Vogels kijken bij Ottoland

Ottoland is een dorpje in de Alblasserwaard, vlakbij Groot-Ammers met Ooievaarsdorp Het Liesvelt. In de omgeving van Ottoland is het heerlijk wandelen en fietsen. De routes voeren je door het weidelandschap waar de Alblasserwaard bekend om staat. Fietsen doe je er over verhard pad, maar wandelen doe je er door ruiger terrein. De wandelroutes voeren je dwars door weilanden met koeien. Voor volwassenen en kinderen erg leuk.

https://www.youtube.com/watch?v=NipDCwibVPc
De wandelroutes door de weilanden beginnen bij de Schaapskooi aan de Aa. Je kunt je auto er parkeren. In februari en maart kun je er de lammetjes bekijken, een leuk uitje met kinderen. Voor vogelaars zijn de weilanden en de sloten het meest interessant. In de weilanden schieten op de meest onverwachte momenten watersnippen op. Grote zilverreiger en blauwe reiger foerageren in de ondiepe sloten. Tot diep in de herfst maak je zelfs kans op purperreigers die kennelijk zijn vergeten naar het zuiden te trekken. Ik zag dit jaar op 1 november een purperreiger langs een slootkant jagen! De ooievaars zijn natuurlijk de meest markante vogels die je door de weilanden ziet schrijden. In het voorjaar maak je natuurlijk ook kans op weidevogels als grutto en kievit, maar eerlijk gezegd heb ik er in het voorjaar nog niet gewandeld. Dit verslag is gebaseerd op wandelingen in het najaar. Ik hoorde en zag in de verte grote groepen smienten. In de winter zijn de weilanden ook het domein van kolganzen en hier en daar groepjes kleine zwanen.

Achter de weilanden loopt de Dwarsgang, een afwateringskanaal. In het najaar is dit het domein van enkele meerkoeten en futen. De rietkragen liggen er maar verlaten bij. In het voorjaar wemelt het er ongetwijfeld van rietvogels als kleine karekiet, rietzanger en rietgors.

Zo veel water, en bij de schaapskooi ook nog eens omzoomd door elzen en wilgen. Dan is die ene felbegeerde vogel niet ver weg: de ijsvogel. Ik heb hem regelmatig achter de schaapskooi voorbij zien scheren.

De vogeldichtheid is weliswaar niet ontzettend hoog, maar de stilte midden in het weiland moet je een keer ervaren hebben. Doe in het najaar en tijdens natte perioden wel laarzen aan. Je schoenen zijn binnen de kortste keren drijfnat. Vogels kijken in Ottoland: gewoon een keer doen.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?