De Camargue is zo enorm, zo uitgestrekt, ik wist niet waarheen te rijden. Zo’n overvloed aan fantastische vogelgebieden, en toch reed ik twee keer naar Étang du Fangassier. Voor de kuifleeuwerik, de strandplevier, de dunbekmeeuwen, de duinpieper, de ralreiger en al die andere bijzondere soorten.
Ga je vogels kijken in Étang du Fangassier, hou dan wel rekening met de onverharde wegen die door het gebied lopen. En aangezien het slib hier wel heel fijn is, én wit, is je auto na het bezoek veranderd in een smerig apparaat. Maar laat je hierdoor niet afschrikken!
Étang du Fangassier ligt in het zuidoosten van de Camargue. Het grenst aan Étang du Galabert. Beide gebieden kenmerken zich door ondiep water dat soms compleet verdampt is. Dan zie je een droge, slikvlakte met hier en daar een plasje water. Ideaal terrein voor steltlopers. Ik zag er in de laatste week van mei de strandplevier, bonte strandloper en kanoet. Dat lijkt niet veel, maar van de strandplevieren zag ik er een twintigtal. Kom daar in Nederland maar eens mee om!
Bij de parkeerplaats zag ik een grote groep meeuwen op het spiegelgladde water. Ze maakten een wel heel merkwaardig geluid. Helaas is de opname mislukt (het felle en warme zonlicht bleek mijn cameralens in verwarring te brengen). Het bleken dunbekmeeuwen te zijn. Een sierlijke meeuwensoort die je in Nederland zelden ziet. Op het drooggevallen slik aan de andere kant van de weg streek een geelpootmeeuw neer. In het struweel langs het onverharde pad zag ik een provencaalse grasmus. En hierboven noemde ik de duinpieper en kuifleeuwerik al. En dan moet ik ook nog de gele kwikstaart en de flamingo’s noemen.
Let ook op de weg naar Étang du Fangassier goed op. Langs de kant van de weg zie je kleine zwartkop, grauwe gors, roodborsttapuit, paapje, graszanger, nachtegaal, zomertortel, bijeneter, flamingo en natuurlijk allerlei soorten reigers. Ralreiger, kleine zilverreiger, purperreiger, koereiger en blauwe reiger heb ik er gezien. Op een ondergelopen akker zag ik de lachstern, kokmeeuw, geelpootmeeuw en zwartkopmeeuw. Het is een fraaie route die je ook prima per fiets kunt afleggen. Je passeert twee interessante natuurgebieden: Centre de la Chapelière en Salin de Badon. In de praktische informatie hieronder lees je meer over deze twee vogelgebieden.
Vogels kijken bij Étang du Fangassier: vroeg uit de veren, raad ik je aan. Telescoop mee, wandelschoenen aan. Of gewoon lekker lui vanuit de auto vogels kijken. Dat kan daar ook prima.
Hieronder een filmpje van de kuifleeuwerik. Heb ik de kuifleeuwerik in het vizier, zul je net zien: word ik gebeld! Nou ja, het gaat er maar om dat ik een kuifleeuwerik heb gezien. Meerdere zelfs.
Praktische informatie over vogels kijken bij Étang du Fangassier
Étang du Fangassier bereik je via de D36B. Wij verbleven in Arles. Ga via de D36 naar het zuiden en pak na een aantal kilometer de D36B. Deze blijven volgen en je komt automatisch op de plek van bestemming.
Op de D36B passeer je een interessant natuurgebied: La Capelière – Centre d’information de la Réserve Naturelle Nationale de Camargue. Dit is het informatiecentrum over de natuur in de Camargue. Aan het eind van de tentoonstelling mag je de natuur in via de achterdeur. In het gebied staan een paar mooie vogelkijkhutten. Ik zag er eerlijk gezegd niet zo heel veel soorten. Het gebied was eind april tamelijk droog. Of dat normaal is voor de tijd van het jaar weet ik niet. Wel ‘scoorde’ ik er nog een nieuwe soort: de scharrelaar. Toegang tot dit gebied kost een paar euro. Je kunt hier trouwens een heerlijke wandeling maken.
Voor een paar euro extra koop je er toegang tot Salin de Badon bij. Ook hier is het heerlijk wandelen naar een paar vogelkijkhutten. Kleine zwartkop, nachtegaal en veel flamingo’s zag ik er. Maar ik kreeg haast, want wilde ook nog naar Étang du Fangassier.
De D36B maakt ergens een scherpe bocht naar rechts. Links in de bocht ligt een moerasgebiedje. Hier zag ik beide keren dat ik dit punt passeerde twee ralreigers jagen.
Hou er rekening mee dat de onverharde paden bij Étang du Fangassier smal zijn. Sta je net een strandplevier te bekijken, komt er weer een auto langs. Op de fiets is een stuk beter. Te voet kan ook, maar bedenk wel dat je te maken hebt met de kilometers lange kaarsrechte wegen. Je zou het een beetje saai kunnen vinden. En ga vooral vroeg in de morgen. De zon kan hier werkelijk flink op je gezicht branden.
Ik vond Étang du Fangassier een fantastisch punt om te bezoeken. Ik ging een tweede keer speciaal om de dunbekmeeuwen te filmen. Maar die zaten er toen niet meer. Tja, vogels hebben vleugels…
Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. |
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(verspreid over heel Frankrijk) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |
Duurzame producten voor de vogels in je tuin Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin. |