Vogels kijken bij Gorishoek op het eiland Tholen

Gorishoek ligt nabij het dorp Sint-Maartensdijk op het Zeeuwse eiland Tholen. Het is een locatie met een van de mooiste uitzichten over de Oosterschelde. Om vogels te kijken is Gorishoek een leuke tussenstop tijdens je vogeltocht over het eiland Tholen. Gorishoek grenst aan de Slikken van de Dortsman waarvan bij eb grote stukken slik droog vallen. Je kunt vanaf de dijk de talloze steltlopers als rosse grutto, scholekster, zilverplevier, bonte strandloper, tureluur, zwarte ruiter en groenpootruiter bekijken. De Slikken van de Dortsman bij Gorishoek zijn vrij toegankelijk, je kunt er bij eb een heerlijke waddentocht maken. Let er wel op dat het opkomend getij je niet insluit.

Bij Gorishoek ligt een pier de Oosterschelde in. Vanaf deze pier heb je een prachtig uitzicht over de Oosterschelde. Alleen dit uitzicht al is een belevenis. Met een beetje geluk zie je een bruinvis aan de oppervlakte jagen of een zeehond zwemmen. Vanaf deze pier kun je prima vogels kijken bij Gorishoek. Op het water maak je kans op aalscholver, dodaars, middelste zaagbek, brilduiker, rotgans en fuut. Op het kleine stukje slik dat ook hier droogvalt foerageren steltlopers die ik hierboven al noemde. Je ziet natuurlijk ook meeuwen als zilvermeeuw, kokmeeuw, grote en kleine mantelmeeuw. Elk jaar broedt in nabij gelegen natuurgebieden een aantal zwartkopmeeuwen. Je hoort en ziet ze dan ook bij Gorishoek. Het is al lang geleden, maar toch: ooit zag ik bij Gorishoek een grote jager voorbij vliegen. Dit is Zeeland op zijn best! En af en toe wordt een kuifaalscholver gezien.

Gorishoek is ook een aardige tussenstop tijdens je vogeltocht vanwege brasserie De Zeester. Een leuk pitstop waar je vanaf het terras kunt genieten van het fenomenale uitzicht over de Oosterschelde.

Vissen bij Gorishoek

Het water in de Oosterschelde voor Gorishoek is werkelijk meters diep. Er liggen gaten van meer dan 40 meter diep. Bij eb en vloed stroomt het water hier enorm. En dat trekt vissen als geep, zeebaars en makreel aan. In voorjaar en zomer wordt er dan ook fanatiek gevist bij Gorishoek. Veelal door sportvissers die met dobber of kunstaas op geep, zeebaars of makreel vissen. Op de pier met lood vissen is af te raden. Vlak voor de pier ligt veel puin, je zit om de haverklap vast. En lood in een nationaal park, dat hoort niet. Wanneer je met lood wilt vissen, installeer je dan liever op het talud van de zeedijk. Hier is het risico van vastzitten minimaal. Je maakt hier vooral kans op platvis als bot en schol.

Duiken bij Gorishoek

Gorishoek is een bekende duiklocatie. Het metersdiepe water en de steile oevers vormen een mooie uitdaging voor menig duiker. De onderwaterflora en fauna is hier heel bijzonder. Deze duikstek wordt vooral bezocht door Belgische duikers. Wil je duiken bij Gorishoek, bereid je dan goed voor. De omstandigheden onder water kunnen bar zijn. Zo bar, dat er al menig (dodelijk) ongeluk heeft plaats gevonden.

Ontdek hier meer interessante vogelgebieden in Zeeland.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)