt gezien. Een grote gele kwikstaart vloog hoor over en dat wat het voor deze keer.

Praktische informatie over vogels kijken bij Paleis Schönbrunn in Wenen

Je bereikt Paleis Schönbrunn door te navigeren naar Schönbrunner Schloßstraße 47, 1130 Wien, Oostenrijk. In de buurt bevindt zich een aantal parkeergarages, je vindt ze hier op Google. Verblijf je echter in Wenen, dan raad ik je echter aan om met de metro naar het paleis te gaan. Je kiest voor lijn U4 en stapt uit bij het station.

Hou rekening met grote drukte rond het paleis. Hoe vroeger je er bent, hoe beter. Het is dan immers nog rustig in de tuinen en het park.

De paden zijn prima onderhouden. Comfortabele wandelschoenen volstaan.

Vakantiehuisjes in en rond Wenen

vakantiehuisjes in wenen

Wenen ligt in Neder-Oostenrijk, een natuurrijk deel van Oostenrijk. Hier vindt je vooral heuvels. Het land is dus voor Oostenrijkse begrippen laag. De Donau stroomt hier en op de oevers vind je hier en daar mooie moerasgebieden. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Oostenrijk, op een rustige locatie en midden in de natuur? Bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Ben je specifiek op zoek naar een vakantieadres in Wenen, bekijk dan het uitgebreide aanbod op Booking.com.