vogels kijken rond middelharnis de waterral

Vogels kijken bij Middelharnis

De polders rond Middelharnis zijn kaal en uitgestrekt. Zelfs de boer die we vorige week spraken vond het landschap maar armetierig. Nauwelijks een struik te zien, geen patrijzen, een enkele fazant, en dat is het dan wel. Dat vind ik nu ook. De polders op Oostflakkee kun je als vogelaar maar het beste mijden. Hoewel, rond Middelharnis zijn juist een paar vogelkijkhutten geplaatst. Ten westen hut de visdief en en ten oosten de waterral. En die laatste hut bezoeken Sjaak en ik in de vlog hieronder.

De verwachtingen waren niet hoog gespannen. Even tevoren had ik waarneming.nl geraadpleegd en al gezien dat er niet veel gemeld was de laatste tijd. Ja, een groepje lepelaars, meer eigenlijk niet. En in september is het met de rietvogels ook wel gedaan. Nu ja, in ganzenmars achteruit (‘het ziet er niet uit,’ luidt bij mij thuis het commentaar) hobbel ik richting de hut. De rest zie je in de vlog:

Bezoek aan vogelkijkhut De waterral

Vogels kijken rond Middelharnis

Vogelkijkhut De waterral vind je in de Van Pallandtpolder. De hut is uitstekend bereikbaar via het fietspad. Parkeer je auto langs de Oostplaatseweg, daar waar het fietspad de weg kruist. Wandel in de richting van Middelharnis en je ziet de hut na een paar honderd meter aan je rechterhand. Vogelkijkhut De waterral kijkt uit op de plas in het noorden. Dat is gunstig, want dan heb je zo ongeveer de hele dag het zonlicht in je rug.

Ten westen van Middelharnis is ook een andere vogelkijkhut geplaatst, de visdief. We bezochten deze hut op dezelfde dag als de waterral, maar toen was een kraanmachinist bezig om pal voor de hut een vogeleiland aan te leggen. Toen was er dus niets te zien, maar het biedt wel perspectief voor de toekomst.

In het Haringvliet bij Middelharnis wordt volop gewerkt aan de natuur. Er verrijst hier een heuse vogelboulevard. Dat heeft alles te maken met het kierbesluit: de Haringvlietsluizen gaan op een kier om zout water in te laten. Dat zal niet alleen de visstand ten goede komen, maar ook de vogelstand. Op het Haringvliet wemelt het in het najaar en de winter van de eenden, ganzen, meeuwen en andere vogels. Soms wiekt de zeearend over in dit luilekkerland. Ga je vanaf de dijk vogels kijken, neem dan een telescoop mee. Gelukkig vind je in de buurt van Middelharnis nog véél mooiere natuurgebieden. Ik raad je aan om mijn kaart met vogelgebieden te bekijken. Als je een bootje hebt, kun je zelfs overvaren naar vogeleiland Bliek in het Haringvliet. Hier staat een vogelkijkhut die door een gerenommeerde architect is ontworpen.

Beide hutten kun je prima bereiken op de fiets. Kijk, die polders rond Middelharnis zijn dan misschien kaal en leeg, je kunt er wel heerlijk fietsen. Stap op de fiets en rij de hutten maar eens lang!

De beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers (want lekker compact en licht):

Model

Omschrijving

+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks