Vogels kijken bij het Watersnoodmuseum

Het krekengebied bij Ouwerkerk kent een bewogen geschiedenis. Het natuurgebied is ontstaan door de Watersnoodramp van 1953. Toen ontstond ook de inlaag wachter het Watersnoodmuseum. Ga je in dit deel van Schouwen-Duiveland, vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan het museum. Je zult onder de indruk raken. Een bezoek aan het museum laat zich prima combineren met vogels kijken in de omgeving. In dit artikel leg ik je uit waar je kunt vogels kijken bij het Watersnoodmuseum.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken bij het Watersnoodmuseum

Vlak achter het museum, gevestigd in de caissons die de stroomgaten moesten dichten, ligt een prachtige inlaag. Water, drassig weiland en hier en daar wat struiken wisselen elkaar af. In dit typisch Zeeuwse gebiedje kun je in het hele jaar genieten van wadvogels en zangvogels. Ik bezocht het gebied met Sjaak in mei.

Je kunt om de inlaag wandelen en fietsen. Je hebt dan prachtige vergezichten over de Oosterschelde. Al langs het fietspad zie je de nodige vogels, hoewel het uitzicht over de Oosterschelde vaak niet veel ontmoetingen met vogels oplevert. Daarvoor moet je in de inlaag zijn. Visdief, aalscholver en fuut jagen in en boven de Oosterschelde. Bij het kenteren van het getij vliegen groepen steltlopers naar de inlaag om daar te wachten tot het water weer gaat zakken.

Bijzonder leuk om te bekijken in het voorjaar is de kolonie lepelaars die zich pal voor het uitkijkpunt op de dijk bevindt. Ze broeden er hoog in de struiken. Om de lepelaarskolonie heen zie je honderden nesten van zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen. In de ondiepere wateren foerageren steltlopers als groenpootruiter, zilverplevier, tureluur, zwarte ruiter, wulp, bontbekplevier en in de trekperiode ook de regenwulp.

In de struiken broeden zangvogels als kneu en grasmus. De kneu kun je ook langs het fietspad tegenkomen, evenals de graspieper.

Tijdens de voorjaars- en najaarstrek kun je hier natuurlijk nog veel meer wadvogels tegenkomen. Denk aan steltlopers, ganzen en eenden.

Praktische informatie over vogels kijken bij het Watersnoodmuseum

Je bereikt de inlaag achter het Watersnoodmuseum door te navigeren naar de Weg van de Buitenlandse Pers. Je kunt voor het museum parkeren, maar beter is om voorlangs het museum de verharde weg naar de dijk in te rijden. Daar bevindt zich ook een ruime parkeerplaats (coördinaten 51°36’57.9″N 3°59’09.3″E).

Het fietspad voert je langs de Oosterschelde. Je kunt er natuurlijk ook wandelen. Neem zeker een verrekijker mee. En wil je de kolonie lepelaars en meeuwen bekijken, dan is een telescoop ook handig. De kolonies laten zich het beste bekijken vanaf het uitkijkpunt op de dijk langs de Oosterschelde. Hier is het licht tot ver in de middag het best, want je hebt hier uitzicht op het noorden. De zon staat dus achter je. Enkel in de avond kun je beter vanaf de dijk direct achter het museum vogels kijken.

Aan de voorkant van het museum vind je kreken en jonge bossen. Hier kun je ook wandelen. In de kreken jaagt de ijsvogel. In de winter zie je er watervogels als dodaars, fuut, kleine zilverreiger en eenden. In het bos zie je de meest voorkomende zangvogels, inclusief de koekoek.

Bekijk hier mijn overzicht van de mooiste vogelgebieden van Zeeland voor andere interessante locaties in de buurt.

Natuurhuisjes in Zeeland

vakantiehuisjes in wenen

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.