Vogels kijken bij Domaine de Méjanes

‘s Ochtends in alle vroegte lekker met de auto toeren door de Camargue. Ik verzeker je dat dat een feest is. Tenminste, wanneer je ook af en toe uit de auto stapt, want dan maak je echt veel beter contact met de omgeving. Iets wat ik toch mijn schande te vaak verzuim. Eén van mijn tochten bracht me bij Domaine de Méjanes. Op dit domein valt van alles te beleven, maar ik reed er toch maar aan voorbij. In de hoop op bijzondere waarnemingen. Welnu, die zou ik er zeker doen zoals je hieronder zult ontdekken.

Het begon een beetje gewoontjes. Wat nachtegalen, een kleine zwartkop. Beide soorten zijn zo ongewoon niet in de Camargue. De nachtegaal zingt zo ongeveer vanuit elke struik. Maar zien doe je hem niet vaak. Toen een wolk boerenzwaluwen waarvan ik er nog eentje van wel heel dichtbij wist te filmen. En toen kwam de eerste verrassing: de Great Spotted Cuckoo! Oftewel de kuifkoekoek. Deze vogel is niet de meest algemene vogel in de Camargue, ik rekende hem vooraf dus niet tot de zekerheden. Maar nu had ik er plots één op een paaltje! Eerst van afstand gefilmd om het bewijs te kunnen leveren. En toen tot tegenover haar de auto geparkeerd en ze bleef nog zitten ook! Even later kwam het mannetje aanvliegen met een grote sprinkhaan. Hij landde op haar rug en gaf haar het hapje cadeau. Waanzinnig toch?

Graszangers vlogen op, een roodborsttapuit zat op het prikkeldraad, een zwarte wouw wiekte voorbij, zelfs de slangenarend stond vlak boven me stil. De eerste flamingo’s kwamen in zicht. Eerst ver weg, maar toen wel heel dichtbij. En toen kwam de tweede verrassing: de grote karekiet! Ik hoorde hem krassen en terwijl ik mijn auto stil zette, dook hij het riet in. Een vijftig meter verderop zat er nog één in de rietkraag.

Een groepje bosruiters foerageerde in het moeras. Een kleine zilverreiger erbij plus een purperreiger. Een bruine kiekendief joeg het hele stel op. Natuurlijk zie je in de ondiepe wateren ook hier steltkluten. Op de oever van Étang de Malagray zag ik grote groepen plevieren, waaronder bontbekplevier, strandplevier en zelfs twee zilverplevieren.

Een gele kwikstaart landde vlak voor mijn auto en liet zich een minuut lang filmen. Later bleek het een Italiaanse kwikstaart te zijn, zo legde een mede-vogelaar me uit. Een gele kwikstaart maar dan met een witte keel. En warempel, daar had weldra nóg een primeur: de kuifleeuwerik! Nooit eerder gezien. Had ik op dit pad zomaar drie soorten die ik voor het eerst zag!

Ik reed het onverharde en stoffige pad uit naar Cacharel. En toen was het tijd om weer terug te keren naar ons vakantiehuis in Arles. Een mooie vogeltocht die nog mooier zou zijn geweest wanneer ik te voet of op de fiets het paadje had verkend. Maar dan was vermoedelijk een aantal vogels niet zo lang blijven zitten. Op de weg terug vloog de hop over. En achter de maaimachine die de berm aan het kortwieken was, landde een stel koereigers. Het leven in de Camargue is een feest!

Hier de kuifkoekoek die tegenover me bleef zitten:

Kuifkoekoek in de Camargue

Praktische gegevens voor vogels kijken bij Domaine de Méjanes

Kwam ik per ongeluk terecht op het onverharde weggetje bij Domaine de Méjanes, daar beschrijft de fantastische maar helaas uitverkochte natuurgids Where to watch birds in France dit weggetje al (er is wel een opvolger op komst die je nu al kunt reserveren). Je komt er door bij Albaron de D37 te nemen richting Mas St-Germain. Je ziet het domein vanzelf aangekondigd worden op de borden, daar zijn de Fransen heel goed in. Sla het onverharde pad rechts langs het domein in en vervolg de weg richting Cacharel.

Domaine de Méjanes hebben wij niet bezocht, maar het schijnt een evenementenpark te zijn waar je kunt paardrijden, van culinaire hoogstandjes kunt genieten en wandelingen door semi-natuurgebied kunt maken.

De paden in deze omgeving zijn ideaal voor wandelaars en fietsers. Maar wil je vogels kijken dan is vogels kijken vanuit de auto aan te raden. De vogels blijven dan net wat langer zitten en je kunt ze beter benaderen.

Hou er rekening mee dat Étang de Malagray in de ochtend in het oosten van het onverharde pad ligt. En dat betekent dat je nogal heftig tegen de zon in kijkt. Zitten de vogels aan de andere kant van het pad, dan heb je mooier licht.

Op één plek langs het pad kun je de auto parkeren. Daar zag ik flamingo’s op nog geen twintig meter van me vandaan.

Nuttige adresssen voor een vogelvakantie in de Camargue:

Natuurhuisjes in de Camargue.
Vakantieaccommodaties in de Camargue op Booking.com.
Crossbill Guide Provence and Camargue.