Vogels kijken bij Nivå

Wie aan de kust vogels kijken in de buurt van Kopenhagen, die kan naar Nivå rijden. Aan de rand van de Oostzee vind je weilanden en zandbanken die steltlopers aantrekken tijdens de trekperioden. Hier en daar vind je ook rietvelden en wat drassige gebieden. Daar kun je zangvogels en eenden zien. Ik bezocht deze locatie eind april en eerlijk gezegd: het viel wat tegen. Houdt deze disclaimer je niet tegen dan lees je hieronder meer over vogels kijken bij Nivå.

Vogels kijken bij Nivå

Van mei tot en met oktober worden de weilanden begraasd om ze open te houden. Je kunt hier dan ook veldleeuweriken en kieviten vinden, deze weidevogels nestelen hier. Maar daar kwam ik niet voor! Ik kwam voor eidereenden en steltlopers. Bij de punt die uitsteekt in de zee en waar een uitkijktoren is geplaatst, gingen we zitten. De zon scheen heerlijk, de wind was er luw door de sleedoorns (die trouwens prachtig in bloei stonden en die een fraaie tunnel vormen over het wandelpad, echt een belevenis). De steltlopers zag ik, maar slechts een paar. Wat scholeksters en welgeteld twee kanoeten. Ver weg, op de strekdam stonden ze. De eidereenden waren er ook, die stonden ook op de strekdam! Mannetjes en vrouwtjes rustten uit op de stenen. En gelukkig, toch ook wat sterntjes. Ik hoopte op Noordse sterns, maar het bleken bij nader inzien visdiefjes en één grote stern. Terwijl ik in Nederland al volop visdiefjes rond hun broedeilanden had gezien eerder in april, waren dit mijn eerste sterntjes in Denemarken. Het voorjaar in Denemarken hobbelt een beetje achter ons voorjaar aan en dat is niet gek, we zijn immers honderden kilometers noordelijker. Hou hier rekening mee als je wilt vogels kijken in Denemarken.

Aan deze locatie is trouwens ook nog een speciale geschiedenis verbonden. In de Tweede Wereldoorlog werd het grootste deel van de Joodse bevolking door kordaat handelen door de Denen gered. De Joden werden overgevaren naar Zweden en dat gebeurde onder andere vanuit Nivå.

Verder zal ik er de volgende soorten: kokmeeuw, stormmeeuw, zilvermeeuw, kievit, wintertaling, kleine plevier, bonte kraai, koolmees en pimpelmees.

Volgens de informatie die ik had verzameld, kun je bij Nivå tijdens de voorjaars- en najaarstrek steltlopers als krombekstrandloper, bonte strandloper, rosse grutto en oeverloper zien. In het voorjaar trekken soms kraanvogels voorbij evenals buizerds die in april soms met honderden tegelijk overtrekken. Noordse sterns zou je hier in de zomer moeten kunnen zien foerageren. En in de winter zie je hier fuut, wilde zwaan, kuifeend en brilduiker. In de rietvelden zijn in de winter watersnip en bokje te zien. Ik hou wel een slag om de arm: je moet maar net op het juiste moment dit gebied bezoeken, dat bleek wel uit mijn bezoek.

Vogels kijken bij Nivå

Je bereikt deze locatie door te navigeren naar Nivå, Strandvejen (coördinaten 55°55’44.8″N 12°31’09.6″E). Je kunt hier je auto parkeren op een klein parkeerhaventje langs de weg. Is die al bezet, dan kun je de auto (hopelijk) bij de jachthaven parkeren. Dit is wel wat verder wandelen.

Hou er rekening mee dat in de zomermaanden deze locatie ontzettend druk is.

Er loopt een wandelroute door de weilanden over onverhard pad. Soms gaat het pad rakelings langs het water. In droge perioden volstaan gewone schoenen, maar ik raad je aan om waterdichte wandelschoenen aan te doen.

Aan de andere kant van de weg, dus landinwaarts, vind je rond de waterzuivering bos en waterpartijen. Ook hier kun je wandelen. Onder andere de ijsvogel zou hier voorkomen volgens het informatiebord.

Ontdek nog meer praktische tips over vogels kijken rond Kopenhagen.

Natuurhuisjes in Denemarken

jako van gorsel met verrekijker

Anders dan Nederland is Denemarken een ontzettend dunbevolkt land. Het land is stukken groter dan ons postzegeltje aan de Noordzee en de bevolking is vele malen kleiner dan die van ons. Al bij binnenrijden is duidelijk dat de Denen veel zuiniger omgaan met datgene wat een land mooi maakt: natuurwaarden. Geen wonder dat je ook in Denemarken tal van mooi gelegen vakantiehuisjes vindt. Bekijk hier het aanbod van natuurhuisjes in Denemarken. Klik op de kaart om het aanbod per eiland te bekijken.