Vogels kijken bij Oude-Tonge

Oude-Tonge is een slaperig dorpje op Oostflakkee met een bewogen geschiedenis die nog altijd gevoeld wordt. Ben je geïnteresseerd in (lokale) geschiedenis, lees dan het boek De ramp van Kees Slager maar eens. Je zult ontdekken dat het afsluiten van de Krammer bittere noodzaak was. Tijdens de Watersnoodramp in 1953 was Oude-Tonge immers één van de hardst getroffen dorpen waarbij honderden slachtoffers vielen. 

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Oude-Tonge wordt omringd door uitgestrekte polders met de watervlakten van de Krammer ten noorden. Om er vogels te kijken zijn de polders meestal niet bijster interessant. Hooguit dat je er in najaar en winter grote groepen ganzen ziet foerageren op de akkers. Meestal zijn het grauwe ganzen, een enkele keer rietganzen of kolganzen. In het sporadische weiland kun je Canadese ganzen tegenkomen. En toch, tijdens de najaarstrek kun je soms verrassende waarnemingen doen op dit deel van Goeree-Overflakkee. Dit najaar werd in de polders tussen Ooltgensplaat en Oude-Tonge zelfs een zwarte ooievaar gesignaleerd. Mijn zoektocht naar deze bijzondere doortrekker had trouwens geen resultaat.

De Krammersche Slikken

Maar vergis je niet, om vogels te kijken biedt Oude-Tonge een paar interessante plekken. Allereerst zijn daar de gorzen (voormalige kwelders) aan de oevers van de Krammer. Dit zijn de Krammersche Slikken. Deze slikken hebben zich inmiddels ontwikkeld tot belangrijke gebieden om vogels te kijken. Jammer is evenwel dat de gorzen niet toegankelijk zijn, je kunt ze slechts vanaf de dijk overzien. De vele soorten watervogels die er voorkomen, kun je vrijwel nergens van heel dichtbij bekijken. Denk aan ijsvogel, watersnip, lepelaar, grote en kleine zilverreiger, dodaars, brilduiker en grote zaagbek. De absolute topwaarneming is natuurlijk de zeearend die regelmatig in dit gebied wordt gezien, op jacht naar ganzen, in de winter verblijven er vaak meerdere exemplaren! In het voorjaar wemelt het in de wilgenbosjes en meidoornstruiken van zangvogels als zwartkop, heggenmus, fitis, tjiftjaf, blauwborst en bosrietzanger. Langs de voormalige zeedijk is een wandelpad aangelegd. Via de Veerdijk en Lodewijksweg bereik de je zeedijk.

De spuikom

De beste plek om bij Oude-Tonge vogels te kijken is de Spuikom. Dit is het kanaal dat naar de jachthaven van Oude-Tonge voert. Om de Spuikom en de omliggende weilanden te verkennen, stop je eerst op de Heerendijk. Precies voor de bocht kun je een brede kreek die verbonden is met de Spuikom overzien. Grote groepen meerkoeten overwinteren hier. Aalscholvers drogen op de oevers hun vleugels. In de winter overwintert hier altijd een stel dodaars.

Rij vervolgens door naar Oude-Tonge en rij via de jachthaven de Suisendijk op. Aan je linkerhand ligt de Spuikom. Stop bij het sluisje. Hier maak je kans op grote zilverreiger, aalscholver, grote zaagbek, groepen kuifeenden, dodaars en futen.

Aan het eind van het spuikanaal

Echt spannend wordt het helemaal aan het eind van het Spuikanaal. Hier bevindt zich de sluis die nu geen functie meer heeft. Op het water direct voor je én tussen de eilandjes die hier liggen (voormalige zandplaten) overwinteren enorme groepen watervogels. Direct voor de sluis, je kijkt er vanaf de dijk recht op neer, maak je al kans op grote zaagbek, brilduiker, fuut, krakeend, kuifeend en soms wilde zwaan. Rij met de auto naar beneden en wandel naar de oever van de Krammer. Vorig jaar overwinterde hier een ijsduiker. Heb je geluk dan zie je de zeearend vliegen of op een paal of steen uitrusten. Op het plasjes drommen enorme aantallen meerkoeten, grote zaagbekken, knobbelzwanen, grote zilverreigers en ander waterwild samen. De bosjes aan de oevers zijn ideaal terrein voor de ijsvogel. In het voorjaar wemelt het hier van de zangvogels.

Buitendijks fietspad

Ben je te voet of op de fiets, dan kun je de weg vervolgen via het fietspad dat je buitendijks naar de Grevelingendam voert. Je hebt een schitterend uitzicht over de Krammer met halverwege een paar eilandjes. In de winter maak je hier kans op soorten als toppereend, middelste zaagbek, grote zaagbek, geoorde fuut, kuifduiker, dodaars, brilduiker, wilde zwaan en kleine zwaan.

Andere vogelgebieden in de buurt

Het gebied rond de Spuikom bij Oude-Tonge is een aardige tussenstop om vogels te kijken. Nadat je hier vogels gekeken hebt, kun je in de richting van Zeeland rijden, bijvoorbeeld naar de Philipsdam of Grevelingendam. Blijf je liever op Oostflakkee, rij dan naar de vogelkijkhutten in de Hellegatsplaten of naar de gorzen aan het Haringvliet. Ben je op zoek naar nog meer vogelgebieden, bekijk dan mijn overzicht van de mooiste vogelgebieden in Zuid-Holland.

Natuurhuisjes op Goeree-Overflakkee

jako van gorsel met verrekijker

Op Goeree-Overflakkee vind je heel veel interessante vogelgebieden. Bijvoorbeeld in en rond het gezellige toeristische Ouddorp of juist rond het nabijgelegen Sommelsdijk. Vanuit Ouddorp bereik je natuurlijk ook snel en eenvoudig de vogelgebieden in Zeeland. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl rond Ouddorp eens. Of bekijk het aanbod in de buurt van Oude-Tonge. Eerlijk gezegd zou ik kiezen voor de omgeving rond Ouddorp. Het is daar veel mooier dan op Oostflakkee waar intensieve akkerbouw het landschap heeft verwoest. Je vindt rond Ouddorp vakantiehuisjes in de duinen en in de buurt van het historische stadje Goedereede.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)