Vogels kijken bij Middelharnis

De polders rond Middelharnis zijn kaal en uitgestrekt. Zelfs de boer die we vorige week spraken vond het landschap maar armetierig. Nauwelijks een struik te zien, geen patrijzen, een enkele fazant, en dat is het dan wel. Dat vind ik nu ook. De polders op Oostflakkee kun je als vogelaar maar het beste mijden. Hoewel, rond Middelharnis zijn juist een paar vogelkijkhutten geplaatst. Ten westen hut de visdief en en ten oosten de waterral. En die laatste hut bezoeken Sjaak en ik in het filmpje hieronder.

De verwachtingen waren niet hoog gespannen. Even tevoren had ik waarneming.nl geraadpleegd en al gezien dat er niet veel gemeld was de laatste tijd. Ja, een groepje lepelaars, meer eigenlijk niet. En in september is het met de rietvogels ook wel gedaan. Nu ja, in ganzenmars achteruit (‘het ziet er niet uit,’ luidt bij mij thuis het commentaar) hobbel ik richting de hut. De rest zie je in dit filmpje:

Bezoek aan vogelkijkhut De waterral

Vogels kijken rond Middelharnis

Vogelkijkhut De waterral vind je in de Van Pallandtpolder. De hut is uitstekend bereikbaar via het fietspad. Parkeer je auto langs de Oostplaatseweg, daar waar het fietspad de weg kruist. Wandel in de richting van Middelharnis en je ziet de hut na een paar honderd meter aan je rechterhand. Vogelkijkhut De waterral kijkt uit op de plas in het noorden. Dat is gunstig, want dan heb je zo ongeveer de hele dag het zonlicht in je rug.

Ten westen van Middelharnis is ook een andere vogelkijkhut geplaatst, de visdief. We bezochten deze hut op dezelfde dag als de waterral, maar toen was een kraanmachinist bezig om pal voor de hut een vogeleiland aan te leggen. Toen was er dus niets te zien, maar het biedt wel perspectief voor de toekomst.

In het Haringvliet bij Middelharnis wordt volop gewerkt aan de natuur. Er verrijst hier een heuse vogelboulevard. Dat heeft alles te maken met het kierbesluit: de Haringvlietsluizen gaan op een kier om zout water in te laten. Dat zal niet alleen de visstand ten goede komen, maar ook de vogelstand. Op het Haringvliet wemelt het in het najaar en de winter van de eenden, ganzen, meeuwen en andere vogels. Soms wiekt de zeearend over in dit luilekkerland. Ga je vanaf de dijk vogels kijken, neem dan een telescoop mee. Gelukkig vind je in de buurt van Middelharnis nog véél mooiere natuurgebieden. Ik raad je aan om mijn kaart met vogelgebieden te bekijken. Als je een bootje hebt, kun je zelfs overvaren naar vogeleiland Bliek in het Haringvliet. Hier staat een vogelkijkhut die door een gerenommeerde architect is ontworpen.

Beide hutten kun je prima bereiken op de fiets. Kijk, die polders rond Middelharnis zijn dan misschien kaal en leeg, je kunt er wel heerlijk fietsen. Stap op de fiets en rij de hutten maar eens lang!

Natuurhuisjes op Goeree-Overflakkee

jako van gorsel met verrekijker

Op Goeree-Overflakkee vind je heel veel interessante vogelgebieden. Bijvoorbeeld in en rond het gezellige toeristische Ouddorp of juist rond het nabijgelegen Sommelsdijk. Vanuit Ouddorp bereik je natuurlijk ook snel en eenvoudig de vogelgebieden in Zeeland. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl rond Ouddorp eens. Of bekijk het aanbod rond Sommelsdijk. Je vindt er vakantiehuisjes in de duinen, in de buurt van het historische stadje Goedereede, op de rest van Goeree-Overflakkee en nog veel meer.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)