Vogels kijken bij Lage Vuursche

Ondanks de crises op het gebied van milieu en biodiversiteit kent Nederland gelukkig nog heel mooie plekjes. Eén van die plekjes waar je nog kunt genieten van prachtige natuur zijn de bossen bij Lage Vuursche. Het bos rond deze plaats is gevarieerd en bovendien ligt in het hart van het gebied een uitgestrekt heidegebied: de Stulpse Heide. Daar was een klapekster gezien en dat was reden genoeg om af te reizen naar deze adellijke plaats. In dit artikel ontdek je welke vogels je kunt zien als je gaat vogels kijken bij Lage Vuursche.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken bij Lage Vuursche

Recreatieterrein De Kuil van Drakensteyn was voor mij de start van mijn wandeling. Al op de parkeerplaats hoorde ik een kleine bonte specht roepen, maar helaas, die liet zich niet zien. Hij vloog rondjes rond het huis dat daar staat, maar hoe ik ook zocht, hij kwam niet tevoorschijn. Wel zijn grote broer, de grote bonte specht. Die was in dat perceel druk met baltsen. De groene specht heb ik horen lachen, maar van de zwarte specht, die daar ook voorkomt, geen spoor. De boomklevers waren ook van de partij en lieten zich uitdrukkelijk horen. Ze zongen dat het een lieve lust was. De boomkruiper kroop langs een beuk langs de stam omhoog.

Heel fraai was de enorme zwerm sijsjes die zich verstopte in de toppen van de naaldbomen. Ze lieten zich nauwelijks zien. Gelukkig daalde een enkele sijs af naar het wandelpad om te drinken uit de waterplassen. Soms vergezeld door een gewone vink. Roodborst, heggenmus en winterkoning lieten zich van hun uitbundigste kant horen. Een enkele merel dook op tussen de verdorde varens. De vuurgoudhaantjes waren ook druk aan het baltsen. Pas thuis zag ik dat ze hun territorium ook verdedigden tegen een goudhaantje.

Bij de Stulpse Heide zag ik een sperwer zweven, hoog in de lucht, haast een stipje. Op de heide geen spoor van de klapekster, maar dat is niet vreemd. Het heidegebied is heel uitgestrekt en je mag er nog over wandelen. Dat is maar beter ook. De boomleeuwerik liet zich ook horen op de heide.

Vogels die ik niet heb gezien, maar die hier wel voorkomen zijn buizerd, havik, bosuil, raaf, appelvink, goudvink, glanskop, zwarte mees, kuifmees en zanglijster. Je zou kunnen zeggen: de ‘gewone’ bosvogels, maar zo gewoon vind ik deze vogels niet. Ik woon immers in de Alblasserwaard en daar krijg ik deze soorten zelden tot nooit te zien. Ik combineerde het bezoek aan de Stulpse Heide en omstreken met een bezoek aan Polder Arkemheen bij Nijkerk. Ik had onvoldoende tijd om de bossen te door kruisen op weg naar Paleis Soestdijk. Bovendien heb ik mijn wandeling onderbroken voor een lunch in Lage Vuursche. Waarna ik terug keerde naar hetzelfde bos en ik achter Kasteel Drakensteyn ook nog een eekhoorn zag.

Een weergave van mijn vogelwandeling bij Lage Vuursche zie je hier:

Praktische informatie over vogels kijken bij Lage Vuursche

Je bereikt de Stulpse Heide door te navigeren naar de Zevenlindenweg, Lage Vuursche (coördinaten: 52°11’02.0″N 5°14’02.8″E). Parkeergelegenheid is in ruime mate aanwezig. Je wandelt hier rechtstreeks het bos in.

Ik verkende eerst het perceel tussen het huis bij het recreatieterrein en Kasteel Drakensteyn. Vervolgens wandelde ik in de richting van de Stulpse Heide. Het is een fraaie wandeling over onverharde paden. Gewone wandelschoenen volstaan.

Bij het recreatieterrein vind je restaurant Buiten in de kuil met op het oog een goede lunchkaart. Ik ben voor de lunch even naar Lage Vuursche gereden om één van de sfeervolle restaurants te bezoeken.

Ben je op zoek naar een rustig gelegen vakantieadres in de buurt van Lage Vuursche? Bekijk dan het uitgebreide aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Sommige huisjes staan heerlijk in het bos!

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)