Vogels kijken bij het Goese Sas

Tijdens een bezoek aan Schor Wilhelminapolder deden we een nieuwe ontdekking: het Goese Sas. Ik was wel eens aan het eind van het Havenkanaal geweest, maar had er nog nooit op de dijk gestaan. Nu kregen we een tip van een voorbij fietsende vogelaar om daar beslist even te gaan kijken. Want het was hoog water en op de pier voor de sluis had ze meer dan vijftig kleine zilverreigers zien staan! Zoveel kleine zilverreigers bij elkaar, dat hadden wij nog nooit gezien. En dus gingen we vogels kijken bij het Goese Sas.

Vogels kijken bij het Goese Sas

Terwijl we rustig op onze stoeltjes zagen hoe de wadvogels bij Schor Wilhelminapolder naar de kant werden gedreven, zagen we tot onze verontrusting ook hoe de ene groep steltlopers na de andere opvloog en achter de dijk verdween. De ene keer leek een jogger de aanleiding, de andere keer een loslopende hond en weer een andere keer leek er totaal geen aanleiding, althans, geen aanleiding in de sfeer van verstoring door mensen. Dat de vogels opvlogen snapten we soms, maar dat ze niet terug keerden, was voor ons onbegrijpelijk. Want juist Schor Wilhelminapolder is een vogelrustgebied waar de vogels veiligheid is gegarandeerd.

Het antwoord kwam van een voorbij fietsende vogelaar. Die wees ons op de pier bij het Goese Sas waar ze de kleine zilverreigers had zien staan. We reden naar het Goese Sas, klommen de dijk over en keken verrast naar de pier die voor ons uit het water van de Oosterschelde in stak. Die pier stond werkelijk tjokvol steltlopers! Ook een hoogwatervluchtplaats dus, en ook eentje waar de wadvogels veiligheid werd gegarandeerd, want de pier was niet toegankelijk voor mensen. De groep kleine zilverreigers bleek nog groter dan aangegeven, wij telden er acht en zestig. Een enorm aantal scholeksters dromde samen, evenals tureluurs, bonte strandlopers, tureluurs en zilverplevieren. Op het laatst kwam ook nog een klein groepje rosse grutto’s aanvliegen.

De Zandkreek

Op waarneming.nl zie ik dat het Goese Sas en de pier onderdeel uitmaken van de Zandkreek. Schor Wilhelminapolder maakt ook deel uit van dit gebied. Heel veel meldingen worden er niet gedaan, maar wel zie ik een melding van tientallen kleine zilverreigers. Is het laag water, dan vallen in de Zandkreek grote stukken slik droog en daar foerageren al de wadvogels op die je bij hoog water op Schor Wilhelminapolder en dus ook die bijzondere pier kunt zien staan. Op het talud langs de Zandkreek maak je in de winter kans op sneeuwgorzen. Hun aantal wisselt per jaar. Aan de buitenkant van de dijk ligt een fietspad. Dat is op sommige delen, waaronder het Schor Wilhelminapolder, een bron van verstoring. Maar het fietspad biedt overal een schitterend uitzicht over dit mooie deel van de Oosterschelde. En voor mensen die moeilijk ter been zijn en in een rolstoel zitten, is het natuurlijk ideaal. Het asfalt is spiegelglad en is prima toegankelijk.

Toen we gingen vogels kijken bij het Goese Sas waren wij dus blij verrast. Aan het eind van het filmpje hieronder krijg je een kleine digitale indruk van het enorme aantal wadvogels dat op de pier stond:

Praktische informatie over vogels kijken bij het Goese Sas

Je bereikt het Goese Sas door te navigeren naar Het Sas 13, Wilhelminadorp (coördinaten 51°32’21.0″N 3°55’43.0″E). Hier bevindt zich een kleine jachthaven en een restaurant. Er is beperkte parkeergelegenheid.

Je kunt de pier vanaf de zeedijk bekijken. Wandel vanaf het Goese Sas over de dijk naar de sluis en je ziet de pier zich uitstrekken voor de sluis. Je kunt over de sluis wandelen om de pier vanaf de andere kant te bekijken. De vogels staan het liefst uit de wind, dus op welke kant de vogels staan, kan nogal variëren.

Tegenover het jachthaventje bevindt zich café-restaurant Het Loze Vissertje.

Zoals hierboven aangegeven is het fietspad langs de Zandkreek prima bereikbaar en begaanbaar voor mensen in een rolstoel. Neem twee uur voor hoog water plaats voor de pier of Schor Wilhelminapolder en geniet van de grote groepen wadvogels die je er dan ziet.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)