Vogels kijken bij de Slikken van Bommenede

Boven het dorpje Zonnemaire, langs het Grevelingenmeer, ligt een verborgen parel. De Slikken van Bommenede. Per toeval ontdekten we dit natuurgebied en we zagen meteen dat dit een vogelgebied van formaat is. Dat kwam vast door de blauwe kiekendief die we boven de werkhaven zagen vliegen. Ja, dan gaat ons hart wel harder kloppen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De Slikken van Bommende zijn dus onderdeel van het Grevelingenmeer. Er worden mooie waarnemingen gedaan. Tijdens de trekperioden kun je hier verrassingen tegenkomen als morinelplevier en beflijster. Typische vogels van de Zeeuwse delta zie je hier natuurlijk volop. Lepelaar, kleine zilverreiger, grote zilverreiger, dwergstern, visdiefje, af en toe een Noordse stern, kluut, tureluur, zwarte ruiter, zelfs de strandplevier, bruine kiekendief en veel meer.

In het struweel hoor en zie je in het voorjaar soorten als grasmus, roodborsttapuit, cetti’s zanger, rietzanger, braamsluiper en nachtegaal. In de rietpartijen in het gebied (en in de weel voor de ingang van de werkhaven) moet je even blijven staan om te kijken of de baardmannetjes zich laten horen. Soms fladdert er een velduil door het gebied. Of wiekt de zeearend over.

Kijk in de winter om naar kleine zwaan, wilde zwaan, middelste zaagbek, brilduiker, aalscholver, soms een kuifaalscholver en zwarte zee-eend, blauwe kiekendief en smelleken.

Wij, Sjaak en ik, bezochten de Slikken van Bommenede in december. We zagen toen niet veel, maar wel vielen de vele dodaars op in de werkhaven. Prachtig om die te zien zwemmen en jagen. Je kunt ze in de vlog hieronder bekijken.

In de polders voor de Slikken van Bommenede, kijk je in de winter naar ganzen. Grote groepen toendrarietganzen, grauwe ganzen en kolganzen overwinteren er op de akkers. Speur de groepen ganzen af op kleine rietganzen die er soms tussen lopen. De rotgans wordt er soms gezien, evenals de brandgans.

De Slikken van Bommenede, een vogelgebied van formaat. Ben je in de buurt, dan raad ik je een bezoek aan deze prachtige locatie ten zeerste aan. Wij zullen althans dit natuurgebied regelmatig gaan bezoeken, schat ik in.

Praktische informatie

De Slikken van Bommenede bereik je door in je navigatiesysteem in te typen: Zonnemairsedijk, Zonnemaire. Je kunt ook Werkhaven, Zonnemaire (of: Haven van Bommenede, Zonnemaire) proberen, maar ik betwijfel of dat officiële straatnamen zijn. Vervolg de zeedijk, en ga ter hoogte van de weel (een klein moerasgebiedje onder aan de dijk) naar de werkhaven.

De Slikken van Bommenede zijn niet vrij toegankelijk. Dat betekent dat je vanaf de dijk het gebied moet afspeuren. Ik adviseer je om een goede telescoop mee te nemen, want de afstanden kunnen groot zijn.

Vanuit de werkhaven van Bommenede vertrekken soms excursies per boot, aangeboden door Staatsbosbeheer. Lees hier meer over deze mogelijkheid om het Grevelingenmeer te ontdekken.

De beste tijden in het jaar om te gaan vogels kijken in de Slikken van Bommenede: voorjaar, najaar en winter.

Raadpleeg ook mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zeeland en ontdek meer mooie natuurgebieden in deze regio.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)