Vogels kijken bij de Roelshoek

Vogels kijken bij Roelshoek
Bron: Saxifraga – Peter Meininger

Gisteren plaatste ik een beschrijving van vogels kijken bij de Rattekaai, het meest oostelijke puntje van de Oosterschelde. Wadvogels zie je hier. Veel wadvogels. Je bevindt je bij de Rattekaai op Zuid-Beveland. Zou je de dijk in westelijke richting volgen, dan kom je bij het dorpje Krabbendijke uit. Via Roelshoek loop je richting het dorp. Bij Roelshoek kwam ik in mijn jeugd regelmatig. Vrienden van me hadden daar hun bootje liggen. Bij eb kwam de zeilboot droog te liggen. Bij hoog water kon er worden uitgevaren. Toen gingen we ‘s nachts vissen op zeebaars en paling. Nu was ik er om vogels te kijken. Ook op deze locatie zijn het natuurlijk vooral wadvogels die je ziet en soms in enorme aantallen.

Roelshoek is eerlijk gezegd niet één van de meest populaire locaties om vogels te kijken. Er zijn in Zeeland interessantere locaties te bedenken. Toch loont het de moeite om ook hier eens met je verrekijker of telescoop het slik af te speuren. Zeker als je graag wadvogels in het vizier hebt. Vogels als wulp, tureluur, zilverplevier, scholekster, rosse grutto, kemphaan, bonte strandloper, bontbekplevier en een heel enkele keer een kleine strandloper. Een enkele keer wordt een kleine zilverreiger gezien. En scheert er een buizerd, slechtvalk of smelleken over. Tijdens de najaarstrek kun je overal langs de zeedijken tapuiten tegenkomen. En in de zomer jagen er visdiefjes boven het water.

Er bevindt zich bij Roelshoek een stukje kwelder. De combinatie van zeedijk en kwelder is ideaal voor de velduil. Die wordt dan ook een heel enkele keer gezien. Is wel een kwestie van geluk hebben.

Vogels kijken bij Roelshoek… Geniet van het verre uitzicht, van de Oosterschelde, de schorren en de wadvogels.

Praktische informatie

Roelshoek bij Krabbendijke bereik je door in je navigatiesysteem in te voeren: Noordschans, Krabbendijke. Parkeer je auto op het plateau bij het ‘haventje’ en wandel in de richting van het oosten. Je komt dan vanzelf bij een kweldergebied. Zou je naar het westen wandelen, dan kom je in mosseldorp Yerseke uit. Mooie wandelingen langs de Oosterschelde, een stiltegebied van formaat.

Over Yerseke gesproken: hier kun je in de visrestaurants fijn mossels en vis eten. Bekijk hier mijn overzicht van de beste restaurants met uitzicht over de Oosterschelde.

Praktische natuurgidsen voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!