Vogels kijken bij Edinburgh

In juni 2024 vierde ik een weekje vakantie in de buurt van Edinburgh. Het was het examenreisje van mijn zoon en waar ik het liefst hele dagen in de natuur doorbreng, daar heeft mijn zoon een voorliefde voor stad & cultuur. Edinburgh leek mij het ideale compromis. Je kunt immers heel goed vogels kijken bij Edinburgh, en natuurlijk was ook voor mij een bezoek aan het historische stadscentrum geen straf. Het meest spectaculair waren natuurlijk de enorme broedkolonies met zeevogels.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken bij Edinburgh

Er ging geen dag voorbij dat ik niet kon vogels kijken. Al op de dag dat we arriveerden wandelde ik rond in Aberlady Bay Local Nature Reserve, een uitgestrekt kweldergebied. Daar zag ik mijn eerste vogelsoorten in Schotland, met de velduil als absoluut hoogtepunt. Veldleeuwerik, graspieper, goudvink, dodaars, rietgors en kleine zilverreigers zag ik er, evenals de grote parelmoervlinder en koevinkjes, maar dat zijn dagvlinders.

Zoals ik al aangaf, de broedkolonies langs de kust waren het meest spectaculair. En het mooie is: je hoeft echt niet altijd een oversteek te maken met de boot. In Dunbar, een klein havenplaatsje aan de Noordzee, steken ruige rotsen de zee in. Op de rotsen vind je de eeuwenoude resten van een ruïne en op de ruige stenen van die ruïne en natuurlijk ook op de rotsen bevindt zich een enorme broedkolonie met zeevogels. Vooral drieteenmeeuwen vind je er, maar ook kuifaalscholvers, zilvermeeuwen en Noordse stormvogels. Ik zag in de haven mijn allereerste rouwkwikstaart en ook de waterpieper broedt ergens rond de haven. In Dunbar heb je ook uitzicht op Bass Rock, de enorme rots die in het voorjaar toneel is van de grootste kolonie jan-van-genten ter wereld. Deze indrukwekkende zeevogels vliegen pal langs de haven van Dunbar.

Natuurlijk, ik ging ook naar Bass Rock. Vanuit Dunbar en Noord Berwick vertrekken er boten die je naar het eiland brengen. Je kunt kiezen voor een tocht rond het eiland zonder landing, en een tocht met landing. Ik koos ervoor om rond het eiland te varen. Een landing op het eiland is namelijk nogal prijzig. Maar koester je het verlangen om jan-van-genten van heel dichtbij te bekijken, dan is een landing op de rots een aanbeveling. Ook een tocht rond het eiland is echter indrukwekkend en onvergetelijk. Al op honderden meters voor het eiland word je omringd door de jan-van-genten.

Maar het absolute hoogtepunt van onze vogelreis naar Edinburgh, was ons bezoek aan de Farne Islands met landing. Hier stonden we versteld van de enorme aantallen papegaaiduikers, zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen, kuifaalscholvers, Noordse sterns, grote sterns en kokmeeuwen. Het was overigens een noodgedwongen bezoek, want onze voorkeur ging uit naar een bezoek aan Isle of May. Maar helaas, de boten naar Isle of May waren al weken tevoren volgeboekt. Vanuit het Engelse dorpje Seahouses zetten we in de boot koers naar Farne Islands, een prima alternatief voor Isle of May.

St Abbs is een pittoresk dorpje ten zuiden van Dunbar. Bij St Abb’s Head, net buiten het dorp, wandel je over de steile kliffen met uitzicht over de Noordzee. En ook hier broeden drieteenmeeuwen, zeekoeten, alken, kuifaalscholvers, zilvermeeuwen en Noordse stormvogels op de rotsen. Je ziet ze hier niet van zo dichtbij als in de haven van Dunbar, maar een wandeling over de kliffen is ook niet te versmaden. Evenals een lunch in de haven trouwens.

Tot slot deden we een poging om in de heuvels ten zuiden van Edinburgh het Schots sneeuwhoen te zien. Die missie mislukte grandioos, omdat we niet in Lammermuir terecht kwamen, maar er net buiten. We wilden echter uit de auto en besloten om ter plekke de heuvels uit te kammen. Tevergeefs. Maar we zagen er wel de rode patrijs, het paapje, de roodborsttapuit en de tapuit.

Schotland en het noorden van Engeland deden weldadig aan. Het was voor mij de eerste keer dat ik in Engeland op vakantie was. Wat me naast de natuur is bijgebleven is de vriendelijke aard van de bevolking. Ik heb me voorgenomen terug te keren naar dit bijzondere deel van Europa, want Brexit of niet, dit is natuurlijk een stukje indrukwekkend mooi Europa. En de stad Edinburgh? Het oude stadscentrum is beslist een bezoek waard. Rond het kasteel valt veel te beleven.

Vogelvakanties naar Schotland

Zelf een vakantie regelen in Schotland is zo lastig niet. Hoewel je natuurlijk wel moet nadenken over hoe je Schotland wil bereiken. Ga met het vliegtuig, dan vlieg je op Aberdeen of Edinburgh. Met de auto kan ook: je boekt een ferry naar Harwich en rijdt door Engeland (dit hebben wij gedaan). Of je boekt een ferry naar Newcastle, de meest noordelijke stad van Engeland. Van daaruit rij je naar het noorden. Wil je een overnachting boeken, bekijk dan de accommodaties in of rond Edinburgh. Het aanbod is heel divers, voor ieder wat wils.

Biologische tuinplanten

Door biologische planten te kiezen, draag je bij aan een gezonde bodem, schonere lucht en een bloeiend ecosysteem. Ze zijn vrij van schadelijke chemicaliën en trekken een rijkdom aan bijen, vlinders en vogels aan. Maak je tuin een levendig paradijs waar natuur en mens samenkomen. Kies voor biologische tuinplanten en geef biodiversiteit een steuntje in de rug!