Vogels kijken bij Krimpen aan de Lek
Bij het dorpje Krimpen aan de Lek, pal onder de rivierdijk, ligt Eendenkooi Bakkerswaal. De wiel of waterplas die in het midden van dit natuurgebiedje ligt, is ontstaan tijdens de Elisabethvloed in 1421. Drie eeuwen later is de plas als eendenkooi in gebruik. Dat is best lang geleden. Mooi dat zo’n authentiek landschapselement de eeuwen heeft overleefd. In Eendenkooi Bakkerswaal bevindt zich een vogelkijkscherm die uitzicht biedt over de hele waterplas. De ijsvogel wordt hier eigenlijk altijd wel gezien. Verder maak je in en om de Eendenkooi kans op grote zilverreiger, purperreiger, visdiefje, aalscholver, ooievaar, groene specht, buizerd en torenvalk.

Je moet over een trap naar beneden om bij het vogelkijkscherm te komen. In de zomer wordt je oog vanzelf verwend door de prachtige bloemdijk ter plaatse. Hier foerageren vlinders als de argusvlinder, klein en groot koolwitje, bruin blauwtje, bont zandoogje en landkaartje. Eendenkooi Bakkerswaal ligt te midden van fietsroutes die je verder meevoeren de mooie Krimpenerwaard in. Aan de noordzijde verbindt het zogenaamde Paddenpad de Eendenkooi Bakkerswaal met het Loetbos. In dit recreatieterrein annex natuurgebied zijn ook veel vogels en vlinders te zien.

Je bereikt Eendenkooi Bakkerswaal via de rivierdijk langs de Lek. De weg heet Schuwacht 228 Lekkerkerk.

Om mee te nemen
In de natuurgebieden in de Krimpenerwaard wordt stevig rekening gehouden met de wensen van vlinders. Zo kun je in zowel de Eendenkooi Bakkerswaal als het Loetbos in het voorjaar het oranjetipje zien. Dit goedkope vlinderzakgidsje is een handig hulpmiddel om dag- én nachtvlinders te herkennen.

Tips van visdief
zakgids dagvlinders
tuinvogels op ware grootte
vogelgids-voor-kids
vogels

One thought on “Vogels kijken bij Krimpen aan de Lek

Comments are closed.